‘Deze mensen behandelen de auto met dezelfde liefde als hun vrouw’

Afbeelding
Nieuws
In the sportlight: Oldtimershow Eelde
EELDE-PATERSWOLDE – Een week voor de Eelder Jaarmarkt - zondag 5 juni - wordt wederom door Vereniging van Volksvermaken – en www.oldtimershoweelde.nl een Oldtimershow georganiseerd in Eelde en omstreken. De show kent een andere opzet dan voorgaande jaren.  Het zal meer een rijden worden en minder show. De route voert door het mooie Noord-Drentse land. De oude auto’s zijn nog altijd blikvangers, omdat ze onderhouden worden en opgepoetst als nieuwe.
“In deze vorm is het de derde keer dat we het organiseren”, vertelt Alex Scheedler van het gelijknamige garagebedrijf aan de Groningerstraat, terwijl hij de koffie inschenkt. “Eerder was het meer een ‘statische’ show en zetten we de auto’s op een plek in het centrum neer. En dat was het dan. Het idee is ontstaan tijdens de Jaarmarkt. Ik heb vroeger kartles gehad van Peter Paul Heitling. Hij benaderde mij en wilde iets moois opzetten. Maar omdat het niet handig was om het tegelijkertijd te doen met de jaarmarkt- met kans op beschadiging- hebben we besloten om het een week te verschuiven. Vandaar zondag 5 juni. Deze mensen zijn brandzuinig op hun auto. Ze besteden daar zoveel tijd aan”. Ja, want deze automobielen blijven niet in een oude schuur staan, waar ze verroesten. “Ze gaan er als het ware mee naar bed. Ze behandelen de auto met dezelfde liefde als hun vrouw”, zegt Scheedler in fraaie woorden. Er zijn veel liefhebbers van oldtimers. Je kunt er lekker aan sleutelen, meer dan aan een moderne auto. “En deze liefhebbers willen graag hun auto showen en een toertocht maken. Maar dan wel georganiseerd. Tevens is het ‘samenkomen’ en lekker over elkaars auto praten. Dat is de hele insteek van dit evenement. Ze willen ook niet over snelwegen rijden, maar lekker toeren door de rustige, landelijke omgeving, met een kop koffie onderweg. Kortom, het is een leuke, ontspannen rit.
Chauffeurscafé
Start is bij het Chauffeurscafe in De Punt. De route voert rondom Eelde-Paterswolde, door het Noord-Drentse land, zeg maar het gebied boven Assen. Vorig jaar trokken we richting Een. We komen dit jaar in ieder geval door Veenhuizen. We hebben een route in de ochtend en de middag. Het eerste deel van de route is 60 kilometer, waarna er een lunchpauze is bij het Huys van Bunne. Daarna rijden we nog een kleiner stukje, om tenslotte samen te komen bij ’t Kampje in hartje Eelde – tegenover de kroegen-, waar het publiek tevens de gelegenheid krijgt om de auto’s te bewonderen.  Er kunnen maximaal vijftig auto’s deelnemen. Ik verwacht dat we op zo’n dertig auto’s uitkomen. Het grootste deel van de deelnemers komt uit de omgeving. Maar we hebben ook contacten met iemand uit Arnhem en eentje is afkomstig uit Anloo. Wat voor oldtimers er meedoen?  Een grote diversiteit aan merken. Op de deelnemerslijst staan inmiddels oldtimers als MG, Mercedes, Mini 1100 Special 1976, Triumph TR6, Opel Olympia Bestel, Honda 400 Twin cafe Racer, Renault Dauphine, enz.  Scheedler is enthousiast over het evenement. “Mensen die vorig jaar mee hebben gereden waren laaiend enthousiast. Daarbij moet worden aangetekend dat het toen mooi weer was. Want er doen veel cabrio’s mee en die willen ‘open’ rijden. Elke deelnemer heeft zijn eigen verhaal. De een heeft het gekocht uit jeugdliefde, bij de ander komt het door de ouders, die een oldtimer hadden. Voor mij persoonlijk kwam de hobby doordat ik 25 jaar bij Renault heb gewerkt”.  Wat de route betreft, het is geen optocht. Iedereen krijgt een routebeschrijving mee, waardoor ze hun eigen tempo kunnen bepalen.”
Automobiel of oldtimerliefhebber?  De inschrijving kan zondag 5 juni vanaf 9.30 uur. Om 10.00 uur is de start bij chauffeurscafé Het Trefpunt aan de Groningerweg in De Punt.
Naam: Oldtimershow Eelde
Organisatie: www.oldtimershoweelde.nl in samenwerking met Volksvermaken Eelde
Opgave: Alex Scheedler, tel. 050-5250414 of Paul Heitling 06-54282552

 
 

UIT DE KRANT