Wel sfeer maar geen punten voor VAKO op Super Saturday

Afbeelding
Sport

VRIES – Het was goed toeven afgelopen zaterdag in Vries op sportpark De Fielliettaz Goethart. Een heuse Super Saturday met veel wedstrijden van vroeg in de ochtend tot ver in de namiddag, afgesloten met volkszanger Jordy Weijer in een bomvolle VAKO-kantine. Het enige wat miste was een passend slot voor de Vriezenaren, want de laatste wedstrijd in de rij, die van het vlaggenschip tegen SJS, ging met 3-1 verloren.

Het was aan de mannen van trainer Cor Meijer om de reeks van de dag voort te zetten. VAKO JO19 zette in de ochtend al de toon door Lycurgus JO19-1 met 2-1 terug naar het Groningse te sturen, VAKO 2 en SVZ speelden een prima burenstrijd waarin de punten verdeeld werden (3-3) en VAKO 3 en VAKO 4 (bij elkaar in de competitie) werd een prooi voor het derde met 5-0. De kantine en terras zat al mooi vol bij het begin van VAKO – SJS en met ook nog een grote delegatie uit Stadskanaal in de tribune was het met een paar honderd toeschouwers heerlijk vol op en rond het hoofdveld.

VAKO slaagde er niet in om een stunt à la vorige week tegen Hollandscheveld te herhalen. Toch leek het met name in en na de eerste helft op allesbehalve een kansloze nederlaag uit te draaien. VAKO kwam achter, dat wel, door wat twijfelen van verdediger Jelle Wichers waar vervolgens Arwen de Koe van SJS wel raad mee wist (0-1). Dit werd echter rap rechtgezet door de thuisploeg. VAKO’s frêle aanvaller Luuk Drenth toonde zijn talent door al kappend en draaiend op de achterlijn de frank en vrij staande Andre Manzeza een niet te missen kans te bieden: 1-1. Dat was ook de ruststand in Vries. Een smet op de eerste helft was de actie van SJS-er Floris Wientjes die uit narrigheid VAKO-verdediger Jelmer Polman de wedstrijd uitschopte. Wientjes was boos op scheidsrechter Dröge die naliet hem een strafschop toe te kennen. Enkele ogenblikken later werd de arme Polman hier het slachtoffer van. Wientjes kreeg geel voor deze charge en mocht dus blijven voetballen in plaats van vroegtijdig douchen. Voor Polman was het echter wel gedaan deze zaterdag. Strompelend en kreunend naar de zijlijn, waar Rob Liewes klaar stond hem te vervangen. Het was sowieso al puzzelen voor Meijer met de persoonlijke bezetting dit weekend, want Thomas Meijering verkoos dit weekend de Oostenrijkse sneeuw boven het sportpark in Vries en Roy de Bruin was niet okselfris en moest het duel tegen SJS noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan.

Het ging voor VAKO na de thee faliekant mis. Onnodig en te wijten aan persoonlijke fouten van de Vriezer defensie. Binnen een kwartier stond VAKO met 3-1 achter, tweemaal Gerwin Heidema die daarmee de gebraden haan aan de zijde van Sportclub Juliana Stadskanaal werd. Een compliment hoe het team van Meijer toch er in bleef geloven. Kansen kwamen er ook. De grootste voor Manzeza die half het leder raakte, na een prima voorbereiding van de ingevallen Patrick Steenbergen. Manzeza had ook nog een strafschop kunnen krijgen, maar die had ook weggeschreven kunnen worden tegen het ‘wel-of-geen-penalty’ geval van SJS voor rust.

Arbiter Dröge moest nog volop aan de bak in de slotfase. SJS schuwde hard en stevig spel niet, had daar ook de spelers voor die over de hele linie groter en sterker waren dan VAKO. Het leverde SJS karrenvrachten geel op. Zesmaal liefst, waarvoor twee voor de staf die met teveel misbaar vanuit de dug-out tegen de arme Dröge ageerden. Het zal de Knoalsters worst zijn geweest, want de smaak van drie punten vergoedde veel voor ze in de strijd om de titel in 4F.

Trainer Meijer van VAKO was dan ook wel zuur na afloop over de nederlaag, helemaal na het lezen van de andere uitslagen in de spannende klasse. “SVBO wint dik van Hollandscheveld. Mussel stunt tegen Borger en Wildervank pakt punten tegen CSVC. Dat zit allemaal vies tegen inderdaad”, zo somt Meijer op. “Een goede eerste helft. We stonden goed. Knullig 1-0 achter maar met een goede goal weer terug naar 1-1.In de beginfase tweede helft gaat het fout. Rommelig en het hobbelige veld helpt dan ook niet mee. SJS vecht voor elke bal en dat laten wij dan wat na. Dat is ook volwassenheid. Iedereen zegt wel dat we prima meekunnen met zulke teams en in deze klasse, maar we verliezen gewoon wel. Dat is de harde werkelijkheid.”

Meijer dook daarna toch nog maar even het feestgedruis in richting zanger Weijer, maar de pé in over de wedstrijd én de zorgen richting het nog ongetwijfeld spannende competitieslot van de komende weken zullen hem ongetwijfeld nog lang bezig hebben gehouden.

VAKO – SJS 1-3
18. De Koe 0-1, 23. Manzeza 1-1, 50. en 59. Heidema 1-2 en 1-3
Geel: Wientjes, Leffers, Pot, Van der Laan, Arkema, Rubingh (allen SJS).
Scheidsrechter: B.T.F. Dröge.
Toeschouwers: 255
VAKO: Van Wijk; Goedkoop, Vissia (Hoogakker), Wichers, Polman (Liewes); Karsten Koopman, Van Huffelen, Hondeveld; Denth, Manzeza, Nanne Jan Koopman (Steenbergen).
SJS: Zuur; Venema, Raadsveld, Zuidema, Leffers (Pot); Breedveld, Smid (Werkman), Timmer; Wientjes (Panneman), Heidema, De Koe (Van der Laan).

UIT DE KRANT