Leerlingen De Rietzanger naar Kreta voor uitwisselingsproject

EELDERWOLDE – Het was een drukte van jewelste afgelopen maandagochtend bij CKC De Rietzanger in Eelderwolde. Zeven leerlingen en twee leerkrachten van groep 7/8 vertrokken die ochtend naar Kreta voor een uitwisselingsproject. Zij werden door ouders, opa’s, oma’s en de leerlingen van de school uitgezwaaid. Op Kreta werken de leerlingen van De Rietzanger aan een uniek internationaliseringsproject ‘Earth Stories’, waar de basisschool mee bezig is. “Dit is een project, waarbij kinderen elkaar hun eigen leefomgeving laten zien”, vertelt directrice Petra van de Pauvart. “Ze vergelijken de dieren, de planten, het landschap en het weer met elkaar. Het doel is om deze omgeving te leren waarderen en er zuinig op te zijn, zodat we samen een duurzame wereld creëren. Het is heel bijzonder dat deze groep nu naar Kreta vertrekt.”

De zeven leerlingen die naar Kreta gaan worden begeleid door de juffen Anja Kroesbergen en Dominique Zwaagman-Saptenno. “Het is een ontzettend gaaf project”, vertelt Kroesbergen. “We zijn al zo’n twee jaar bezig met het internationaliseringsproject, waarbij we de leerlingen eigenlijk bewustmaken van zowel de cultuur als de natuur. Wij vinden namelijk dat leerlingen moeten gaan houden van de natuur. Als ze dat doen, willen ze ook hun best doen om ervoor te zorgen dat de natuur behouden wordt.” Voor dit project heeft de basisschool een subsidie ontvangen van Erasmus. Hierdoor kan iedereen, die graag mee wil, ook daadwerkelijk mee en hoeven ouders geen financiële bijdrage te leveren. “Het is nu ook voor het eerst dat wij zo’n buitenlandse trip maken”, gaat Kroesbergen verder. “Het hele project is in Nederland sowieso al uniek. De subsidie is eigenlijk nog niet echt bekend. In Oost-Europa hebben ze dit soort projecten al wel vaker gedaan.”

Naast Kroesbergen zijn ook de kinderen ontzettend enthousiast over de trip. “Het is wel heel spannend hoor”, vertelt Sanne An, één van de leerlingen die meegaat naar Kreta. “Maar het is wel heel leuk en speciaal.” Marit vult aan: “Dit doe je maar één keer in je leven. En op Kreta is het ook nog eens heel erg warm. Heerlijk.” De leerlingen geven aan zelf ook wel veel te leren van het project. Sylvie: “Door het project komen we te weten hoe de mensen daar leven. Daar zijn we allemaal ook wel heel nieuwsgierig naar. Ik heb er ook heel veel zin in”. De leerlingen van De Rietzanger gaan nu naar Kreta, maar leerlingen van de basisschool op Kreta komen volgend jaar ook nog naar Eelderwolde om het leven in Nederland te verkennen.

Voor Alida Santing, de moeder van Sanne An, is het ook ontzettend spannend dat haar dochter naar Kreta gaat. “Het is de eerste keer dat ze zover van huis is”, vertelt Santing. “Maar Sanne An wilde zelf heel graag gaan. Ze zei al: ‘Mam, je gaat me toch wel toestemming geven hè’. En natuurlijk heb ik dat gedaan. Het is een unieke ervaring.” De zeven leerlingen van De Rietzanger verblijven op Kreta in een hotel en gaan tijdens hun verblijf verschillende activiteiten ondernemen. “We gaan van alles doen”, vertelt Kroesbergen. “We hebben onder andere een wave cursus, we gaan de volksdans leren, buiten koken, forten bezoeken en we gaan de dorpjes verkennen. Dat is slechts een greep uit de vele activiteiten die gepland staan.

De leerlingen van De Rietzanger verblijven in totaal drie hele dagen op Kreta en vertrekken aanstaande vrijdagmiddag weer naar huis. Na deze groep vertrekken er ook nog andere groepjes naar Portugal en Polen voor hetzelfde project.