40 jaar Kinderkledingbeurs in Paterswolde

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

PATERSWOLDE Afgelopen vrijdag organiseerden zo’n dertig vrijwilligsters voor het veertigste jaar op rij de Kinderkledingbeurs in Paterswolde. De Kinderkledingbeurs, die ieder voor- en najaar wordt gehouden, wordt georganiseerd door vrijwilligsters van Stichting Trias. Naast de Kinderkledingbeurs organiseren dezelfde vrijwilligsters ook twee keer per jaar de dameskledingbeurs en de speelgoedbeurs, vlak voor Sinterklaas. Voor Geraldine van Dijk, Janny Boersma en Geertje Bousema is de Kinderkledingbeurs inmiddels vaste prik. De drie dames zijn al meer dan dertig jaar bij de beurs betrokken en doen het werk met ontzettend veel plezier.

‘’Het levert zoveel gezelligheid op’’, vertelt Geraldine. ‘’Het is zo leuk om dit met al deze dames samen te doen. We verdienen er niks aan, dus het is echt puur vrijwillig. Het zegt ook al genoeg dat iemand hier vandaag op haar verjaardag is gekomen!’’ De dames brachten vroeger zelf kleding naar de Kinderkledingbeurs en raakten op deze manier bij de beurzen betrokken. ‘’De kledingbeurzen zijn veertig jaar geleden in eerste instantie ontstaan voor de gezinnen die het niet zo breed hebben’’, legt Janny uit. ‘Met mijn gezin bracht ik kleding naar deze beurzen, om andere mensen te helpen. Op een gegeven moment werd mij gevraagd of ik geen vrijwilligster wilde worden bij de beurs. Dat leek mij wel wat en op deze manier ben ik in het werk gerold’’. In tegenstelling tot wat vele mensen denken, verdienen de vrijwilligsters van de Kinderkledingbeurs er helemaal niets mee. ‘’Ja, een hoop gezelligheid krijgen we er voor terug’’, lacht Geertje. ‘’En we doen dit werk met ontzettend veel plezier. Het is zo leuk dat vele vrijwilligsters van onze groep al jaren bij de beurs betrokken zijn. Vroeger brachten we zelf kleding met onze kinderen naar de beurs en nu zitten we hier als vrijwilligsters’’. De vrouwen doen het werk dus al jarenlang en kregen vroeger ook hulp van hun dochters. De kinderen liepen wat rond op de beurs en zij zijn ook nu nog steeds bij de beurs betrokken. ‘’Onze dochters zijn inmiddels volwassen en ook in hart en nieren vrijwilligsters van de beurzen’’, vertelt Geraldine. ‘’Het is fantastisch om te zien dat zij van jongs af aan hier kwamen helpen en nu nog steeds actief zijn.’’

Ondanks dat de Kledingbeurzen vroeger zijn opgericht voor gezinnen die het wat minder breed hebben, is dat nu helemaal niet meer zo. ‘’Heel veel verschillende mensen komen hier inmiddels’’, vertelt Janny. ‘’Er zijn geïnteresseerde mensen die elk jaar weer komen, mensen waarvan de kledingbeurs een hobby is, maar ook gezinnen die de Kinderkledingbeurs als een dagje uit zien.’’ De Kledingbeurs werd eerst ook georganiseerd voor mannen, maar dat is sinds enkele jaren niet meer zo. ‘’De herenkleding werd niet verkocht, dus daarom wordt dit ook niet meer ingezameld’’, vertelt Geertje. ‘’Maar bij deze beurs, de Kinderkledingbeurs, is dat nog wel het geval. Hier hebben we zowel jongens- als meisjeskleding.’’ De vrijwilligsters van de kledingbeurzen zijn meestal de hele week bezig met de voorbereidingen voor de Kinderkledingbeurs. ‘’Maar onze coördinator, Fenny Eckhard, is het meest er mee bezig’’, legt Geraldine uit. Zij regelt de organisatorische dingen, de posters en de advertenties. Wij zelf komen op de maandag en dinsdag voor de beurs pas bij elkaar om een aantal dingen door te spreken. Op woensdag wordt dan de kleding voor de Kledingbeurs ingebracht en dan kunnen we aan de slag om de boel in te richten. De kleding die mensen inbrengen, moet allemaal worden bijgehouden en krijgt een nummer.’’ Mensen die op woensdag kleding inbrengen, kunnen tijdens de Kledingbeurs namelijk weer kleding kopen. De ingebrachte kleding wordt dan van de prijs van de gekochte kleding afgetrokken, waardoor ze minder geld hoeven te betalen. ‘’Op woensdag zijn er bijna 3500 kledingstukken binnengekomen’’, vertelt Geertje. ‘’De prijs per kledingstuk ligt tussen de €0,50 en €15,- en is dus aanzienlijk goedkoper dan in een gewone kledingwinkel’’. Tachtig procent van de opbrengst per artikel gaat naar de persoon die de kleding heeft ingebracht. Twintig procent hiervan gaat naar Stichting Trias, die het aan een goed doel geeft. Omdat de Kinderkledingbeurs dit jaar 40 jaar bestaat, is er een goed doel gekoppeld aan de Kinderkledingbeurs. ‘’De overgebleven kleding gaat naar de Kraambank Groningen’’, vertelt Janny. ‘’De overgebleven kleding is de kleding die niet verkocht wordt en dat mensen niet meer terug hoeven.’’ Overigens is elk jaar een goed doel betrokken bij de Kinderkledingbeurs. Zo is er al eens kleding opgestuurd naar Roemenië en hebben ook asielzoekers de nodige kleding ontvangen.

De vrijwilligsters van de Kinderkledingbeurs krijgen vaak positieve reacties van mensen, maar soms zijn er ook ‘klanten’ die het niet helemaal begrijpen. ‘’Een aantal jaren geleden is er bijvoorbeeld wat gestolen’’, legt Geraldine uit. ‘’Iemand had haar oude schoenen op de plek van de nieuwe schoenen gelegd en is zo de Kledingbeurs uitgelopen. Gelukkig komt dit verder bijna nooit voor. We doen dit werk met veel plezier en hebben het gezellig met elkaar.’’ Terwijl Geraldine dat zegt, loopt haar dochter langs en mengt zich in het gesprek: ‘’Maar ze slaan elkaar zo nu en dan ook de hersens in hoor! Dat hoort er ook bij.’’

De Kinderkledingbeurs was ook dit jaar een groot succes. De vrijwilligsters hebben ruim 1100 kledingstukken verkocht en deze gaan weer naar een nieuwe eigenaar. De zaal was versierd en dat gaf het gebeuren een feestelijk tintje. Op vrijdag 29 maart vindt er op nieuw een kledingbeurs plaats. Dan is de dameskleding aan de beurt.

UIT DE KRANT