Wat: Wedstrijd TV De Marsch – Soestdijk   
Waar: Sportpark de Marsch, Paterswolde  
Wanneer: Zaterdag 11 mei, 11.30 uur

PATERSWOLDE – Het is zaterdagochtend iets na 11.30 als de ongenode gast zijn auto parkeert voor Sporthal de Marsch in Paterswolde. Onder het genot van de heerlijke zonnestralen stapt hij uit zijn auto en loopt het sportpark van tennisvereniging De Marsch op. Om zich heen kijkend zoekt de ongenode gast het eerste herenteam van de tennisclub op, dat vandaag een wedstrijd speelt tegen Soestdijk. Het team heeft hard punten nodig om zich te kunnen handhaven in de Topklasse. Op het terras ziet de ongenode gast het team al zitten. 

Volgens de website van de KNLTB (Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond) begon de wedstrijd van De Marsch om 09.30 uur, maar het lijkt er niet op dat de mannen al begonnen zijn. Als de ongenode gast naar het team toeloopt, komt Dennis Meijer eraan gelopen. “Wat goed dat je er bent”, zegt Dennis. “De jongens gaan net de baan op. Een belangrijke wedstrijd vandaag. Hopen dat de mannen wat punten kunnen gaan pakken.” Op het terras zit Dennis zijn zoon, Daan Meijer, samen met Yoram Hilberts. Beide jongens komen uit voor het Topklasse-team en maken een ontspannen indruk. “Jacco en Jos gaan net de baan op”, zegt Daan. “Wij komen er ook zo aan”. 

De ongenode gast loopt naar de banen toe waar Jacco Arends en Jos Meerman aan het inspelen zijn voor hun wedstrijd. Als de ongenode gast plaatsneemt op de ‘tribune’ groet Jacco hem met een glimlach. De jonge tennisser maakt, net als zijn teamgenoten, een relaxte indruk. Als de wedstrijd op het punt van beginnen staat, neemt ook Dennis plaats op de tribune. Al in de eerste games van de wedstrijd is het duidelijk dat Jacco een zware wedstrijd tegemoet gaat. “Zijn tegenstander doet niet zoveel bijzonders”, zegt Dennis. “Jacco wil teveel. Dat is dan toch de gretigheid van de jeugd. Op zich is dat niet verkeerd, maar het is het nu allemaal net niet.”

De ongenode gast verplaatst zich naar Daan en Yoram, die nog steeds uitermate positief gestemd zijn. “Schrijf maar vast op dat het 4-2 voor ons wordt vandaag”, lacht Yoram. “Ik heb er vertrouwen in en vooral in Daan. Hij wint sowieso zijn enkelpartij.” Daan is blij met het vertrouwen dat Yoram in hem heeft, maar zelf is hij wat minder zeker. “Het is een lastige wedstrijd”, zegt Daan. “Soestdijk staat redelijk hoog. We gaan het zien straks.” Terwijl de ongenode gast in gesprek is met de jongens, knalt de tegenstander van Jacco, Rick Tania, tegen het hek achter de baan op. Een icepack moet eraan te pas komen om de blessure van Rick te verhelpen. Na een oponthoud van een paar minuten gaat de wedstrijd verder.

Uiteindelijk verliezen zowel Jacco als Jos beide vrijwel kansloos en is het de beurt aan Daan en Yoram. Daan kwam nog enigszins in de buurt van setwinst, maar ook deze twee partijen leverden geen punten op. Na de enkelpartijen staat er een 0-4 tussenstand op het scorebord en volgen de dubbelpartijen. Als de dubbelpartijen de baan op gaan, Yoram/Daan en Jos/Jacco, neemt ook de ongenode gast weer plaats. Jos, die de ongenode gast nog niet had gezien, roept: “We staan 4-0 voor!” De ongenode gast weet echter wel beter, maar de woorden van Jos kenmerken wel de sfeer van de dag: het team uit Paterswolde heeft niets te verliezen. Het is voor De Marsch een unicum dat ze op het hoogste amateurniveau van Nederland uit mogen komen. Voor hen geldt echt: meedoen is belangrijker dan winnen.


Helaas voor De Marsch verlopen ook de dubbels niet goed. Yoram en Daan verliezen vrij kansloos. Jos en Jacco hebben, in verband met een blessure van Jacco, moeten opgeven tegen Jan Snoeij en Erik Goris. “Ik heb teveel last van mijn enkel”, legt Jacco uit. “Ik heb een peesontsteking daar en moet nu echt even rustig aan doen. We stonden ook al vrij ver achter, dus ik denk ook niet dat er nog meer in zat.” Door de nederlaag in de dubbelpartijen verliest het team van TV De Marsch met maar liefst 6-0. Hierdoor blijven de mannen op een laatste plaats in de competitie staan, maar houden ze vertrouwen in een goede afloop van de competitie. “Onze concurrenten komen we deze competitie nog tegen” legt Yoram uit. “Als we dan punten kunnen pakken, zit er zeker nog wat in!” Met die laatste positieve woorden in zijn achterhoofd verlaat de ongenode gast rustig het tennispark van De Marsch.