“De Canadezen waarderen hoe Nederland ieder jaar stilstaat bij de vrijheid”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
algemeen de krant van tynaarlo

Zuidlaren viert de vrijheid tijdens Bevrijdingsfestival Amherst


ZUIDLAREN – Afgelopen weekend vierde Zuidlaren de vrijheid tijdens het Bevrijdingsfestival Amherst. Bij het festival, dat dit jaar voor de tweede keer in de historie plaatsvond, stonden op zowel zaterdag 13 als zondag 14 april vele activiteiten op het programma. “Dit jaar was het extra bijzonder”, vertelt Dennis Meijering. “Het werd namelijk gehouden op 13 april. Dat is de officiële datum dat Zuidlaren bevrijd is tijdens de Tweede Wereldoorlog.” Meijering is namens Stichting Bevrijdingsfestival Amherst Zuidlaren nauw betrokken bij het evenement. “Dit jaar stond met name in het teken van de Canadese troepen die Zuidlaren bevrijd hebben”, legt Meijering uit. “Vele voertuigen uit verschillende landen waren dit weekend in ons dorp te bewonderen”.

“Eigenlijk begon het festival al op vrijdag”, vertelt Meijering. “Toen kwamen vele voertuigen al aan in Zuidlaren en zijn we ook begonnen met opbouwen. Vele mensen vinden dit ook al interessant om te zien en kwamen dan ook een kijkje nemen.” De échte activiteiten van het Bevrijdingsfestival Amherst stonden gepland op zaterdag en zondag. “Op zaterdag begon het festival om 10.00 uur, toen een defilé van voertuigen door het centrum van Zuidlaren reed”, legt Meijering uit. “Vanaf Ekkelkamp vertrok het defilé richting het zuiden van Zuidlaren, zo het hele dorp door. Vele belangstellenden stonden langs de kant van de weg de voertuigen te bekijken. Een prachtig gezicht”. Naast het defilé waren er ’s ochtends ook al andere bezigheden. Zo waren er demonstraties van het Ministerie van Defensie op de Brink en konden er doe-activiteiten gedaan worden, op onder andere een klimtoren en een schietbaan.

Ook in de middag en avond was er genoeg te beleven in Zuidlaren. Zo vond er een Mock-battle plaats, waarbij de Canadezen samen met de Fransen de Duitse bezetter bevochten en Zuidlaren bevrijdden. Daarnaast konden belangstellenden meerijden met legervoertuigen en was er een veiling, waarbij schilderijen en militaria geveild werden. De opbrengst, zo’n  €1700,-, gaat naar Thuisbasis Veteranen. “We hebben een mooi bedrag opgehaald, wat we binnenkort aan Thuisbasis Veteraren gaan overhandigen”, vertelt Meijering. “Daarnaast moeten we dit natuurlijk ook even met z’n allen vieren. €1700,- is niet zomaar iets.” De zaterdag werd afgesloten in de diverse horecagelegenheden, die verschillende programma’s in stijl van de Bevrijding hadden. “Ondanks het toch vieze weer, was zaterdag drukbezocht”, vertelt Meijering. “De bezoekers houden er wel van als het een beetje smerig weer is.” Op zondag waren de weersomstandigheden iets beter en wisten vele belangstellenden de weg naar de activiteiten van Bevrijdingsfestival Amherst te vinden. Het programma op deze dag was vergelijkbaar met zaterdag. Wel vond er op zondag een speciale herdenking plaats bij het Dusquesne monument aan de Lageweg. Om 18.00 uur werd het Bevrijdingsfestival Amherst afgesloten.

“Er waren dit jaar ook speciale gasten naar Zuidlaren gekomen”, legt Meijering uit. “Zo was er onder andere een man uit Canada aanwezig, wiens opa één van de veteranen is die Zuidlaren in de Tweede Wereldoorlog heeft bevrijd. Ontzettend mooi dat hij naar Zuidlaren wilde komen. Wij, als stichting Bevrijdingsfestival Amherst, hebben ook een schilderij van hem laten maken. Daarnaast mocht hij op zaterdag al vooraan in de defilé meerijden met de voertuigen. Je merkte aan hem dat dit ook iets met hem deed. Hij was erg emotioneel. Hij heeft meermaals zijn waardering uitgesproken over hoe Nederland ieder jaar weer stilstaat bij de bevrijding in 1945. Mijzelf als persoon doet dat ook ontzettende veel.” Naast de Canadese man, was ook de familie van een van de Franse parachutisten aanwezig, die in 1945 boven Drenthe gesprongen is. “Van deze parachutist staat ook een monument in Zuidlaren”, vertelt Meijering. “Ondanks dat we ons dit jaar meer op de Canadese troepen richtten, waren deze Fransen er dit jaar ook bij. Twee jaar geleden waren ze ook al aanwezig. Het zegt iets over de band die we, met zowel de Canadezen als de Fransen, hebben.”

“Als organisatie kijken we terug op een mooi, geslaagd weekend”, legt Meijering uit. “Of we het nog een keer weer gaan organiseren? Wie weet. Twee jaar geleden dachten we dat het eenmalig was, maar dat bleek niet zo te zijn. We gaan zien wat de toekomst brengt. Ik kan er nu nog niet veel over zeggen.”

Vries
Naast Zuidlaren, werden ook de overige dorpen in de gemeente Tynaarlo op 13 april 1945 bevrijd, zo ook in Vries. De historische vereniging ‘Oud Vries’ besteedde hier vorige week al aandacht aan. Ina Snijder, inwoner van Vries, schreef onderstaand gedicht ter nagedachtenis aan de bezetting en bevrijding van Vries.

“De Vrijheid, die vijf jaar lang nergens meer te vinden was…
Niet op straat, niet in huis, de mensen zaten in zak en as..
Het enige geluk, als je in zo’n situatie tenminste van geluk mocht spreken,
was dat men hier nog wel zelf wat groente en aardappels kon kweken,
zodat de hongerwinter hier niet zo toesloeg als in het westen van het land….

Toch toonde de oorlog zich ook in Vries van zijn duistere kant..
De ware verhalen die nog steeds verteld worden zijn vaak erg naar…
Men weet het nog als de dag van gisteren en dat….na 74 jaar!
Daarom vieren wij ieder jaar de VRIJHEID op 13 april in Vries en op 5 mei in het héle land. De Vrijheid die wij moeten koesteren, houd haar vast, sámen.

HAND IN HAND”


UIT DE KRANT

Lees ook