De Ongenode Gast op het spreekuur van wethouder Oetra Gopal

|||
||| Foto: |||
(On)genode gast

PATERSWOLDE – De Ongenode Gast had werkelijk geen idee wat hij moest verwachten van het allereerste spreekuur dat wethouder Oetra Gopal hield in het dorpshuis van Paterswolde. Inwoners van Eelde en Paterswolde kunnen hun hart luchten in een een-op-een gesprek met de wethouder. Vertellen wat de gemoederen in het dorp bezighoudt, wat anders moet eventueel. De afstand tussen inwoner en ambtenaar verkleinen, dat is het idee achter de spreekuren van de wethouder. U snapt, dat wekt bij de Ongenode Gast de nodige nieuwsgierigheid. De P bij het dorpshuis staat vol. Maar dat zegt niks met een drukke tandartspraktijk aan de overkant van de straat. Met gevaar voor een prent onder de ruitenwissers toch maar op de groenstrook.


Achter in de gang van het dorpshuis staat een groepje mannen. Ze zijn druk in gesprek. Wachten op een onderonsje met wethouder Oetra Gopal blijkt snel. Piet Arends stelt zich voor. Hij is bestuurslid van de vereniging Ol Eel. Otto Bakker is er namens dezelfde club. Lars van Dijk wil ook een gesprek met Oetra Gopal. Lars is bestuurslid van de Stichting Herdenkingscomité Eelde-Paterswolde. De mannen blijken een gezamenlijk doel te hebben, wordt de Ongenode Gast gewaar uit een vluchtig gesprek op het smalle gangetje van het oudste dorpshuis van Nederland. Van heel Nederland? Ja. Dat leest u goed. ‘Ons Dorpshuis’ in Paterswolde is het alleroudste dorpshuis van heel Nederland. Stamt uit 1915, de tijd dat de gemeenschap voornamelijk uit dronkenlappen bestond, weet Klaas Bil (ook in de rij voor een gesprek met Gopal) te vertellen.


Klaas Bil wil het met Oetra hebben over de Centrumschool. Die school krijgt namelijk een nieuw onderkomen. En hoe mooi zou het zijn dat het straks leegstaande pand wordt omgedoopt in een cultureel centrum. Zeker in een culturele gemeente als Tynaarlo kan de wethouder daar bijna geen nee op zeggen, meent Bil. Ol Eel en het Herdenkingscomité komen voor iets heel anders. Volgend jaar, in 2020, is het op de kop af 75 jaar geleden dat Eelde-Paterswolde is bevrijd door de geallieerden. Ze willen een groots feest. Een bevrijdingsfeest met alle toeters en bellen. Want dat kan in een gemeenschap als Eelde-Paterswolde. De onderlinge sfeer is hecht. Initiatieven worden onmiddellijk opgepakt en uitgevoerd. Een half woord is genoeg in deze buurdorpen, weet Bil die zich ook met het gesprek bemoeit. Hij noemt het ‘de unieke geest van het dorp’. In Eelde-Paterswolde kan het, als het gaat om gezamenlijke initiatieven. Neem ‘Een dorp vol verhalen’, een megasucces. Maar goed, daar komt Bil niet voor. Hij wil een cultureel centrum waar de historische vereniging onderdak vindt, exposities georganiseerd kunnen worden, de bieb in gevestigd is en het liefst ook theater en muziek beoefend kan worden. Het was de bedoeling dat dat allemaal plaats zou vinden in het gemeentehuis van Tynaarlo in Vries, maar dat is teloor gegaan.”


Akko Wijkstra en Hendrik Uilenberg lopen de deur van de spreekkamer uit. Ze hebben zojuist een pittig gesprek gevoerd over de bestrating in de wijk de Nieuwe Akkers in Paterswolde. Drie straten zijn voorzien van nieuwe stenen, de rest moet het doen met ouwe meuk. Niet dat de oudere steentjes het probleem vormen, des temeer het feit hoe ze erin liggen: schots en scheef. En dat levert regelmatig valpartijen met de fiets op. Of afbrekende dameshakken dankzij de enorme gaten tussen de klinkers. Bovendien vinden de heren dat er aan de communicatie tussen gemeente en inwoners het nodige te verbeteren valt. Toch hebben ze de ontmoeting met de wethouder als positief ervaren. Ze had een luisterend oor en dat was prettig. Wel zijn Akko en Hendrik benieuwd of het gesprek een vervolg zal hebben. Want dat is de bedoeling natuurlijk, een oplossing voor het probleem. Al beseffen ze goed dat Gopal niet alleen de dienst uitmaakt in Tynaarlo.


De wethouder zelf is vooral verbaasd dat het spreekuur zoveel belangstelling geniet. Een meneer sprong zelfs, toen hij de tamelijke wachtrij aanschouwde, onmiddellijk in de auto om plankgas te geven naar Eelde, waar om half drie in De Symfonie de tweede ronde gesprekken plaatsvond. Het was haar eigen initiatief, persoonlijke gesprekken met inwoners van de gemeente, vertelt Oetra. Ze wil laagdrempelig zijn. Daarom zoekt ze de mensen op, het liefst in hun eigen woonplaats. Het kan niet zo zijn dat het alleen zo is dat mensen naar het gemeentehuis moeten, wanneer ze iets te melden hebben, vindt ze. Eenrichtingsverkeer is niet haar ding. Al bekent ze wel dat het voor haar nog even zoeken is waar behoefte aan is. Wat werkt en wat juist niet. Een ding is nu al feit: er zijn mooie vraagstukken voorbij gekomen. Van bevrijdingsfeest, straatklinkers die ellende veroorzaken tot culturele aangelegenheden. Nu nog even zoeken hoe er inhoud aan te geven, besluit de wethouder die in rap tempo door moet naar Eelde. De Ongenode Gast trapt ook het gaspedaal in. Als laatste in het gazon van het dorpshuis zou ze een te makkelijke prooi zijn voor ijverige agenten.


Ongenode Gast


Wat:                      In gesprek met wethouder Oetra Gopal


Wanneer:           Donderdag 17 januari


Waar:                   Ons Dorpshuis, Paterswolde


Hoe laat:             13:30




|||
|||
|||

UIT DE KRANT