FC Zuidlaren na negen jaar weer kampioen

|||||
||||| Foto: |||||
Sport

ZUIDLAREN – Na een matige eerste helft, waarbij ongetwijfeld spanning in de aderen zit bij de spelers van FC Zuidlaren, spelen de mannen in de tweede helft de zenuwen weg. Hiermee boeken de Zuidlaarders een verdiende overwinning en behaalt de ploeg de titel in de vierde klasse. Trainer Edwin Prins behaalt hiermee zijn tweede kampioenschap in zijn trainerscarrière.

De line-up is, met de jeugdspelers, een feestelijk begin van wat de kampioenswedstrijd zal worden. De spelers komen door een ware ereboog, door jeugdspelers opgetrokken en een blauw grijs rookgordijn, onder leiding van het veld op. Nadat de rookpluimen zijn opgetrokken laat Amicitia zien zich niet bij voorbaat bij het feestje van Zuidlaren neer te leggen. Met name de snelle spitsen Kappen en Diepenveen maken het de gevaarlijk op één lijn spelende Zuidlaren verdedigers erg lastig. Het team uit Zuidlaren mag dan ook niet klagen dat de deze spitsen hun vizier niet echt op scherp hebben. Pas na een kwartier kan de thuisploeg via een gevaarlijk indraaiende vrije trap de bal bij Jos Lamain op het hoofd krijgen. Zijn kopbal belandt echter in het zijnet.

Deze kans geeft wel aan dat er iets meer lijn in het spel komt. Met name Robin Wolters en Koen Eshuis trekken meer en meer het spel naar zich toe. Het levert een aantal corners op voor de thuisclub. Een corner van Jordi Hamming belandt op het hoofd van Raymond Zuidema, maar zijn kopbal gaat over het doel van keeper Mark Braams van Amicitia. Een volgende goede lopende aanval over vele schijven komt op de zestien meter bij de geheel vrijstaande Zuidema, maar hij ziet zijn schoot geblokt door een verdediger van Amicitia. De thuisploeg blijft doordrukken, wat wederom leidt tot een goed opgezette aanval via Eshuis. Jorik de Groot ontvangt de bal geheel vrijstaand, maar zijn schot heeft te weinig kracht om de keeper in problemen te brengen. Het wordt wel meer en meer duidelijk dat Zuidlaren het heft in handen neemt. Tot echte grote uitgespeelde kansen komt het echter niet. Even later is er een diepe bal van Allard van de Weringh. Hij brengt Hamming in goede positie, maar hij verslikt zich in de bal. Amicitia laat zich ook zeker gelden, maar het gevaar van de eerste minuten is door het beter verdedigen van Zuidlaren steeds beter onder controle. Jeroen Preenen van Amicitia krijgt voor de pauze een uitgelezen mogelijkheid maar zijn schot gaat, na een scrimmage, net naast het doel van Zuidlaren.

Het is voor de verslaggever niet geheel duidelijk wat trainer Prins met zijn team heeft gedaan in de pauze. Als herboren komt zijn team in de tweede helft uit de startblokken. Hamming haalt de bal op het middenveld op en geeft een uitstekende pass op de diepgaande Wolters. Zijn pass is splijtend want Wolters komt direct oog in oog met keeper Braams. Met een beheerste lob over de keeper verdwijnt de bal in het doel: 1-0. Dit is een bevrijdende goal voor Zuidlaren, gezien de wijze waarop het doelpunt wordt gevierd. In korte tijd erna komen Rik Schutte en Hamming in scoringspositie, maar evenals zo vele keren treffen de pogingen van deze mannen geen doel. Amicitia blijft echter zeer gevaarlijk in de counter. De verdediging van Zuidlaren is nu beter op hun hoede dan de eerste helft, want de spitsen worden nu sneller en beter verdedigd. Toch krijgt spits Diepenveen de kans om te scoren, na een geweldige misser van Raymond Zuidema. Hij schiet vrij voor de keeper net naast het doel.

Trainer Prins is er niet gerust op, want hij probeert zijn manschappen van de nodige adviezen te voorzien. Hij ziet ook dat de spitsen van Amicitia zo nu en dan gevaarlijk doorkomen. Een actie van Hamming op de rechterkant van het veld brengt de bal voor het doel op Zuidema die de bal goed terugkopt op Eshuis die vervolgens net niet goed uit kan halen om de tweede treffer te maken. Beide ploegen gaan in het verloop van de wedstrijd wisselen. Deze wissels brengen bij Amicitia niet het gewenste resultaat. Bij Zuidlaren lijkt het alsof er nieuw elan bij komt. De thuisclub zet nog een keer aan. Een fraaie diepte pass van Wolters op Eshuis brengt hem alleen voor de keeper. Eshuis is niet egoïstisch en speelt de bal breed op de meegekomen Hamming, die dan ook de bevrijdende 2-0 voor Zuidlaren scoort. Even later fluit de scheidsrechter af, waardoor het grote kampioensfeest kan beginnen.

Man van de wedstrijd: Koen Eshuis.

Opstelling:
Zuidlaren: Luikens, Brandts, Van Weringh, Boersma, Schutte (Wolf), de Groot (Wetterauw), Eshuis, Hamming, Wolters(Markus), Zuidema, Lamain.

Amicitia: Braams, Knol, Preenen (Mirck), van Bruggen, Mekel, Diepenveen W, Kappen, Broekema,Diepenveen CJ, Swabedissen (Smits), Groen.

Gele kaarten: Diepenveen CJ, Swabedissen Amicitia VMC