Magirus Deutz Club logeert in Vries

Afbeelding
Foto:
Cultuur

VRIES - De Magirus Deutz Club strijkt in het weekend van 18 t/m 20 mei neer in Vries. Een Magirus Deutz is een type vrachtwagen dat werd gebruikt door de Bescherming Bevolking (BB). Pieter en Annemarie Darneviel organiseren het clubweekend, dat plaatsvindt op het evenementen terrein in Vries. 

Pieter en Annemarie Darneviel zijn bezeten van het Magirus Deutz virus. Sinds september 2018 hebben zij een Magirus Deutz in bezit.  De Magirus Deutz waren in de jaren 50 een voertuig van de BB (Bescherming Bevolking). Het rijk had in 1952 440 vrachtwagens aangeschaft voor de BB.

De Bescherming Bevolking (BB) was de Nederlandse organisatie voor civiele bescherming die in 1952 werd opgericht om de bevolking in tijd van oorlog te kunnen beschermen. De organisatie was opgezet naar Brits model, waar de civiele bescherming een belangrijke rol had gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de jaren 80 heeft het rijk besloten om de voertuigen te verkopen en de BB op te heffen. Er zijn vele vrachtauto’s en brandweerwagens verkocht via Dienst der Domeinen.

Op een mooie zomerdag in 1986 kwamen 2 Magirussen elkaar tegen op een kruispunt, na een kleine achtervolging stoppen ze op een parkeerplaats om elkaars contact gegevens uit te wisselen. Na verdere kennismaking, hebben ze besloten om een club op te richten. Cor Middelweert is één van de chauffeurs die de club heeft op gericht. Inmiddels is Cor over de 80 jaar en hoogst waarschijnlijk ook aanwezig bij het aanstaande clubweekend. 2 keer in het jaar is er een clubweekend, in het najaar bij het clubgebouw in Castenray (Noord-Limburg). Tijdens Pinksteren is dat op verschillende plekken in het land, dit omdat de deelnemers van de club in heel Nederland, maar ook in Engeland, Duitsland en België wonen.

UIT DE KRANT