Wat: College Op Struun in Yde de Punt

Waar: Yde de Punt

Wanneer: vrijdag 1 februari

Hoe laat: 10:00 – 11:00 uur

YDEDEPUNT – Om de zeven weken gaat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tynaarlo op bezoek in een dorp uit de gemeente om met de lokale dorpsvereniging een rondleiding in het betreffende dorp te genieten en eventuele knelpunten te bespreken. Vorige week vrijdagochtend was het de beurt aan Yde de Punt. Onder winterse omstandigheden sloot de Ongenode Gast zich aan bij de lieden van Dorpsbelangen Yde de Punt, burgemeester Marcel Thijsen en wethouders Oetra Gopal, Pepijn Vemer, Henk Lammers en Hans de Graaf voor een rondje door het kleine, maar fijne dorp.

Burgervader Marcel Thijsen heeft zich warm ingepakt en is er klaar voor. “In de zomer gingen we op struun in Tynaarlo. Toen was het 36 graden Celsius. Dat was puffen”, lacht hij. “Met ‘Op Struun´ gaan we als college naar bijzondere plekken in het dorp of naar plekken die nog in ontwikkeling zijn. Het is een mooie manier om op een informele manier bij te praten”. De eerste halte is de Duinstraat: een oude zandweg naar Groningen waarnaast een fietspad loopt. Yde de Punt Dorpsbelangen-voorzitter Janny van de Veen vertelt: “Die slagboom is geplaatst om sluipverkeer te voorkomen”. Het sluipverkeer blijkt echter hardleers en neemt brutaal het fietspad. “Daarom willen we ook een paal in het midden van het fietspad”, verklaart Van de Veen.

Op dat moment dendert een vrachtwagen vanuit de Betmersweg langs het Yders Hoes naar Seasons Trade Connection. “Kijk”, wijst Sieny Koopman van Dorpsbelangen, “die vrachtwagen mag daar helemaal niet langs. Aan het begin van de Betmersweg staat duidelijk een verkeersbord dat vrachtverkeer daar niet langs mag en een andere route moet nemen”. De meute vervolgt zijn weg naar de visplas. Hans Timmer, penningmeester van Hengelsportvereniging Yde de Punt, vertelt met trots: “Deze plas is indertijd aangekocht met een lening van, toen nog, 40.000 gulden. Inmiddels hebben we dat bedrag helemaal afgelost, hebben we verscheidene aanlegsteigers aangelegd en onderhouden we met elkaar de plas”. De Ongenode Gast is verbaasd over de oppervlakte van de plas. Die vijver is niet 1-2-3 leeg gevist!

Communicatieadviseur van de gemeente Tynaarlo, Martin Wering, sleept het nodige fotoapparatuur mee om de struun vast te leggen voor op de gemeentepagina. “Erg leuk om met mensen uit het dorp rond te lopen in hun dorp en te horen wat hun bezighoudt”, vertelt hij. Voorzitter Janny van de Veen geniet van het hoge bezoek uit het gemeentehuis: “Erg leuk om op deze ontspannende manier onze omgeving te laten zien aan het college. Die winterse omstandigheden geven het wat extra sfeer. Yde de Punt is rijk aan natuurgebied en dat willen we graag zo houden”. Als het aan wethouder Henk Lammers (CDA) ligt dan gaat het college vaker ‘op struun’ in de dorpen binnen de gemeente Tynaarlo. “Die mensen van Dorpsbelangen weten precies wat er speelt in Yde de Punt en zijn heel enthousiast. Als je van Vries naar Eelde moet, dan race je Yde de Punt zo voorbij. Maar ik moet zeggen dat het echt een idyllische plek is. Als wethouder heb ik onder andere het glasvezelproject in mijn portefeuille. Als college zeggen wij 800.000 euro toe voor de aanleg van glasvezel, maar het moet nog voor de raad komen. Eén van de speerpunten van dit college is om iedereen binnen de gemeente van glasvezel te voorzien”. Het gezelschap trekt verder langs de ijsbaan, een weiland waar inwoners landjepik spelen en menen met auto’s op te kunnen scheuren (“Dat is zeker niet de bedoeling”, vindt burgemeester Thijsen) naar een woonwijk aan de Breukenweg waar te weinig parkeerfaciliteiten zijn, waardoor auto’s op het speelveldje worden geparkeerd. Onderweg stoot de Ongenode Gast Els Nijenhuis, secretaris van Dorpsbelangen, even aan: wat maakt Yde de Punt nou zo’n uniek dorp? “Hoewel ik oorspronkelijk niet uit Yde kom, woon ik er al 35 jaar. Ik ben echt trots op mijn dorp. Het ‘sociale’, dat leeft hier heel sterk: met elkaar, voor elkaar”. Als laatste worden de nieuwe starterswoningen tussen de Breukenweg en Duinstraat aangedaan. “Dit terrein heeft lang braak gestaan, maar inmiddels zijn er op deze plek zeven nieuwe starterswoningen voor jongeren gerealiseerd. De eerste bewoners hebben in 2018 hun intrek genomen”, vertelt Van de Veen. Een dergelijk nieuwbouwproject met oog op de toekomst kan de goedkeuring van wethouder Hans de Graaf (ChristenUnie) wel verdragen: “Woningen voor jongeren zijn heel belangrijk. Ook voor de doorstroming”. Dan zit het rondje erop en is het tijd om terug te keren naar het Yders Hoes voor een welverdiend warm bakje pleur. Burgemeester Thijsen is weer wat wijzer geworden na de wandeling: “Jazeker, ik heb er nu een beeld bij. De issues die ter sprake kwamen kende ik eerder alleen van op papier”. Terwijl het college en Dorpsbelangen in Yders Hoes nog even napraten, keert deze Ongenode Gast huiswaarts.