Kunstenaarscollectief RinseKoetjeBil zoekt uitdagende opdrachten

Afbeelding
kleintje cultuur

‘Ieder van ons heeft z’n eigen ideeën, maar ons werk loopt feilloos in elkaar over’




TYNAARLO – Een groot project in het UMCG was de aanleiding voor het kunstenaarscollectief met de opmerkelijke naam RinseKoetjeBil. Kunstenaar Jitske Rinsma werd gevraagd of ze misschien de 13 meter lange noodwand wilde beschilderen. De wand van spaanplaat voor de poli van de hoofdingang ontsiert het ziekenhuis, naar mening van de afdeling Kunstzaken van het UMCG. Zo’n groot project in haar eentje zou maanden kosten, bedacht Jitske. Ze vroeg collega’s Eske Koetje en Klaas Bil om te helpen. “Ieder van ons heeft z’n eigen ideeën en vormen, maar ons werk loopt feilloos in elkaar over. We kunnen zelfs iets voor elkaar afmaken.” De ‘Optocht’, heet het kunstwerk dat voor veel bewondering, ooh’s en aah’s zorgde in het ziekenhuis. RinseKoetjeBil was geboren.


De lelijke noodwand in de Fonteinstraat die diende als afscheiding omdat de achterliggende poli werd verbouwd veranderde in een paar maanden tijd naar een prachtig kunstwerk. De optocht met bijzondere dieren uit de hele wereld roept verwondering op. En verwondering is nou net wat de drie kunstenaars verbindt. Een vliegende vis, kraanvogels (die brengen geluk) een groot hert, het symbool van kracht. Leliebladeren die tot de hemel reiken. Hier en daar wat surrealistisch. Een soort droomwereld lijkt het. Maar wel eentje waar je blij van wordt. “Dat was ook de opdracht. Het moest tot de verbeelding spreken. Het mocht iets vrolijks zijn. Patiënten liggen al niet voor hun lol in het ziekenhuis. De Optocht zou ze een beetje uit de ‘sleur’ van het ziekzijn kunnen halen, was het idee erachter.” Het kunstwerk is opgekocht door een professor van het ziekenhuis. Het hangt nu op de 4e etage op de IC-afdeling.


Het resultaat was zó geweldig en de reacties zó lovend, dat de opdracht gauw een vervolg kreeg. Er was nog een probleem met het Tirade-gebouw, het pand aan de Petrus Campersingel dat onder andere gebruikt wordt voor onderzoeken. De glazen lift in het gebouw werd al jaren niet meer gebruikt. De binnenkant die onbereikbaar is, was behoorlijk verstoft. Een doorn in het oog, vond Kunstzaken. Of het kunstenaarstrio iets wist op het dertien meter hoge gevaarte met een omtrek van acht meter. “We bedachten Urban Jungle.. Een oerwoud met apen, tropische vogels, giraffes en zwierige lange lianen dat langs de 4 verdiepingen omhoog groeit. Nog best een lastige klus, gezien de hoogte. De wenteltrap rond de lift was onze werkvloer.” Met de bekende ‘zentangletechniek’ transformeerden de kunstenaars de glazen lift tot  stadse jungle. U raadt het: opnieuw verwondering binnen de afdeling van het UMCG die ook gebruikt wordt door verschillende bedrijven. “Dat is ook zo leuk aan onze samenwerking. Het geeft een heel andere dynamiek dan wanneer je alleen werkt. Je praat met elkaar, mensen blijven staan kijken. Echt leuk. Het smaakt zeker naar meer.” Foto: Mirjam Offringa, archief UMCG.


Met RinseKoetjeBil willen de kunstenaars zich richten op instanties (die overigens aantrekkelijke subsidies kunnen krijgen voor dergelijke projecten), gemeenten, bibliotheken en bedrijven. Wie een oogstrelende oplossing wil voor een ontsierende wand of object kan even bellen met een van de kunstenaars: Klaas Bil, 050 5271729, Jitske Rinsma, 06 12946897 of Eske Koetje, 0592 785 740 of 06 3083 1554. RinseKoetjeBil maakt er graag iets moois van.


UIT DE KRANT

Lees ook