“Op een wedstrijddag kan ik niet zonder mijn bietensap”

VRIES – Hardloopster Olga Elling (41) uit Vries is dol op haar zelfgemaakte smoothies. Hoe groener, hoe beter. “De blender gaat overal mee naartoe, ook op vakantie”, vertelt ze enthousiast. Ze houdt er een gezonde levensstijl op na die past bij een fanatiek en regionaal succesvol hardloopster. Komende zondag is het startschot van het Rabocup Loopcircuit 2019 met de Arnoud Magnin Wintercross. Dit regionale loopcircuit won ze afgelopen jaar en in 2016.  “Op een wedstrijddag kan ik niet zonder mijn bietensap van Zonnanatura, een kom havermout met banaan en noten, een kop koffie, een glas verse jus d’orange voor de vitamine C en een grote mok verse gember thee”.

De reporter wacht een aangename verrassing als hij aanbelt bij het huis van Olga Elling in Vries. Ze heeft namelijk zelfgemaakte cake met banaan, noten, havermout en dadels uit de oven bereid. “Ik heb niks toegevoegd wat niet goed voor je is”, vertelt ze trots. Het zegt veel over haar. Gezond voedsel, ze is er dol op. Groenten toveren een lach op haar gezicht en de blender is haar favoriete keukenapparaat. “Ik maak al jarenlang bijna dagelijks smoothies met groente en fruit. Behalve dat het erg gezond is, vind ik dat heel leuk om te maken. Ik word daar echt enthousiast van. De groene kleur staat sommige mensen tegen, maar het ziet er echt minder lekker uit dan het is!” Daarnaast zijn salades haar lievelingseten. “Gewoon een simpele salade met sla, een uitje, tomaatje en komkommer. Simpel, gezond en heerlijk. Ook mijn kinderen smullen ervan”.

Die gezonde levensstijl heeft ze van huis uit meegekregen, vertelt ze. “Doordeweeks aten we gezond en in het weekend mochten we dan chips en cola. Ik heb dat altijd aangehouden, ook voor mijn eigen kinderen”. In die zin gaat ze er ook weer niet te ver in. “Ik gebruik geen supplementen en probeer echt alles uit voedsel te halen, maar niet op een extreme manier. Er moet af en toe ook ruimte zijn voor een stuk chocola eten op de bank. Het moet wel leuk blijven. Alles in mate. Maar we eten bijvoorbeeld niet wekelijks patat”. Ook de alcohol laat ze grotendeel staan. “Als ik met vriendinnen uit eten ga, dan wil ik nog wel eens twee of drie wijntjes drinken. En na een hardloopwedstrijd drink ik altijd even een welverdiend bockbiertje”, lacht ze.

Doordeweeks eet de familie Elling kip (mager vlees) met rijst, veel vis, pasta’s, veel noten en een favoriet zijn de verspakketten uit de supermarkten. “Het is heel makkelijk om normaal gezond te eten. Gezond eten kan ook lekker zijn. Je moet letten op suikers, vet en vooral niet te grote porties eten. En eet gevarieerd. Het wordt ons af en toe heel makkelijk gemaakt om ongezond te eten met een Kentucky Fried Chicken en McDonald’s op de hoek. En slecht voedsel is soms ook te goedkoop en gezonde ingrediënten te duur”.

Binnen haar gezin volgen haar twee zoons en haar man als het aankomt op gezondheid. “Iedereen in ons gezin is heel sportief en eet grotendeels gezond. Mijn zoons keken een keer het programma ‘Help ons kind is te dik’ en zagen een (te) dikke jongen een groot bord met patat naar binnen werken. Het programma liet ook het verloop zien: als je zo blijft dooreten dan zie je er over zoveel jaar zo uit. Dat heeft hun wel mede bewust gemaakt van het belang van gezond eten”.

Behalve gezond eten is beweging ook essentieel voor je fitheid. En dat doet Elling in overvloed. Als fanatiek regionaal hardloopster heeft ze de afgelopen jaren al vele successen behaald. Zo won ze bij de vrouwen afgelopen jaar en in 2016 het Rabocup Loopcircuit en schreef ze in 2018 de Assenrunscompetitie op haar naam. Ook werd ze eerste dame bij meerdere loopjes in de omgeving, waaronder de Boerbosloop in Rolde en de Zeijer Strubbenloop in Zeijen. “Die loopjes in de buurt zijn gewoon heel leuk. Ik ben altijd heel fanatiek geweest met sport. Ik wil de beste zijn”. Toen ze vier jaar geleden het podium haalde bij de VOV-run in Vries, vroeg iemand aan haar: waarom doe je niet mee aan de Rabocup? “Daar was ik iets te zenuwachtig voor, maar ik heb het toch gedaan”, blikt ze terug.

Het bleek een goede keuze. In dat eerste jaar eindigde ze direct als tweede en een jaar later pakte ze zelfs de titel bij de vrouwen. Na de Zeijer Strubbenloop in 2017 werd ze benaderd door Anno Huizenga of ze zijn team wilde komen versterken. “Henk Loots werd daardoor mijn trainer. Hij werkt echt met trainingsschema’s en ik krijg trainingen waarvan ik bijna moet overgeven. Die trainingen doen soms echt even zeer. Maar ik houd ervan om kapot te gaan in een training. In de wedstrijden kan dat nog beter. Ik word vaak in de laatste kilometer voor de finish nog ingehaald”.

Hoewel Elling behoorlijk fanatiek is, sport ze puur voor haar plezier. “Ik train vier dagen per week en in het weekend heb ik het vaak druk met wedstrijden. Ik heb daarnaast ook nog mijn gezin en baan. De week is zo vol”. Als ze bovendien twaalf weken achter elkaar elk weekend een hardloopwedstrijd heeft gelopen, dan is ze er ook wel weer even klaar mee, zo geeft ze toe. “Je moet je telkens toch weer opnieuw opladen”.

Op een wedstrijddag kan Elling niet zonder de bietensap van Zonnanatura. “En verder een kop koffie, een glas verse jus d’orange, een grote mok verse gember thee en een kom havermout met banaan en noten. Daar doe ik het mee”. Als Elling prijzengeld wint bij een hardloopwedstrijd, dan mag er daarna even decadent gedaan worden. Behalve een bockbiertje haalt het gezin Elling ’s avonds dan even spareribs of een pizza op uit het dorp.

Een goede nachtrust is ook belangrijk voor de fitheid en dat lukt Elling niet altijd. “Ik zou willen dat ik beter kon slapen. Ik slaap niet altijd even goed. Helemaal de nacht na de wedstrijd zit ik nog vol met adrenaline en doe ik geen oog dicht. Dat breekt me wel eens op”. Goed in je vel zitten, sporten en gezond eten, het heeft volgens Elling allemaal met elkaar te maken. “Door te sporten voel je je fijner en doe je ook meer om gezond te blijven. Als je niet goed in je vel zit, dan is het heel makkelijk om te blijven hangen op de bank. Je komt dan in een vicieuze cirkel terecht”.

Twee weken geleden moest ze een hardloopwedstrijd lopen vlak nadat ze een aantal dagen met collega’s naar Lapland was geweest. “De laatste nacht zijn we op stap geweest. Ik had wat alcohol gedronken, weinig geslapen en vijf dagen niet hardgelopen. Dat was lang geleden! Dat merkte ik wel. Hoewel ik als tweede eindigde zat ik niet goed in mijn vel. En mijn bietensap die ik altijd drink was niet verkrijgbaar. Een week later eindigde ik als derde, maar die loop voelde voor mijzelf veel lekkerder, ondanks de lagere klassering”.

Zelfs op vakantie neemt ze haar hardloopschoenen mee. “Afgelopen zomer zijn we twee weken naar Spanje geweest. Daar heb ik in twee weken tijd zo’n 100 kilometer hardgelopen. Overal waar ik ben wil ik hardlopen. Mensen worden er soms wel een beetje gek van”. Het is echt haar sport. “Hardlopen is bovendien erg laagdrempelig. Je strikt de schoenen en je kunt gaan. Je rent zo de natuur in. Heerlijk”.

Komende zondag moet ze aan de bak in de eerste wedstrijd van het Rabocup Loopcircuit 2019: de Arnoud Magnin Wintercross. “Het is een pittige cross over bospaadjes en heuveltjes. Ik heb me een keer verstapt tijdens deze cross. Ik voelde niks en haalde de finish, maar ik heb dagen daarna niet kunnen lopen”. In 2019 wil ze als titelhouder opnieuw proberen om het Rabocup Loopcircuit te winnen. “Sommige dames zijn beter dan ik, maar lopen niet alle wedstrijden. In die zin is het soms ook een tactisch loopcircuit”.