Kennis Drentse taal getoetst bij Streektoalstried

Afbeelding
Cultuur

ZEIJEN - Ruim 100 mensen zitten aan tafels in café Hingstman in Zeijen. Ze hebben zich op vrijdagavond 15 maart verzameld om hun kennis van de Drentse cultuur en taal te testen in de ‘Streektoalstried’. Leny Hamminga is een van de organisatoren en kijkt terug op een geslaagde avond.

“Er was een heel ontspannen sfeer, en en toe zelfs een beetje jolig.” Ze beschrijft hoe na een vragenronde ‘Oude voorwerpen herkennen’ een (gemoedelijke) discussie ontstond. “In de ronde kwam een voorwerp voor dat gebruikt wordt bij het inspannen van paarden, dat heet een ‘evenaar’. Bij het bespreken van het antwoord stond iemand op om aan te geven dat hij het voorwerp onder een andere naam kent. Een tweede man vroeg toen of hij even de microfoon van me mocht, hij zou wel even uitleggen hoe het zat. Het was heel komisch.” Hamminga is dik tevreden met de opkomst van 22 teams, elk met 4 of 5 spelers. “Door corona heeft het stilgelegen, maar we zitten nu gelukkig weer op het oude niveau. We organiseren deze quiz sinds 2015.”

Wie denkt dat er niet serieus werd gespeeld zit ernaast. Hamminga: “Wanneer een nieuwe ronde begon was het ineens muisstil en lag de focus volledig op de vragen. Het deed me denken aan de tijd dat ik nog voor de klas stond. Als je de klas een stel opdrachten gaf dan waren alle hoofdjes gebogen over het schrift. Hier had je dezelfde sfeer.”

Iedereen uit de gemeente Tynaarlo was welkom, het grootste deel van de deelnemers kwam uit de voormalige gemeente Vries. Er gingen 3 teams met prijzen vandoor. Het team met de meeste punten kreeg een tasje met een aantal boeken, verstrekt door Huus van de Toal. Het onderwerp van de boeken laat zich raden: de Drentse taal, cultuur en gebruiken. Het team dat precies in het midden van de ranglijst eindigde kreeg ook een pakket boeken mee naar huis.Tot slot was er een poedelprijs voor de laagste score: spek en bonen. Geen echte, maar een snoepvariant bestaande uit spekkies en jellybeans.

Hamminga heeft genoten van alle vragenrondes, zoals de ronde met oude voorwerpen, maar de ‘Stemmenronde’ springt er voor haar wel uit. “Dat waren 8 geluidsfragmenten van bekende Drenten. De spelers moesten die herkennen. Weerman van Robert Oosting van RTV Drenthe herkende iedereen meteen. Wethouder Jurryt Vellinga bleek lastiger, maar het lukte mensen toch om hem eruit te pikken.”

De organisator zelf was rond 11 uur ‘s avonds weer thuis, maar volgens haar bleef het nog wel een tijdje onrustig in Zeijen. “Een paar groepjes zijn nog wel langer blijven zitten, het was gewoon heel gezellig.” Volgend jaar zal het evenement dan ook opnieuw worden georganiseerd. “We moeten alleen nog een datum kiezen,” zegt Hamminga.

UIT DE KRANT