‘Koning van de Welterberg’ stopt

|
| Foto: |
algemeen de krant van tynaarlo
Waardig afscheid Siebren Zijlstra
VRIES – Afgelopen vrijdag was het de tiende keer dat de Welterberg werd geadopteerd door kinderen van de Vijverstee. Deze mijlpaal betekende ook het einde met de samenwerking met Siebren Zijlstra, die veel tijd en energie stak in het project. Onder prachtige omstandigheden- het moest zo zijn- kwam groep 7 weer bijeen in het natuurgebied, aan de rand van Vries. Daar stak Juf Irene de loftrompet uit over de natuurkenner, de Koning van de Welterberg. Siebren werd bedankt voor alle mooie verhalen. “We hebben zoveel geleerd. We willen je daarvoor bedanken. Het is voor ons allemaal jammer dat je stopt. Je hebt hele generaties wijsheid overgedragen.” Als dank waren er cadeautjes voor Siebren. “Het werk, het onderhoud en de belangstelling voor de natuur, dat was altijd mijn bedoeling”, spreekt Siebren Zijlstra. Van de kinderen kreeg Siebren nog een bijzonder cadeau: een boekwerk met tekeningen en plaatjes over de natuur. “Ik ga het vandaag nog lezen.” En verder een bloemstuk voor in de tuin. Als finale was er traditieegetrouw een puzzeltocht over de heide. Achttien vragen over alles wat bloeit en groeit. Zoals altijd zijn kinderen daar enthousiast over. Over het stoppen: “ik moet het altijd verdelen over het broedseizoen en dat komt niet altijd goed uit. Een keer een weekend weg zit er niet in. Er zit veel werk in. Neem bijvoorbeeld de specht die altijd in die ene boom zit. Bij een dode boom moet je weer een andere boom hebben. Paddenstoelen, die er normaal zitten, zijn er soms niet door het weer. Overigens: het afsluitende feestje werd georganiseerd door Fenny van Zandvoort, die er deze dag niet bij kon zijn. Intussen zijn de kinderen druk aan het puzzelen. Vragen over tondelzwam, vuilboom. Die verhalen erom heen, maken het leuker. Een ouder die de kinderen altijd begeleid is ook vol lof over Siebren: “Als ouder leer je ook dingen van hem. En hij kan goed vertellen.”
Gisteren was Siebren Zijlstra voor de allerlaatste keer met een groep 7 van De Vijverstee op De Welterberg vinden. Jaren achtereen heeft hij, voor groep 7 van de school, de adoptie van De Welterberg geleid. Dit met een tweeledig doel: onderhoud plegen aan het karakteristieke heideveld en de kinderen kennis laten maken met de diverse aspecten van de daar aanwezige natuur.
Zo ging deze groep dit seizoen vijf middagen op het veld aan het werk en werd er tweemaal op school onder leiding van Siebren aan natuurgerichte handarbeid gedaan. Dit laatste bestond uit het maken van bijzondere voedingsplankjes voor vogels, vogelhuisjes, het maken van een ‘berkengezicht’ door middel van o.a. een berkenstam, om het onheil buiten de deur te houden, draadfiguren enzovoort. Allemaal praktisch bruikbare en op de natuur gerichte kunstwerken.
Het werken op het veld werd verder begeleid door IVN leden en (groot-)ouders.
Dit jaar is er weer stevig doorgewerkt en zo zijn er twee mooie doorkijkjes van buiten naar binnen gemaakt en moesten de kinderen daarvoor o.a. een boom omzagen. Tja, en hoe doe je dat dan op een veilige manier? Daar is over nagedacht, aan gerekend, over gediscussieerd en tenslotte aan gezaagd. Een hele operatie die prima verlopen is.
Wat mijmerend met Siebren viel het spreekwoordelijke ‘kwartje’: hij heeft dit werk nu 10 jaar en met heel veel plezier gedaan. Een knappe prestatie die alleen maar kan wanneer je de natuur liefhebt en het overbrengen van die liefde aan de kinderen in het bloed hebt zitten.
Zo gaf hij les over paddenstoelen, heidesoorten, grafheuvels, vogels, bomen etc.
Op deze bijzondere middag had Siebren een speciale puzzel speurtocht uitgezet. Daarin konden de kinderen laten zien wat ze het afgelopen seizoen allemaal hebben geleerd over de natuur op De Welterberg. Siebren ontving als dank een mooie plantenbak met fleurige bloemen, een aantal werkstukken van de kinderen en heel veel waardering van hun, (groot-)ouders, leerkrachten en ongetwijfeld ook van terreineigenaar Staatsbosbeheer.
Hopelijk komt er, een net zo een bevlogen, opvolger om de komende jaren het werk van Siebren met de kinderen voort te zetten. Siebren bedankt!
|

UIT DE KRANT

Lees ook