Yde de Punt maakt zich op voor Grasbaanraces

Wat: Grasbaanraces Yde de Punt  
Wanneer: Zondag 26 mei  
Info: www.ydedepunt.nl

YDE DE PUNT – Op zondag 26 mei staan de Grasbaanraces in Yde de Punt weer op het programma. Voor het vijfde jaar op rij racen klassieke bromfietsen op het evenemententerrein in Yde de Punt. De organisatie ligt in handen van Stichting Activiteiten Yde de Punt. Naast de ‘classics’ worden er ook manches met crossbromfietsen georganiseerd, speciaal voor lokale rijders uit Yde.

Waar de grasbaanraces in Yde de Punt vijf jaren geleden is begonnen, is het inmiddels een begrip in regio. “Dit jaar doen er ruim honderd deelnemers mee”, vertelt Jeroen Snijders van Stichting Activiteiten Yde de Punt. “Ten opzichte van vorig jaar zijn we ongeveer gelijk gebleven. Er doen zo’n 45 lokale rijders mee, die dan dus ook uitkomen in de lokale klassen. De overige 55 deelnemers doen mee in ‘classic’ klassen.” De lokale rijders komen, vanzelfsprekend, uit Yde en omstreken. “De deelnemers die meedoen aan de classics komen vanuit het hele land”, gaat Snijders verder. “We hebben onder andere rijders uit Noord-Holland, Utrecht en Zeeland.”

Naast de wat onbekende rijders, komen er ook oud-top coureurs naar Yde. “We hebben een aantal coureurs die vroeger meededen aan de Nederlandse Kampioenschappen”, legt Snijders uit. “In de jaren zestig en zeventig stonden zij nog aan de top van het Nederlandse grasbaanracen. Dat zijn wel echt grote namen.” De coureurs van de grasbaanraces in Yde de Punt strijden in verschillende klassen. De lokale klassen zijn onderverdeeld in jeugd 5 t/m 11 jaar, junioren 12 t/m 15 jaar, Automaat Standaard, Automaat Specials, Schakelbrommers/pitbikes en een speciale damesklasse. “De klassen zijn hetzelfde als afgelopen jaar”, legt Snijders uit. “We hebben in dat opzicht verder geen vernieuwingen.”

De grasbaanraces vinden plaats op het evenemententerrein in Yde de Punt, aan de Noordesstraat 14. De races worden gereden op een ovale baan van 200 meter. Er rijden in elke manche (vijf ronden) zes tot acht man tegen elkaar. De ruim honderd deelnemers rijden drie manches om punten. De trainingen starten om 11.30 uur, de wedstrijden vangen aan om 13.30 uur. Rond 17.00 uur zijn de races afgelopen. “Wij als organisatie kijken ontzettend uit naar de grasbaanraces”, vertelt Snijders. “We hopen uiteraard op goed weer, waardoor vele bezoekers ons evenement weten te vinden.” De toegang voor de grasbaanraces in Yde de Punt is gratis. De locatie naar het evenemententerrein wordt met borden aangegeven.

Overige evenementen Stichting Activiteiten Yde de Punt
Op zondag 14 juli organiseert Stichting Activiteiten Yde de Punt ook de 56e Autocross & NK Combineraces Yde de Punt. De opgave hiervoor start op 31 mei in Café Trefpunt te Yde. Tijdens dit evenement wordt er gereden in autocrossklassen en combineklassen. De autocrossklassen zijn standaard, verstevigde standaard, damesklasse en Rodeoklasse. Coureurs van de combineraces rijden in de standaardklasse, dames standaardklasse, vrije klasse of dames vrije klasse.