De Ongenode Gast wandelt door de sneeuw bij de opening van het wandelnetwerk Tynaarlo

Wethouder Hans de Graaf en gedeputeerde Wilemien Meeuwissen schroeven een routeplaat vast
Wethouder Hans de Graaf en gedeputeerde Wilemien Meeuwissen schroeven een routeplaat vast
actueel

PATERSWOLDE - Het landgoed Lemferdinge in Paterswolde ligt er sprookjesachtig bij. Maagdelijke sneeuw omringt het gebouw en bedekken de paden en velden die het gebouw omringen.  Eenmaal binnen wordt de (On-)Genode krijgt gelijk een kop koffie en een gebakje aangeboden. Sommige mensen staan al in groepjes te kletsen, terwijl anderen proberen uit te vogelen hoe ze een gebakje eten terwijl ze in hun andere hand een drankje balanceren. 

We zijn op het landgoed verzameld voor de opening van het wandelnetwerk Tynaarlo. Onder de genodigden is wethouder Hans de Graaf en gedeputeerde van de provincie Willemien Meeuwissen. Het officiële gedeelte van de opening begint met een presentatie van Dick Dijkstra van Recreatieschap Drenthe, de partij die het netwerk heeft aangelegd. Dijkstra: “Ik heb een korte presentatie van een uurtje voorbereid.” Zijn aankondiging wordt met gelach en gekreun begroet. 

Hij legt uit dat het Recreatieschap anderhalf jaar bezig is geweest met de planning van het netwerk, voordat de eerste paal met de routes de grond inging. Nu het is afgerond is er voor 348 kilometer aan wandelroutes in de gemeente Tynaarlo. “Eigenlijk is het daarvan het dubbele, aangezien je de route beide kanten op kan lopen,” zegt Dijkstra lachend.

Na de presentatie, die gelukkig tien minuten duurde, is het tijd om naar buiten te gaan. Jassen worden aangedaan, mutsen opgezet en de gasten stappen de sneeuw in. De laatste paal van het netwerk staat in het bos dat aan het landgoed grenst. Een korte wandeling van een paar minuten, die deels over een besneeuwde weg leidt. De meesten kiezen eieren voor hun geld en lopen over het bevroren gras naast de weg. Wethouder Hans de Graaf glibbert koppig over het midden van de straat op zijn nette schoenen. 

Van de bevroren weg stappen we het bos in, even later arriveren we bij de groene paal waar de plaatjes moeten worden vastgemaakt. Gedeputeerde Meeuwissen en wethouder De Graaf worden verzocht naar voren te stappen. Uit een rugtas verschijnt een accuboor. De wethouder en gedeputeerde houden een kort overleg om te besluiten wie de boor hanteert en wie de plaat vasthoudt. Vier schroeven later en de eerste plaat zit vast, daarna volgen nog twee andere zijden van de paal. 

De Graaf bekent dat hij eigenlijk geen wandelaar is maar een fietser. “Wandelen gaat me eigenlijk te langzaam. Tijdens een recente vakantie heb ik wel veel gewandeld, het verbaasde me hoe anders je het natuurschoon beleeft dan wanneer je op een fiets zit.” Ook Meeuwissen is blij dat het wandelnetwerk nu voltooid is. “Drenthe is nu nummer drie op de lijst van beste wandelprovincies, Gelderland op nummer een is lastig te verslaan.”

 Na de schroefceremonie wandelt het gezelschap terug naar landgoed Lemferdinge, waar een borrel en een gefrituurde snack op hen wachten. Thomas Luik is verantwoordelijk voor de route van het netwerk. Hij legt uit hoe ingewikkeld het kan zijn om de route te onderhouden. “De paden lopen het grondgebied van allerlei verschillende partijen. Als zo’n partij besluit dat ze iets anders met de grond willen doen, dan moeten wij de route veranderen. Dat betekent dan ook dat de panelen waarop de route staat moeten worden aangepast. Het is dus echt een levend netwerk.”

Willemien Meeuwissen staat warm te worden aan een tafel. Ze vertelt dat dit soort openingsceremonies niet nieuw voor haar zijn. “Dit is wel de eerste keer dat ik schroeven in een paal heb gedraaid.” Ze benadrukt ook het belang van goede wandelnetwerken voor de provincie. “Wandelen is een heel belangrijke activiteit. Het is goed voor de gezondheid en het kost bovendien niks om erop uit te gaan.”

Aan een ronde tafel zit Jur Eckhardt, voorzitter van de historische vereniging Ol Eel. Een glaasje fris staat voor hem op het tafellaken. De vereniging heeft input geleverd voor de route. “Wij weten veel van ons eigen dorp en de omgeving. Het is voor zo’n route heel belangrijk dat je lokale kennis hebt. Wij willen natuurlijk de mooiste plekjes van het dorp laten zien.”

Afbeelding
Presentatie Dick Dijkstra van Recreatieschap Drenthe

UIT DE KRANT