Anner duo schrijft boek over bijzondere plekken in Drenthe

Afbeelding
annen
ANNEN – Twee schrijversvrienden uit Annen presenteerden onlangs in café ’t Keerpunt in Spijkerboor het boek ‘Drenthe, plekken met een verhaal…’. Folkert Oldersma en Menno van Veen bundelden in totaal 67 verschillende verhalen over bijzondere plekken in Drenthe samen tot een rijk en informatief boek. In het boek zijn bovendien 6 leuke fietstochten gevoegd door de regio van de onderwerpen. ,,De dingen waarover je leest, wil je ook graag zien. Drenthe is de fietsprovincie bij uitstek, dus dat leek ons een waardevolle toevoeging”, vertellen Folkert en Menno.
Al 23 jaar kennen de twee vrienden uit Annen elkaar. ,,Folkert heeft destijds mijn huis, waar hij nu nog woont, gekocht. Zo is de vriendschap begonnen”, vertelt Menno. Beide mannen blijken schrijvers te zijn, waarbij met name Folkert al een behoorlijke staat van dienst heeft met onder meer een aantal jeugdboeken op zijn naam. ,,Op een gegeven moment heb ik Menno gevraagd of hij er wat voor voelde om deze verhalen over bijzondere plekken in Drenthe samen met mij te gaan schrijven. Gelukkig zag hij dat wel zitten”, vervolgt Folkert.
Het hunebed in Annen (D9) gold als inspiratie om het boek te gaan schrijven. ,,Het verhaal ging dat de broer van de Franse keizer Napoleon Bonaparte, Lodewijk Napoleon, op zijn paard bovenop de hunebed is gesprongen. Dit verhaal wilden we uitzoeken en toen kwamen we erachter dat dit helemaal niet heeft plaatsgevonden in Annen, maar in de buurt van Emmen. Desondanks was het een leuk verhaal”.
Vanuit daar startte het duo de zoektocht naar andere plekken in Drenthe met een bijzonder verhaal. Zoals ‘Lebbestaok’, een stok bij het dorpje Peest. ,,Wat is dat? Waarom staat die stok daar? Wat is de geschiedenis van deze bijzondere stok? Dat soort zaken wilden wij achterhalen en vertellen in dit boek”, vertelt Folkert. ,,Objecten in Drenthe waar je zo aan voorbij rijdt, loopt of fietst. Daar hebben wij de verhalen achter gezocht. Soms bleek een verhaal helemaal niet waar te zijn”.
,,De geruchten gaan dat vlakbij Eelde aan de Burgemeester J.G. Legroweg een aantal nepboerderijen, ‘camouflageboerderijen’, staan die in de Tweede Wereldoorlog dienst deden als veredelde bunkers van de Duitsers. Door het als boerderij te vermommen poogden de Duitsers niet op te vallen en te worden ontzien bij eventuele luchtaanvallen. Binnen herken je wel de kenmerken van een bunker, zoals dikke muren en stalen luiken”.
Ook bij café ’t Keerpunt in Spijkerboor, waar beide schrijvers met enige regelmaat te vinden zijn, troffen ze een interessant verhaal aan dankzij uitbater Willem Dijkema. ,,Aan de voordeur van het café hangt een stalen ring. Het verhaal gaat dat de moordenaar van dominee Johannes Ledeboer daar in 1781 is gegrepen en is vastgeketend aan die ring”.
De verhalen brachten Folkert en Menno in alle uithoeken van Drenthe: van noord naar zuid en van oost naar west. Verhalen over grenstorens bij Echten en Hees om de Russen te spotten (die overigens nooit kwamen, behalve die verdwaalde Russische piloot die terugvloog van een luchtshow uit Frankrijk), Drentse cowboys in Schoonebeek en Berend Botje in Zuidlaren.
Het boek (220 bladzijden, in hardcover en fullcolour) is een initiatief van de Stichting Lepel dat gesteund werd door het programma Op fietse van de Provincie Drenthe en het Recreatieschap Drenthe. Ooit was ‘De Lantschap Drenthe’ verdeeld in zes rechtsgebieden, de zogenaamde dingspelen. De 67 verhalen in het boek zijn gegroepeerd naar deze dingspelen. Het is voor € 20,00 te koop in de plaatselijke boekhandel of te bestellen bij uitgeverij Levend Leren op hun website www.levendleren.nl.

UIT DE KRANT