In de Sportlight

VRIES – Altijd garant voor een fantastische avond. Eentje vol superlatieven. Want iedereen weet het: een uitvoering van Harmonie Vries is van absolute wereldklasse. Door de jaren heen is Harmonie Vries uitgegroeid tot een bloeiende muziekvereniging die dit jaar maar liefst 105 jaar bestaat. De muziekclub telt 75 leden die zo’n 30 optredens per jaar verzorgen. De eerste staat binnenkort al voor de deur. Harmonie Vries maakt zich op voor de grote uitvoeringen op 8 en 9 februari in Café Onder de Linden in Vries.

Eerst maar eens een stukje geschiedenis. Want 105 jaar historie is niet niks natuurlijk. Aan het begin van de 20e eeuw werden ijswedstrijden muzikaal omlijst door muzikanten uit de omliggende gemeenten. Naast een geldelijke beloning kregen de muzikanten vaak een ‘zeupie’ om de kou beter te kunnen trotseren. Tijdens strenge winters drukte de muziek daarom zwaar op de begroting van de ijsvereniging.

Om deze kosten te verlagen informeerden de heren Albert Ebbinge en Ananias Scheepstra bij de muziekvereniging van Norg naar de ‘regels’ van een muziekvereniging. Daarnaast oriënteerden zij zich ook op de financiële kant. Uiteindelijk werd er een obligatieregeling ter grootte van ƒ900,- uitgeschreven. Hoewel dit in die tijd een fors bedrag was, had men in drie weken het benodigde geld bij elkaar. Hiervan werden in Zwolle instrumenten gekocht.

Na zorgvuldige afweging namen de heren Jannes Kluivingh, Albert Ebbinge, Ananias Scheepstra en Lammert Lammers het historische besluit om op 1 mei 1914 muziekvereniging ‘Harmonie Vries’ op te richten. Tot op de dag van vandaag worden nog altijd allerlei activiteiten binnen en buiten de gemeente Tynaarlo door vereniging Harmonie Vries van muziek voorzien. Gemiddeld verzorgen de muzikanten 30 optredens per jaar, waaronder tijdens de Sinterklaas intocht en met Palm Pasen. Een van de hoogtepunten is de jaarlijkse uitvoeringen. Vorig jaar nog, kwamen de superlatieven te kort. Het thema was ‘een reis rond de wereld’ waarbij liedjes uit heel landen van de wereld werden gespeeld  voor een bomvol Onder de Linden.

Een terugblik: het Harmonie-orkest, nog altijd bezielende leiding van Klaas IJkema, nam het publiek mee op reis langs de Franse gendarmerie en ‘opstandige nudisten’, naar de westkust van Noorwegen en op naar het vrolijk en ritmisch klinkende Mexico. Nog zonniger is het bekende Copacabana.  Klappende handen en swingende heupen. Hetzelfde bij ‘downtown’ New York. Over wereldniveau gesproken. Als DJ Armin van Buuren werd genoemd, spreken we ook van wereldniveau (vijf keer beste dj van de wereld). De handen gaan op elkaar bij ‘This is wat it feels like’.  Dat is zo bijzonder aan deze vereniging. Ouderen en jeugd mengen zich hier samen. Het écht klapstuk van de avond was toch wel de malletband. Toen ging de boel de lucht in bij Onder de Linden met een kofferparade naar het podium. Vliegmaatschappij ‘Harmonair’ brengt je naar grote hoogte.

Harmonie Vries is het enige looporkest van de gemeente Tynaarlo. De leden zijn onderverdeeld in drie categorieen: dertig harmonieleden, dertig leden van de malletband en zes marionetten, dat zijn dames die dansen en bewegen op onze eigen muziek of op muziek die wordt gedraaid. De overige leden zijn leerlingen. Het verschil tussen een harmonie en een fanfare zit ‘m in het feit dat bij een harmonie ook houtblazers zitten en dat een fanfare louter uit koperblazers bestaat.

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 februari houdt Harmonie Vries twee uitvoeringen in Café onder de Linden. Het belooft een spetterende show van de majorettes en muzikale klanken van de malletband en de harmonie! Tijd: 19:30. Meer informatie is te vinden opwww.harmonievries.nl.

Wat:                      Uitvoering Harmonie Vries
Wanneer:           8 en 9 februari
Waar:                   Café Onder de Linden in Vries
Info:                      www.harmonievries.nl