FC Zuidlaren sluit af in stijl, VAKO stunt niet bij Annen, dramatisch SVZ, Actief opnieuw gelijk

Afbeelding
Nieuws

REGIO – Weinig afgelastingen bij de clubs in het verspreidingsgebied afgelopen zaterdag en zondag. Alleen Tynaarlo mocht de kicksen in de voetbaltas laten. Koploper FC Zuidlaren sloot de eerste seizoenshelft in stijl af met een ruime zege op De Fivel, Annen was VAKO de baas in een onderlinge streekderby en bij SVZ vierden een aantal spelers de avond voor ‘matchday’ liever feest dan fris op het veld te staan, met een flinke nederlaag als gevolg.

In de laatste wedstrijd voor de winterstop sloot FC Zuidlaren, koploper in 4D, de eerste seizoenshelft in stijl af met een 4-0 zege op De Fivel. Op sportpark De Wenakkers werd het duel reeds in het eerste bedrijf beslist. ,,In de rust stonden we al met 4-0 voor. De tweede helft was slechts een formaliteit”, vertelt FC Zuidlaren-trainer Edwin Prins. In een sterke eerste helft van FC Zuidlaren zette spits Jos Lamain de blauwhemden al vroeg in de wedstrijd op een 1-0 voorsprong. Diezelfde Lamain was ook verantwoordelijk voor de 2-0. Zijn kompaan in de aanvalslinie, Jordi Hamming, wist ook tweemaal het doel te vinden en de eindstand op 4-0 te bepalen. De tweede helft was niet om over naar huis te schrijven, maar dat hoefde ook niet. ,,Ik heb wat jongens die terug zijn gekomen van een blessure laten spelen, zoals Robbin Markus, Lex Tammens en Jannick Arends van het derde elftal”. Als koploper gaat de ploeg uit Zuidlaren glorieus de winterstop in. ,,We hebben een goede seizoenshelft gedraaid, daar moeten we heel blij mee zijn. Ik merk dat de groep elke week nog stapjes maakt”, aldus Prins.

We vervolgen met de clubs op zondag: koploper Annen ontving op sportpark De Hofakkers VAKO, een heuse streekderby dus. De ploeg uit Vries kon in Annen niet voor een verrassing zorgen en werd met een 4-0 nederlaag westwaarts gestuurd. In de eerste helft trachtte VAKO met een defensief strijdplan de koploper koest te houden en dat lukte de roodgelen aanvankelijk heel aardig. Beide clubs kregen in de eerste helft een paar mogelijkheden, maar het was Annen dat in de 34ste minuut op voorsprong kwam via een houdbaar schot in de verre hoek van Jaap Jan Mulder. Na rust verdubbelde Roald Lammerts in de 57ste minuut de score, waarbij VAKO-goalie Tijn Varwijk verkeerd terecht kwam, geblesseerd raakte en werd gewisseld voor tweede doelman Cas van der Wijst. Na de 2-0 van Annen kwam VAKO er niet meer aan te pas. Dolf Nijborg maakte de derde treffer en Egbert Mulder zorgde vlak voor tijd met een prachtige knal voor de 4-0 eindstand.

,,Een fantastische goal. Een corner werd teruggetrokken buiten het strafschopgebied naar Mulder die een gigantische knal produceerde. De VAKO-doelman hoorde de bal alleen maar langs suizen”, blikt Annen-trainer Hemmo de Wal terug, die vond dat zijn ploeg nog wel met een dikkere zege van het veld af had kunnen stappen. ,,Tegen VAKO hebben wij het altijd lastig, maar dat was zondagmiddag niet zo. De score had hoger kunnen uitvallen dan 4-0”. Zijn collega Arnold van der Kooi zag dat toch iets anders. ,,Annen boekt een terechte zege, maar de uitslag viel wel wat zwaar uit. Met name in de eerste helft deden we goed mee. Elk punt tegen Annen zou een bonuspunt zijn geweest. Komend weekend tegen Kwiek moeten we er staan, dat is echt een zes punten wedstrijd voor ons”.

In diezelfde klasse ging SVZ met 5-2 onderuit bij directe concurrent HSC. Trainer Roland Beuvink wilde er weinig over kwijt, maar was duidelijk van streek: ,,Ik heb niet zo’n zin om over de wedstrijd te praten. Er was totaal geen bezieling bij ons, echt dramatisch. De ene week hebben een aantal spelers een eighties party, een week later een schuurfeest. Ik ben er wel klaar mee. Als je iets meer wilt weten over de wedstrijd, dan moet je maar even bellen met één van de spelers”. Speler Max de Vries heeft er echter weinig aan toe te voegen: ,,Een gebrek aan instelling. Wat de trainer gezegd heeft, daar wil ik het ook bij laten”.

In de 4e klasse C speelde Actief zijn tweede zware wedstrijd op rij tegen een directe concurrent. Na de 5-5 slijtageslag een week eerder bij nummer twee TLC in Leek, werden de punten zondagmiddag in Eelde tegen nummer drie De Wilper Boys opnieuw verdeeld: 1-1. De thuisploeg was de gehele wedstrijd beter dan de opponent, het spel speelde zich voornamelijk af op de helft van de ploeg uit De Wilp, maar toch moesten de roodwitten al na zeven minuten een 0-1 achterstand slikken, waarbij doelman Robin-Paul van den Heuvel blunderde door een strakke vrije trap los te laten, waarvan Jeroen Dijkstra profiteerde. Lang duurde de euforie bij De Wilper Boys echter niet. Een aantal minuten later zorgde Ennio Jansen uit een hoekschop voor de gelijkmaker. Van den Heuvel maakte nog voor rust zijn fout goed door een paar keer goed te redden op vijandelijke pogingen. Na rust was Actief een aantal keren dichtbij de overwinning, maar De Wilper Boys-doelman Eddy Dijkstra was een sta-in-de-weg, waardoor de 1-1 stand na negentig minuten gehandhaafd bleef. Door het gelijkspel blijft Actief op kop in 4C, maar het is ongemeen spannend: TLC volgt op een punt achterstand, De Wilper Boys en FVV op drie. Vanaf 10 februari 2019 wordt de competitie vervolgd.

Tynaarlo was de enige club in het verspreidingsgebied waarvan de wedstrijd werd afgelast, de ploeg van trainer Roelof Rutgers hoefde zodoende zondagmiddag niet af te reizen naar koploper Donkerbroek. Yde de Punt moest in de 5e klasse C wel aan de bak bij het lager geklasseerde HHCombi en werd getrakteerd op een 3-1 nederlaag. Komende zondag speelt Yde de Punt de laatste wedstrijd voor de winterstop. Koploper Donkerbroek komt op bezoek aan de Norgerweg in Yde.