Na grijze dagen – zon gaat roer overnemen

Weer

We hebben afgelopen weekend eventjes kennis kunnen maken met het lentegevoel. Na alle regen was dat een meer dan welkome ervaring. Het was wel van korte duur. We bevinden ons in een soort meteorologisch ‘niemandsland’. Op de oceaan zijn depressies actief, maar blijven op afstand, net als een krachtig Russisch hogedrukgebied.

In dit vacuüm wordt vochtige lucht aangevoerd en bij gebrek aan stroming lossen laaghangende wolken maar moeizaam op. Daarbij ligt er vandaag (dinsdag) ook nog eens een zwakke storing boven ons gebied met regen. Morgen is dit front naar het zuiden van het land getrokken en is ook in activiteit afgenomen. De aangevoerde lucht is echter nog altijd zw3anger van vocht zodat wolken maar moeizaam oplossen. Misschien dat we later op de dag een enkele opklaring kunnen meepakken maar al te veel lijkt het vooralsnog niet voor te stellen. Het kwik schommelt rond de normale waarde voor deze tijd, zo rond 8 of 9 graden.

Donderdag wordt er geleidelijk aan vanuit het noordoosten wat drogere lucht aangevoerd. Aanvankelijk is er weer veel bewolking maar later op de dag wordt de wolkendeken dunner en komt er ook wat stroming tot stand. De kans op een paar opklaringen wordt dan ook groter zonder dat er nu direct uitzicht op grootschalige opklaringsgebieden. Aan de temperatuur verandert weinig en in de nachten schommelt het kwik iets boven het vriespunt en kan er tijdens langere opklaringen grondvorst voorkomen.
Vanaf vrijdag breidt het Russische hogedrukgebied zich uit richting West-Europa en Scandinavië. Dan komt de aanvoer van drogere lucht op gang. Vrijdag neemt de kans op flinke zonnige perioden al behoorlijk toe en als de voortekenen niet bedriegen zou het weekend wel eens (vrij) zonnig kunnen verlopen. De wind uit het oosten tot noordoosten begint wat op te steken en neemt toe naar matig windkracht 3 of 4. Thermische hoogstandjes hoeven we niet te verwachten maar met flink wat zon en 10 graden zal het toch lenteachtig aandoen. In de nachten neemt de kans op lichte(grond) vorst toe. De natuur die na de zachte februari al aan het uitlopen is zal zich dan nog even schrap moeten zetten. Al met kunnen we stellen dat het eerst nog even grijs zal zijn en dat vanaf morgen de kans op zon toeneemt Woensdag en donderdag nog moeizaam maar vanaf vrijdag ziet het er open uit en neemt de zon het roer over.

UIT DE KRANT