Van zielig hoopje mens naar iemand die stevig in z’n schoenen staat

ZUIDLAREN – Stress op het werk, scheiding, burn-out, onophoudelijk piekeren, rouw, paniekaanvallen of een opgejaagd gevoel en dreig je jezelf totaal te verliezen? Dan is het tijd om aan de bel te trekken.  Ria Koetsier weet als geen ander hoe belangrijk aandacht voor jezelf is. Zij helpt als mindfulcoach en lifecoach mensen weer op de rit te krijgen. Ze leert je om op een andere manier om te gaan met gedachten en gevoelens. Niet door verdriet of pijn uit de weg te gaan, maar juist door die op te zoeken en aan te kijken. “Door verdriet en pijn helemaal te ervaren en te voelen kun je die namelijk transformeren en kan het zachter worden binnenin jou.”

Op haar website lovende reacties van deelnemers aan de individuele mindfulnesscursussen die Ria Koetsier uit Zuidlaren geeft. ‘Je loopt zo hard, vergeet niet naar jezelf te zwaaien. Dat is de zin die mij het meeste bij is gebleven’, schrijft een van de deelnemers. ‘Dank je wel Ria, voor dit cadeau. Het cadeau, dat ik elke dag uitpak!’, typt een andere cursist die aanvankelijk behoorlijk sceptisch was over de mindfulnestrainingen. Allemaal flauwekul, dacht ze toen ze op een matje lag en haar lijf moest proberen te voelen. Het bleek onbewuste weerstand. Ze wilde de rust in zichzelf niet voelen. Had teveel om over te piekeren. Ze leerde op een andere manier naar haarzelf te kijken en ontdekte een hele leuke vrouw met humor. Ze kreeg haar levensvreugde terug. Haar verhaal is een van de zovelen. Eenmaal op de mat (of stoel, want niemand moét bij mij op een matje, zegt Ria) bij Ria, gaat het over jou. Ben jij het middelpunt.

“Mensen die bij mij komen zitten echt niet lekker in hun vel”, vertelt Ria Koetsier die individueel mindfulnestrainingen geeft. “Individuele begeleiding is tamelijk uniek, want dit soort cursussen gebeurt meestal in groepen. Maar als mensen middenin bijvoorbeeld een burn-out zitten is het soms niet wenselijk en mogelijk om in een groep te werken.” Dan biedt een individuele mindfulnesstraining  uitkomst.

Jarenlang werkte Ria als trainer/ coach voor de gemeenten Amsterdam en Leeuwarden. Om zichzelf meer te verdiepen volgde ze een hbo-opleiding lifecoachining aan het Atma Instituut in Amersfoort. “Daar moet je eerst alles zelf doorstaan voor je met mensen mag werken.”  En ze volgde de mindfulnessopleiding op het Centrum voor mindfulness Amsterdam.

Ria is er voor iedereen met vragen over privé, werk en zingevingsgebied.

Mindfulnes

De basis van mindfulness is stilzitten en aandacht geven aan wat er nu binnenin jou speelt, vertelt Ria. “Iedere sessie begint met meditatie. Stil zitten. Daarna laat ik de cliënt een bodyscan maken. Dat is met je volle aandacht en ogen dicht  een reis door je lichaam maken.  Het is de bedoeling dat je ontdekt wat erin jezelf speelt door een blik naar binnen te werpen. Met je ogen dicht ga je dan heel bewust langs ieder onderdeel van je lichaam. Van teen tot kruin. Zo kom je vanzelf bij blokkades en pijnpunten in je lichaam .” En als je weet waar die blokkades en pijnpunten zitten, kun je ermee verder, weet Ria die voor iedere cliënt een zelf geschreven werkboek heeft om de ontwikkelingen in het eigen proces te registreren. “Het is bij belangrijk om blokkades en pijn  niet uit de weg te gaan. Het is juist goed om die aan te kijken,  de pijn  en de daarbij horende gevoelens aan te gaan. Dat zijn we in de westerse wereld niet zo gewend: hebben we pijn, nemen we een pil. Bij mindfulness gaat het er juist om dat je aandacht geeft aan die blokkades en pijn in je lichaam. De kunst is om het niet te willen veranderen of te sturen. Dat is lastig, zeker. Maar je bereikt ermee dat je je eindelijk  kunt ontspannen en er acceptatie kan plaatsvinden.”

Lifecoaching

Toch werkt meditatie en mindfulness niet bij iedereen, vertelt Ria. Het prettige is dan, dat Ria kan switchen naar de lifecoach-methode, waarbij ze in gesprek gaat met de cliënt. “Bij mij hoeven mensen niet op een matje te zitten. Bij de een werkt het heel goed, een ander gaat liever in gesprek. Bij mij kan beide. In een gesprek probeer ik erachter te komen wat er nu precies speelt en wat er nodig is.  Ik kom meestal vrij snel bij de laag waar je liever niet wilt zitten. Dat kan al door bv. je levensboom te tekenen. Vanaf dat punt gaan we verder. Een ding is zeker: je wordt in beide gevallen nooit meer de oude. Aan het einde van het traject heb je een enorme ontwikkeling doorgemaakt op persoonlijk vlak. Je kent jezelf  beter en je hebt er weer zin in!  Ik zie gaandeweg het proces de verandering: van zielig hoopje mens naar iemand die stevig in z’n schoenen staat. Dat is ook mijn drijfveer; mensen een klein stukje op weg helpen door mijn al mijn aandacht te geven en mijn kennis te delen. Ik zet de deur open, maar ze moeten er zelf doorheen.”

Ook weer lekker in je vel? Neem vrijblijvend contact op met Ria voor een mindfulness of een lifecoach-traject. Ben je aanvullend verzekerd, kun je de sessies vergoed krijgen via de verzekeraar. Mindfulcoach Zuidlaren, telefoon: 06-14799334. E-mail: riakoetsier@mindfulnescoachzuidlaren.nl. Adres: De Havenstraat 6 Zuidlaren.