Eelde viert Koningsdag met vrijmarkt, loterij en springkussens

Afbeelding
actueel Voorpagina

EELDE - Het is ideaal weer voor een vrijmarkt: geen regen en wind, de zon laat zich af en toe zien. Er is dan ook veel volk op de been in Eelde. Alle ingrediënten voor een succesvolle Koningsdag zijn aanwezig. Behalve de vrijmarkt is er een demonstratie van de brandweer, zijn er verschillende springkussens, een loterij en wordt er live muziek gemaakt door het popkoor Yes. 

Levi en Tos staan al vanaf 8 uur klaar op de Koningsdag vrijmarkt. De zaken gaan goed. Levi: “We hebben zo’n 20 of 30 euro verdiend. Ik verkoop speelgoed van mezelf en mijn zus, we speelden er nooit meer mee.” De jonge ondernemers zijn van plan om maximaal gebruik te maken van de markt. “Zolang er mensen zijn, blijven we staan.”

Op de springkussens is het een drukte van jewelste, ernaast is een kraam waar kinderen een glittertattoo kunnen laten zetten. De geur van hamburgers en knakworsten waait over het terrein. Een constante stroom hongerige mensen, uitgedost in oranje outfits, laat zich de snacks goed smaken. 

Om 11.30 laat de omroeper weten dat om 13.00 uur de vrijmarkt sluit en dat iedereen de onverkochte spullen weer mee naar huis moet nemen. “Zet het dus in de uitverkoop, zodat je het niet weer mee terug moet zeulen,” schalt door de speakers. Rob Bulthuis is al aardig op weg om van zijn meegebrachte spullen af te komen. “We hebben al zo’n 135 euro opgehaald, dat investeren we in een vakantie naar Ameland,” zegt hij lachend. “We hebben de zolder ervoor leeggeruimd en we waren er op tijd bij.” Op zijn foto laat hij zien hoe zijn zoontje het kleed klaar legt. “Kijk, verstuurd om 6.20 vanmorgen.”

Naast de kerk geeft de brandweer een demonstratie. Kinderen mogen een kijkje nemen in een echte brandweerwagen. Ook kunnen ze, onder begeleiding van een brandweerman, met een spuit een miniatuur brandweerwagen vooruit spuiten. Verderop het plein staan Juna en Guus, voor 50 cent mag je proberen een stapel blikken omver te gooien. Ook verkopen ze overtollig speelgoed. “Het gaat goed,” vertelt Juna terwijl ze de blikken opstapelt. “We hebben al lekker veel verdiend. Ik spaar voor een  My Little Pony huis met poppetjes.”

Als klap op de vuurpijl worden de winnaars van de loterij bekendgemaakt. Om 12.30 treedt burgemeester Marcel Thijsen aan, hij krijgt de microfoon overhandigd. Eerst is er de tweede prijs: gratis een middag een groot springkussen. De gelukkige winnaar zegt dat ze toevallig bezig is met een kinderfeestje plannen, de prijs komt dus als geroepen. De eerste prijs is een hotelarrangement van 4 nachten, voor 2 personen. Thijsen grabbelt een lootje uit de hoed, de winnaar is Mariska Deun. De blije winnaar is duidelijk in haar nopjes met de prijs. “We gaan rustig kijken waar we naartoe willen. Dan alleen nog een oppas voor de kinderen regelen.”

Dan zit de vrijmarkt erop, spullen verdwijnen in dozen en kleedjes worden opgevouwen. Even later is de stoep weer begaanbaar, de kroegen blijven gelukkig wel open. Men hoefde dus gelukkig niet meteen naar huis te gaan.

Koningsdag Eelde Paterswolde 2024

UIT DE KRANT