Vrouw met de Hamer: Hannie Blaauw van Vereniging Behoud Synagoge Zuidlaren

Afbeelding
Foto:
Man met de hamer

Voorzitter Vereniging Behoud Synagoge Zuidlaren. Ik ben inmiddels ongeveer 2 jaar voorzitter. Toen de vorige voorzitter na twee ambtstermijnen het stokje wilde overdragen, was er niet gelijk iemand die zich aanmeldde. Toen heb ik een stap naar voren gedaan. Ondanks dat ik de rol tijdelijk op me heb genomen wil ik de hamer nog een tijdje vasthouden.

De synagoge is gebouwd in 1885, tot 1925 is het als gebedshuis gebruikt. Vanaf toen waren er niet meer voldoende joodse mannen om de dienst voort te zetten. Het is daarna voor allerlei zaken gebruikt. In 2002 was het gebouw in slechte staat, toen is de vereniging opgericht om het op te knappen. In 2006 is het gebouw gekocht door Stichting Oude Drentse Kerken.

Als vereniging zetten we ons in om de synagoge te onderhouden. We organiseren lezingen, exposities en concerten. Op 21 april verzorgden we bijvoorbeeld een filmmiddag. We keken naar ‘Defiant Requiem’. De film gaat over een uitvoering van het requiem van Verdi, door gevangenen, in het concentratiekamp Theresienstadt, als troost maar ook als daad van verzet. Het gebouw wordt ook gebruikt door Progressief Joodse Gemeente Noord Nederland voor hun erediensten en overige activiteiten.

Het is een hele leuke club om voorzitter van te zijn. In het bestuur heeft iedereen eigen taken, maar dat wil niet zeggen dat ik als voorzitter achterover kan leunen. We doen het als vereniging echt met elkaar. Samen lachen we ook heel veel. We proberen het zo goed mogelijk te doen voor onze leden.

OP 4 mei is er een herdenking bij de synagoge. Er worden hier kransen en bloemen gelegd, ook wordt er een joods gebed uitgesproken. Vervolgens lopen we naar het herdenkingsmonument. Daarna gaan we napraten in de Dorpskerk.

Het zijn spannende tijden, er is steeds meer antisemitisme in de samenleving. Er zijn gelukkig nog geen incidenten geweest bij ons, maar het is natuurlijk wel iets dat je bezig houdt. De geplande activiteiten gaan wel gewoon verder, we moeten ons niet door angst laten leiden.

Het werven van nieuwe leden is de grootste uitdaging voor de vereniging. Door ouderdom vallen er steeds meer leden weg. Daarom zijn we naarstig op zoek naar nieuwe mensen. Voor 25 euro per jaar kunnen mensen lid worden en de vereniging steunen. Daarmee kunnen wij onze werkzaamheden, zoals het organiseren van lezingen, voortzetten.

UIT DE KRANT