Jacqueline Pot uit Paterswolde is bondscoach van het Nederlands Rolstoelrugbyteam

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“Meedoen aan de Paralympische Spelen is mijn ultieme droom”


PATERSWOLDE – Jacqueline Pot is sinds 2017 de bondscoach van het Nederlands Rolstoelrugbyteam. De inwoonster van Paterswolde heeft bewegingswetenschappen gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en raakte in 2016 betrokken bij het rolstoelrugby. “Bij de rolstoelrugbyclub in Haren, Quadfighters, hielp ik als vrijwilligster mee met verschillende klusjes”, vertelt Jacqueline. “Via een scout van het Nederlandse team raakte ik in contact met het de nationale ploeg en werd ik gevraagd als assistent bondscoach. Eerst dacht ik: ‘Is dat wel wat voor mij?’ Maar uiteindelijk ben ik wezen kijken en ben ik ervoor gegaan. Een jaar later werd ik officieel bondscoach.” En nu? Jacqueline haar grootste droom is deelnemen aan de Paralympische Spelen.

“Rolstoelrugby is een mooie, bijzondere sport, dat onderdeel is van Gehandicaptensport Nederland”, vertelt Jacqueline. “Het is een teamsport voor zowel mannelijke als vrouwelijke sporters met een handicap. Elke keer als een speler erin slaagt met de bal onder controle over de doellijn van de tegenstanders te rijden, scoort het team een punt.” De spelers, die de sport beoefenen in een rolstoel, hebben allen verschillende handicaps. Daarom zijn er ook verschillende regels voor de opstelling van het team. “Om gelijkwaardige teams te maken, krijgt elke speler een classificatie waarvan de hoogte afhangt van de handicap”, gaat Jacqueline verder. “De classificaties variëren van 0,5 punten tot 3,5 punten. Hoe lager de score, des te groter de handicap.” Als coach mag Jacqueline maximaal een team van 8 punten opstellen, bestaande uit vier spelers. Hierdoor kan ze vele verschillende opstellingen toepassen, waardoor er diverse tactieken gehanteerd kunnen worden.

Het Nederlands rolstoelrugbyteam traint elke zaterdag en speelt zo nu en dan wedstrijden tegen verschillende clubs en landen. “Begin van het jaar hadden we een toernooi in Keulen”, vertelt Jacqueline. “Hier deden clubteams aan mee, maar we komen ook heel vaak andere landen tegen. Begin juli hebben we een groot toernooi in Polen en in augustus doen we mee aan het Europees Kampioenschap in Denemarken.” Het Nederland rolstoelrugbyteam is in 2014 met een team gestart en helemaal onderaan de wereldranglijst begonnen. “Dit is in de C-categorie”, legt Jacqueline uit. “In 2017 zijn we Europees kampioen geworden in deze klasse en gepromoveerd naar de B-categorie. Van deze klasse zijn we vorig jaar kampioen geworden. Ons doel is natuurlijk om dit jaar kampioen te worden in de A-categorie, maar dat is heel lastig. We gaan proberen om in de top drie te eindigen.” Door een plek in de top drie houdt het team namelijk kans op deelname aan de Paralympische Spelen van 2020 in Tokyo. “Dat is natuurlijk wel de ultieme droom”, gaat Jacqueline verder. “Toen ik bij het team betrokken raakte, hebben we dat met z’n allen ook uitgesproken. We gaan voor het maximaal haalbare”.

De rolstoelrugbyers zijn zich momenteel druk aan het voorbereiden op de toernooien en het EK in Denemarken. “We trainen als team elke zaterdag vijf uren in Amsterdam”, legt Jacqueline uit. “Daarnaast trainen de spelers twee keer per week bij hun eigen club én twee keer individueel. We willen onze ambitie hooghouden en blijven stijgen op de wereldranglijst. We staan op dit moment op de negentiende plek. Op de Europese ranglijst staan we zevende.” Zelf is de inwoonster van Paterswolde officieel 2,5 dagen bezig met haar werk als bondscoach. Naast de trainingen die ze geeft, zijn het vooral de organisatorische dingen die geregeld moeten worden. “Ik plan wedstrijden, regel de staf, zorg voor overnachtingen bij wedstrijden en maak analyses van tegenstanders”, gaat Jacqueline verder. “Ik vind het echt ontzettend leuk om bondscoach te zijn. Het is écht een uitdaging. Ik wil graag de beste van de wereld zijn met dit team, dus ik leg de lat voor mijzelf ook echt hoog. Rolstoelrugby is ook heel erg in ontwikkeling, vooral in Nederland, dus ik moet zelf ook heel veel dingen uitvinden. Met het team probeer ik ook echt iets op te bouwen. Alle spelers groeien en dat is fantastisch om te zien.”

Jacqueline is zowel trots op zichzelf, als op het team. “Ik had echt nooit gedacht dat ik bondscoach zou worden”, lacht Jacqueline. “Als je dit in mijn schooltijd had verteld, had ik je denk ik voor gek verklaard. Het is echt fantastisch om te doen. Ik vind het super om onderdeel uit te mogen maken van dit team, maar de spelers zelf verdienen alle credits hoor. Ze gaan er honderd procent voor, moeten er veel voor laten en hebben maar één doel: het halen van de Paralympische Spelen. Het is een echt, hecht team en met een gemiddelde leeftijd van zo’n 25 jaar de jongste van de wereld. Dat is prachtig om te zien.” Hoewel het Nederlands rolstoelrugbyteam haar pijlen heeft gezet op de Paralympische Spelen van Tokyo, is er geen man over boord mocht dit doel niet behaald worden. “Dan gaan we gewoon voor de Paralympische Spelen van 2024”, zegt Jacqueline. “Als we maar een keer meedoen. Dat is echt ons doel.”

Aanwezigheid bij de Paralympische Spelen zou voor Jacqueline overigens niet de eerste keer zijn. Als vrijwilligster was de inwoonster van Paterswolde betrokken bij zowel de Olympische- als Paralympische spelen van 2016 in Rio. “Het was supervet om dit te doen”, vertelt Jacqueline. “Ik stond bij het wielrennen met als rol ‘field of play’. Ik wees sporters de weg, begeleidde hen voor en na de start en zorgde dat ze bij de media langskwamen. Het was voor mij zo gaaf om bij te dragen aan de prestaties van de sporters. Tuurlijk zou ik daar zelf willen staan als sporter, maar dat lukt mij in verband met blessures en te weinig talent helaas niet. Dit was ook een unieke ervaring.” Hoewel het Jacqueline als sporter niet meer lukt om deel te nemen aan de Spelen, is het wel realistisch om er in een andere rol te staan. Jacqueline: “Ik hoop zeker dat ik hier nog eens mag staan, maar dan als bondscoach van het Nederlands rolstoelrugbyteam. Dat is echt mijn droom.”

In het weekend van 26-28 juli heeft het Nederlands rolstoelrugbyteam een trainingsweekend in Haren. De trainingen vinden plaats in het Sportcomplex BEA bij het Beatrixoord in Haren. “Mensen die een kijkje willen nemen, zijn uiteraard van harte welkom”, zegt Jacqueline. “Overigens kunnen geïnteresseerden de sport zelf ook eens uitproberen. Zowel de rolstoelrugbyclubs als het Nationale team zijn altijd opzoek naar nieuwe leden.”

UIT DE KRANT

Lees ook