Kitty Boon, beeldend kunstenaar en theatermaker

Afbeelding
kleintje cultuur

Kleintje Cultuur, Kitty Boon, beeldend kunstenaar en theatermaker


“Fotografie kan makkelijk bedriegen”


ZUIDLAREN – Afkijken. Niet als in spieken, maar als in ‘je werk afkijken’, analyseren eigenlijk, totdat het klopt. Op welhaast filosofische wijze. Dit proces speelt een belangrijke rol in het werk van kunstenares Kitty Boon (59) uit Zuidlaren. “Als een foto klaar en afgedrukt is, dan ben ik die foto heel lang aan het beschouwen en aan het analyseren: klopt het? Met dat ‘afkijken’ ben ik heel lang bezig, langer dan het proces daarvoor”, vertelt ze.


Tien jaar lang maakte ze alleen maar foto’s van zwembad De Papiermolen in Groningen, waar ook haar atelier gevestigd is. Op de foto’s is De Papiermolen bijna niet te herkennen, eerder is er sprake van landschapsfoto’s. Boon: “Je ziet niet meer dat het een zwembad is. Ik heb het beton van een leegstaand zwembad of een boom dat reflecteert in het water van het zwembad gebruikt. Het zwembad is er, maar je vindt het niet terug in de foto’s. Het is een soort landschap maar dat landschap bestaat eigenlijk ook niet”.


Voor Boon gaat het in haar foto’s en schilderijen niet perse om het voltooide werk, maar om het proces tussen vastlegging en voltooiing. “Een foto is een momentopname van iets wat daarvoor is geweest en daarna is het ook iets. Het proces daar tussenin vind ik heel interessant. Het ‘mee bezig zijn’, het steeds onderzoeken en aanschouwen van het werk vind ik het leukste om te doen”.


Kunst is meer dan een mooi plaatje, vindt Boon. Dat beschouwende, filosofische aan de kunst, het verleent een werk betekenis en diepgang. “Kunst is kijken en erover nadenken. Veel mensen kijken naar iets en denken: o, mooi en dat is het. Maar dat is niet genoeg. Dat is alleen een plaatje. Er moet over nagedacht worden: waarom fotografeert ze dit? En waarom op deze manier?”


In het werk van Boon spelen verlies en vergankelijkheid een belangrijke rol, waaronder in haar bloemstillevens. “De tulp die ik heb gefotografeerd (zie foto) heb ik zes weken lang in water laten weken. Het pigment vervloeide, waardoor de vergankelijkheid tot uiting is gekomen. Tegelijkertijd is het een hele esthetische foto”.


Haar werk ‘Monsieur et mademoiselle’ is een foto van een wachthal op een treinstation met verschillende verdiepingen en waarin twee mensen ‘iets’ doen. “Echt een verhalende foto. Als je door het glas kijkt zie je dat twee mensen bezig zijn met een tafereeltje. Wat doen die mensen daar? Wat speelt zich daar af? Het lijkt toevallig door mij gefotografeerd, maar dit is zo door mij bedacht en volledig geënsceneerd. In deze foto is er duidelijk sprake van een onder- en bovenwereld, er zitten verschillende lagen in. Dat kom ook door het draadglas. Er valt van alles over deze foto te zeggen. In dit huidige digitale tijdperk neemt men alles al snel voor lief. Ik wil dat mensen zich dingen gaan afvragen: is het wel waar wat ik zie? Je moet kritisch leren kijken. Met name de fotografie kan je makkelijk bedriegen”.


Hoewel ze haar werk op een vrij filosofische wijze beschouwt, zo schreef ze onlangs een essay over de filosofische kant van de fotografie, is ze bewust van de romantische valkuilen van het kunstenaarschap. “Ik ben niet zo van het romantisch in mijn ateliertje zitten tot iemand op mij af komt. Als je wat wilt dan moet je ondernemend zijn en moet je werk van jezelf tonen aan de buitenwereld. Dat moet je natuurlijk ook durven. Ik moet ook geld met mijn kunst verdienen, dus ik ben ondernemend”.


Momenteel is ze druk bezig om voor gemeente Tynaarlo de familievoorstelling ‘de GroteBingoShow’ rond te krijgen. “De ambitie is om een keer per jaar een familievoorstelling voor de gemeente Tynaarlo te organiseren. Vorig jaar hebben we dat in het kader van ‘Tynaarlo, culturele gemeente van Drenthe’ voor het eerst georganiseerd waarin veel inwoners van Zuidlaren participeerden, ‘Draaf met mij’, heette het. Dat was heel leuk om te doen”.


‘De GroteBingoShow’ moet op 16 maart plaatsvinden in de Ontmoetingskerk op het Lentisterrein in Zuidlaren. “We geven twee voorstellingen. Vooraf aan de voorstellingen kunnen kinderen van alle leeftijden meedoen aan een workshop dans, muziek en theater, waaronder een vechtdans met Sem Schilt en het maken van geluidssamples. Opgave kan via atelierkat@hotmail.com. Verder laat muziekvereniging Erica haar kunsten horen en vertellen dominee Kaj van der Plas en Zuidlaarder Lennart Koster verhalen. “We wachten nog op subsidie van de gemeente Tynaarlo, maar ze zijn wel enthousiast. Als ondernemers willen sponsoren, kom maar op!” Voor meer informatie over Kitty Boon kijk op: www.kittyboon.nl


UIT DE KRANT