Vriezer State Troopers Frank en Ronald met een ouwe bak naar Slovenië

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

‘We maken er één grote poppenkast van’

VRIES – Vriezer State Troopers Frank Leeuwerike & Ronald Gomarus hebben er zin in. Als deze krant verschijnt hebben ze er al 2 dagen op zitten. De mannen zijn namelijk maandag vertrokken naar Slovenië. Voor de tweede keer doen ze mee aan de Carbagerun, de grootste toeristische straatrally van Europa. Een tocht van 2.500 kilometer die ze afleggen in een ouwe Audi A6  uit 1999. “Wat de Carbagerun zo leuk maakt? Het is een toertocht en het Corso ineen. Je komt langs plekken waar je anders nooit komt en eenmaal op de camping is het één groot feest.”
Voorwaarde is een oud barrel met een dagwaarde van maximaal 500 euro. Een bedrag dat niet helemaal reëel is, want er wordt behoorlijk wat vertimmerd aan de wagens, weten kameraden Frank en Ronald. De Audi is uitgerust met discolampen, een 27 mc-bakkie, sirene, verstralers, zwaailampen een stuk of wat bullbars en een systeem waarmee ze koelvloeistof in de uitlaat van de wagen kunnen spuiten. Rij je er achter, zie je niets meer, want rook. Heel veel rook. “Geinig toch? Leuk voor als we op de camping zijn. Niet voor op de openbare weg natuurlijk. Want dan, word je, óók als agent uit Vries van de weg geplukt.”
Frank en Ronald zijn de Vriezer State Troopers, cops uit Vries dus, met een vette knipoog naar de Amerikaanse State Troopers. Donald Trump prijkt op de achter- en de zijkant van de wagen, de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op de andere zijkant van de Audi A6 die bijna vier ton op de teller heeft. “Een twist naar de actualiteit. Het is wat de wereld bezighoudt nu. Dat is ook wel een beetje ons ding, het moet een thema hebben. Vorig jaar deden we voor het eerst mee. Het Drunk Bull Racing Team waren we, bedacht tijdens een biertje bij Ronald in de tuin. We zijn er blind ingestapt. Het voelde als één groot festival. Iedere dag rijd je naar een grote camping. Je hebt geen idee naast wie je terecht komt. Dat maakt het ook zo leuk. We hebben nog steeds contact met een paar gasten van vorig jaar. Op de camping gaat het pas echt los. Het kan niet gek genoeg. Loeiende sirenes, een hoop rook, muziek en veel bier, dát. De Carbagerun is een toertocht en het Corso in één. We maken er één grote poppenkast van.”
Vorig jaar reden er nog 500 barrels mee aan de trip die naar Litouwen ging. Nu zijn het er – in verband met de 10e zomereditie- 1000. Ook radiostation Q-Music rijdt mee. “Het is de allergrootste straatrally door Europa. We krijgen iedere dag een route waarbij je kunt kiezen uit een aantal varianten. Nu zijn het er vier. Op die routes staan ook de toeristische trekpleisters en de coördinaten aangegeven. De finish is in Litouwen. Onderweg kom je van alles tegen: indrukwekkende wegen langs meren, langs landweggetjes tussen de velden, soms verhard, soms rijd je op zandpaden.  Vorig jaar hebben we ook veel armoede gezien. Halve huizen en belabberde wegen in Letland en Litouwen. Mensen die 7 kilometer moesten lopen om ergens water te halen. Schokkend om te zien hoe ze daar leven. Ja, dan schaam je je wel even dat je aan zo’n rally mee doet, gewoon voor de fun.”
Of de heren niet bang zijn voor panne onderweg, met een bak van bijna 20 jaar oud en bijna 400.000 kilometer op de teller. Er rijdt in ieder geval geen bezemwagen mee tijdens de 2.500 kilometer lange tocht. “Bij pech moet je het zelf uitzoeken”, weten de heren. “Maar, als je een medecoureur langs de weg ziet staan met pech, en er staat niemand bij, ben je verplicht te helpen. Regelementen. En er rijden zat technische jongens mee natuurlijk.” Een ding is duidelijk: de matties staan te popelen om het gas in te trappen. Spanningen wegens te-dicht-op-elkaars-lip hebben ze niet. “Wij kunnen rustig een dag niets tegen elkaar zeggen zonder dat de sfeer er anders van wordt.”

UIT DE KRANT

Lees ook