VAKO breekt met Arnold van der Kooi

VRIES – ‘Misschien wil het bestuur voor een schokeffect zorgen, zo vlak voor de derby. Meestal werkt dat niet’, sprak Arnold van der Kooi één dag voor de burenruzie SVZ-VAKO. Die ochtend maakte VAKO bekend per direct te breken met de trainer, die volgens het bestuur te weinig chemie had met zijn spelersgroep. Een dag later won VAKO verrassend in Zeijen.
Een trainer die ziet dat het na zijn ontslag opeens goed gaat met een club, voelt zich daar doorgaans niet lekker bij. Nu is het te vroeg om te spreken van een ommekeer, maar de 0-2 overwinning op SVZ was zeker opmerkelijk te noemen. Van der Kooi liet de wedstrijd schieten. ‘Of ik morgen heen ga? Nee, ik zie niet in waarom ik dat zou doen’, sprak hij zaterdag. Over zijn ontslag was Van der Kooi duidelijk. ‘Het belevingsniveau van de spelers en mij lag niet op dezelfde lijn. Als ik voor een groep sta, heb ik bepaalde bedoelingen. Ik verwacht iets van de spelers. Het is niet zo dat het is geëscaleerd tussen mij en de groep. Een aantal jongens heeft echter geklaagd. Hierdoor werd het bestuur bang dat de jongens niet meer voor mij wilden werken en zijn ze tot dit besluit gekomen.’
Het gebeurt niet vaak dat een amateurclub vrij plotseling afscheid neemt van zijn trainer. Toch noemt Van der Kooi het ontslag ‘inherent aan de voetballerij’.  ‘Dat ze zo plotseling voor de eerste wedstrijd van 2019 tot dit besluit komen, had ik niet verwacht. Dat zal met het schokeffect te maken hebben.’ Van der Kooi vindt het jammer dat hij het seizoen in Vries niet kan afmaken. ‘Na dit jaar zouden we niet verder gaan, dat hadden we al in overleg besloten. In totaal heb ik nu iets langer dan een halfjaartje bij VAKO gewerkt. Mijn voorganger bleef ook al niet lang, misschien moet het bestuur zich afvragen hoe dat kan.’
Tot slot betreurt Van der Kooi het gebrek aan openheid van sommige spelers. ‘Als er problemen binnen een team zijn, stap je naar de trainer. Zo open zijn we helaas niet allemaal.’