“Corsowijk Hooiweg-Zuid gaat voor de gezelligheidsprijs”

EELDE – Op 31 augustus en 1 september vindt het jaarlijkse Bloemencorso in Eelde plaats. De komende weken kijkt de Krant van Tynaarlo, met de deelnemende wijken, vooruit op het Bloemencorso. Maar liefst veertien wijken zijn druk bezig met het bouwen van hun wagens voor de optocht. Deze week staat de wijk Hooiweg-Zuid centraal. Hooiweg-Zuid is de kleinste wijk die deelneemt aan het Bloemencorso, maar dat maakt het voor de betrokkenen alleen maar leuker. “We hebben een vaste kern van 35 personen”, vertelt Marloes Groenwold. “Doordat we wat kleiner zijn, is de groep ook wat hechter dan de anderen denk ik. Dat maakt het extra gezellig.”

Hooiweg-Zuid neemt al jaren deel aan het Bloemencorso. De wijk bouwde zijn wagen altijd in de loods bij Kroeze, maar sinds dit jaar kan dat niet meer. “De loods is verkocht”, legt Harrie Hoiting van Hooiweg-Zuid uit. “Hierdoor moesten wij ook opzoek naar een nieuwe bouwlocatie voor onze wagen. Dit was best lastig, ook in verband met onze financiële middelen.” Echter waren alle betrokkenen van de wijk bereid om €50,- per jaar bij te leggen voor een nieuwe locatie. En dat is best wel uniek. “We zijn ontzettend blij dat iedereen dit bedrag over heeft voor het corso”, gaat Hoiting verder. “We konden ook zomaar geen plek hebben en dat hadden we niet kunnen deelnemen. We hebben in dat opzicht echt geluk gehad.”

Groenwold kijkt, net als de andere betrokkenen van Hooiweg-Zuid, ontzettend uit naar het Bloemencorso van dit jaar. “We hebben een ontwerp gekozen van Homan Bonder, namelijk movietime”, vertelt Groenwold. “We hebben het ontwerp naar onze eigen hand gezet en Bonder was daar ook zeer content mee. Het is de bedoeling dat onze wagen volledig in filmsfeer wordt gemaakt. Zo komen er onder andere een popcornbeker, rode loper, frisdrankbeker en filmbeelden op te staan. We zijn erg blij met het thema movietime.” De afgelopen maanden was de wijk druk bezig met het ontwerp verfijnen, dat half april klaar was. “Ik zelf heb alles in 3D uitgetekend”, legt Hoiting uit. “Hierdoor konden we een beetje zien hoe het eruit zou komen te zien. Afgelopen zondag zijn we begonnen met het bouwen van de wagen en dat was gelijk enorm gezellig. Het is de bedoeling dat we nu elk weekend bezig gaan met bouwen. Doordat we een kleine wijk zijn, weten we wat we aan elkaar hebben. We willen samen iets moois neerzetten.” Groenwold vult aan: “Het saamhorigheidsgevoel is echt heel erg groot. Het is zo gezellig met z’n allen.”

Het bouwen van de wagen is nog maar net begonnen, toch kijkt de wijk uit naar de vrijdag voor het corso. “Als de wagen straks af is, hebben we allemaal zo’n trots gevoel”, legt Groenwold uit. “Iedereen is zo fanatiek. We leven allemaal naar dat ene moment toe.” Vrijdag op zaterdagnacht, voor het corso, wordt traditiegetrouw de hele nacht doorgewerkt. “We beginnen die vrijdag al om 09.00 uur in de ochtend”, gaat Groenwold verder. “De hele dag werken we dan en in de nacht gaan we vrolijk door. Zaterdagochtend moet de wagen dan af zijn. Dat is een heel spannend moment en uiteraard is iedereen na die ochtend echt gesloopt.”

Als de wagen af is, wordt deze verplaatst naar de locatie van het Bloemencorso en wordt die beoordeeld door de jury en het publiek. “De prijzen die we kunnen krijgen, zijn hartstikke leuk hoor”, vertelt Hoiting. “Maar dat is niet het belangrijkste voor ons. Je hebt eerste, tweede en derde prijzen, maar ook zijn er prijzen van het publiek, voor de figuratie en voor het ontwerp. Wij hebben voorgaande jaren al diverse prijzen mogen winnen. Zo’n prijs is namelijk wel een kroon op het werk. Maar als het kon, gingen wij voor de gezelligheidsprijs. Dat is voor ons namelijk het belangrijkste.”