Groepen zes OBS De Westerburcht bezoeken Nijsinghhuis

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“Het is heel bijzonder dat dit huis gewoon bij ons in Eelde staat”


EELDE – Een primeur afgelopen vrijdag voor de groepen zes van OBS De Westerburcht in Eelde-Paterswolde. Nog nooit mochten kinderen het Nijsinghhuis naast Museum De Buitenplaats bezoeken, maar daar kwam vorige week verandering in. Als afsluiting van het Rembrandt project, waar de leerlingen al maanden mee bezig waren, mochten de kinderen het huis bezoeken. Het Nijsinghhuis bevat vele kamers met prachtige wandschilderingen, die gemaakt zijn door verschillende kunstenaars. De leerlingen van de groepen zes keken dan ook hun ogen uit.

In verschillende groepen kregen de leerlingen een rondleiding door het Nijsinghhuis. ’s Ochtends werden ze ontvangen in het museumcafé van De Buitenplaats, waarna een gesprek volgde over het Rembrandtproject van de leerlingen. “Sinds eind januari van dit jaar zijn de leerlingen bezig geweest met dit project”, vertelt kunstenares en leerkracht José Geertzen. “Dit was met name in het kader van het Rembrandtjaar. Tijdens de workshops vertelde ik de kinderen verhalen over Rembrandt en mochten ze uiteindelijk zelf aan de slag. Ze hadden prachtige kunstwerken gemaakt, waarbij de technieken van Rembrandt toegepast werden. Daarnaast mochten de leerlingen zich net als Rembrandt verkleden, waardoor ze een gevoel kregen bij de tijd waarin de kunstenaar leefde.”

Als afsluiting wilde Geertzen graag met de leerlingen naar het Nijsinghhuis, omdat dit gebouw stamt uit de tijd van Rembrandt. Het huis is nog steeds in de sferen van de Gouden Eeuw. De kamers in het gebouw bevatten vele muurschilderingen. “Maar het was eerst niet mogelijk om hier met de kinderen heen te gaan”, legt Geertzen uit. “Het Nijsinghhuis was niet toegankelijk voor kinderen, omdat de eigenaar, Jos van Groeningen, hier tot begin van dit jaar nog woonde. Hij wilde niet dat er kinderen in zijn huis rondliepen.” Echter is Van Groeningen onlangs overleden, waardoor Geertzen in gesprek ging met het museum. “Het museum wilde wel een pilot startten met deze leerlingen”, gaat Geertzen verder. “En ik ben heel blij dat dit gelukt is. De leerlingen vinden het ook ontzettend leuk, dus ik hoop dat we dit straks ook met andere groepen kunnen gaan doen”.

Het Nijsinghhuis is in de 17e eeuw in Eelde gebouwd, in opdracht van Johan Alting. Hij was burgemeester, notaris en rechter. Na een brand in 1654 werd het opnieuw gebouwd. Later werd het huis eigendom van de familie Nijsingh, waarnaar het huis ook vernoemd is. “Deze familie gebruikte het huis als buitenplaats”, vertelt Geertzen. “Hier is ook het museum naar vernoemd.” Op den duur raakte het huis in verval en in 1971 kochten Jos en Janneke van Groeningen het huis voor slechts één gulden. “Zij beloofden dat ze het zouden restaureren in de stijl van de 17e eeuw”, gaat Geertzen verder. “De familie Van Groeningen was bevriend met een groep kunstenaars, die de vele wandschilderingen op de muren van de kamers in het huis hebben gemaakt.” Mede door die schilderingen zijn velen geïnteresseerd om een bezoekje aan het huis te brengen.  

Tijdens de rondleiding kregen de kinderen verschillende verhalen te horen over het huis van Van Groeningen. Ze liepen onder andere langs de schuur, Blauwe Kamer, hal, bibliotheek en keuken. “Het is echt een heel bijzonder huis”, vertellen de leerlingen. “En het is bovenal ook echt heel erg mooi. Ik vind het prachtig dat we hier mogen zijn. Het is heel bijzonder dat dit huis hier gewoon bij ons in Eelde staat.” Na de rondleiding mochten de kinderen op school nog een afsluitende opdracht doen voor het project. Geertzen kijkt, net als de leerlingen, met tevredenheid terug op het Rembrandt project en het bezoek aan het Nijsinghhuis. “Het was een leuk project en de kinderen hebben er veel van geleerd. Ook het bezoek aan het Nijsinghhuis is zeker geslaagd. Ik hoop dat het project nog een vervolg krijgt”, aldus Geertzen.

UIT DE KRANT