“Er zit altijd een verhaal achter mijn kunstwerken”

SCHIPBORG Mary Ritsema is een echte hobbykunstenares en maakt vele verschillende soorten kunstwerken. De laatste tijd haalt Ritsema veel voldoening uit het maken van schilderijen, maar ook het maken van collages is iets wat de inwoonster van Schipborg graag doet. “Ik vind alles gewoon leuk”, vertelt Ritsema. “Ik pas verschillende technieken toe, waardoor ik tot de beste resultaten kom.” Ritsema maakt haar kunstwerken niet zomaar. “Ik maak vaak dingen op basis van de werkelijkheid”, legt de Schipborgster uit. “Soms maak ik kunstwerken op basis van een plaatje of documentaire, maar er zit altijd een verhaal achter. Daar haal ik de meeste voldoening uit.”

Zo heel lang is Ritsema nog niet bezig met kunst. Zo’n 7,5 jaar geleden is de kunstenares pas echt begonnen. “En dat kwam eigenlijk ook allemaal heel spontaan”, vertelt Ritsema. “Ik zat bij de vereniging voor Dorpsbelangen en iemand ging een workshop over kunst geven. ‘Ik doe wel mee’, dacht ik. Niet omdat ik het persé leuk vond, maar meer omdat ik vond dat er wat in het dorp moest gebeuren.” Bij de workshop was Ritsema bezig om een collage te maken. “Ik was druk bezig met het scheuren en plakken van plaatjes en dat vond ik eigenlijk best leuk”, gaat de kunstenares verder. “Van het één kwam het ander en steeds ging ik meer workshops volgen.” Op een gegeven moment deed Ritsema mee aan een amateurwedstrijd. Ze moest een kunstwerk maken en dit voor het raam hangen. Vervolgens moest Ritsema het opsturen, waarna een jury een selectie maakte van dertig kunstwerken. “En raad eens? Ik zat er bij! De jury moest vervolgens een selectie maken van tien kunstwerken, welke werden opgehangen voor expositie. Hier zat ik echter niet bij.”

Ritsema liet het er echter niet bij zitten en ging naar jurylid Frank Welkenhuysen van Tussen Kunst en Kitsch toe om te vragen waarom haar kunstwerk niet uitgekozen was. Welkenhuysen zei: “Je hebt teveel verschillende technieken gebruikt. Als je één techniek had gebruikt had je erbij gezeten.” Dit was voor Ritsema de drive om door te gaan met kunst. Ritsema: “Ik ging naar verschillende bijeenkomsten toe en zag in Assen een vrouw die portretten van haar dochter schilderde. Dat leek mij ook heel leuk en ben toen workshops portretschilderen gaan volgen.” Ritsema schilderde onder andere een portret van Malala, een Pakistaanse kinderrechtenactiviste. “Ik heb een kopie van het schilderij naar Malala opgestuurd, toen ze in Nederland was, vertelt Ritsema. “Ik kreeg zelfs een persoonlijke brief van haar terug. Dat deed me zo goed.”

Het mooiste werk dat Ritsema heeft gewerkt is het schilderij voor haar eigen boek ‘Blauw bloed. Onthulling van een familiegeheim.’ “Het schilderij bevat verschillende portretten, over de personages in mijn boek”, legt Ritsema uit. “Mijn man zijn oma is de dochter van één van de ‘Oranjes’. Daar gaat het boek ook over. Ik vind het schilderij zo mooi, dat ik het ook absoluut niet wil verkopen.” Ritsema is vaak weken bezig met haar kunstwerken, maar daar haalt ze veel plezier uit. “Ik vind het leuk om bezig te zijn met het bedenken van verhalen voor de schilderijen”, gaat Ritsema verder. “Het is ook heerlijk als afleiding en ik vind het fijn om mijn creativiteit te gebruiken. Als ik ga schilderen, zet ik mijn verstand op nul en doe ik gewoon mijn ding. Het is ook echt een uitlaatklep voor mij.”

Een aantal werken van Ritsema hangen op dit moment in het Arthouse bij de bibliotheek in Zuidlaren. “Hier hangen niet alleen schilderijen, maar er staan ook kaartjes en collages die ik zelf heb gemaakt”, vertelt de Schipborgster. “Ik vind het altijd heel bijzonder om mijn werken ook echt te laten zien aan andere mensen.” Wat Ritsema in de toekomst allemaal gaat doen, weet ze nog niet. Wél is er één ding wat binnenkort gepland staat. “Ik ga over een tijdje voor het eerst buiten schilderen, in de natuur”, legt Ritsema uit. “Dat heb ik nog nooit eerder gedaan en daar kijk ik echt heel erg naar uit. Het geeft toch weer een andere dimensie. Wat mijn verdere plannen zijn, weet ik nog niet. Er komt wel weer wat op mijn pad. Ik ben altijd bezig met avontuur. We moeten het leven zo leuk mogelijk maken, toch?”