PATERSWOLDE – Op vrijdag 12 april vonden de jaarlijkse Koningsspelen plaats in en rondom sporthal De Marsch in Paterswolde. De Koningsspelen stonden onder leiding van de buurtsportcoaches van Sport Tynaarlo. Ruim 600 scholieren uit de groepen 6, 7 en 8 van basisscholen uit Eelde, Paterswolde, Eelderwolde en Yde deden mee aan het evenement. De kinderen konden dit jaar een keus maken uit maar liefst achttien verschillende sport- en culturele workshops. Iedere leerling mocht drie workshops volgen.

Er zijn ongelofelijk veel verschillende soorten workshops tijdens de Koningsspelen, weet ook wethouder van sport van de gemeente Tynaarlo, Hans de Graaf: “Ik ga net even bij Kin Ball kijken. Het is toch ontzettend leuk dat de leerlingen zoveel keus hebben? Het is mooi om te zien dat er workshops worden georganiseerd voor de traditionele sporten, zoals basketbal en volleybal, maar dat er ook aandacht is voor nieuwe sporten. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit Kin Ball gespeeld.” Terwijl wethouder De Graaf genietend toekijkt, staat buurtsportcoach Leonie Bezema de activiteit te begeleiden. “Het is een leuke sport hoor”, legt Bezema uit. “Het is ook pas de eerste keer dat ik het zie, maar je merkt ook dat de kinderen het een leuk spel vinden.” Kin Ball is een soort strandbal, dat wordt gespeeld met een ‘reuzebal’. “Kin Ball wordt gespeeld door twee teams”, vertelt Bezema. “Eén team serveert en de andere partij moet de bal proberen te vangen. Lukt dit niet, en komt de bal op de grond, dan is het 1-0 voor het andere team.” Aan het enthousiasme en geschreeuw van de kinderen te horen, vinden ook zij het zeker een mooie sport om te doen.

In de andere zaal, naast de ‘Kin Ball-zaal’, worden volleybal, basketbal en handbal gespeeld. Drie traditionele, grote sporten in Nederland. De handbalworkshop wordt begeleid door Linda de Weerd. Bij Handbalvereniging Actief Paterswolde is ze al jarenlang coach en is ze dus wekelijks betrokken bij de handbalsport. “Ik vind dit zo leuk om te doen”, vertelt De Weerd. “De kinderen zijn zo enthousiast en maken echt plezier. Dat vind ik belangrijk.” De Weerd begeleid de kinderen samen met twee jongens uit de B-jeugd van Handbalvereniging Actief Paterswolde. “Naast dat ik het zelf leuk vind om te doen, wil ik de kinderen ook wat leren”, vertelt Koen Nijnuis. “Het is de eerste keer dat ik workshops geef tijdens de Koningsspelen, maar ik ben al wel betrokken geweest bij andere handbalevenementen in de regio. Het is echt gaaf om de kinderen te helpen!”

Naast de binnen activiteiten zijn er ook vele workshops die buiten plaatsvinden. Op de tennisbanen van TV De Marsch spelen de leerlingen ‘rond de wereld’, voor het terrein van Hockeyclub Eelde staat een ‘pannakooi’ gepositioneerd en daarnaast wordt een bootcamp gegeven. Bij de pannakooi staat Wouter Sijsma. Als stagiair bij de Buurtsportcoaches van de gemeente Tynaarlo mag hij dit jaar een rol spelen bij de organisatie van de Koningsspelen. Zijn motto? “Als de kinderen maar plezier hebben. Daar gaat het om!” Zelf vindt Sijsma het overigens ook fantastisch om erbij aanwezig te zijn: “Ik krijg zelf ook energie als de kinderen plezier hebben. Dat vind ik mooi om te zien.”

Op één van de hockeyvelden van HC Eelde staat een grote tumblingbaan waar de leerlingen hun energie kwijt kunnen: rennen, springen en salto’s. Alles kan. Naast de tumblingbaan rollebollen de kinderen over elkaar heen tijdens de workshop judo en aan de andere kant staat een dansgroepje verschillende bewegingen te maken onder begeleiding van één van de buurtsportcoaches. Op de parkeerplaats van de hockeyclub fietsen verschillende kinderen over de hindernissen tijdens de workshop ATB en op een ander hockeyveld spelen de leerlingen een potje rugby.

Een andere, bijzondere activiteit die plaatsvindt op de hockeyvelden van HC Eelde is JOGG. “Het is een loopspel, waarbij de leerlingen vragen moeten beantwoorden”, weet stagiair van Buurtsportcoaches Karsten Korten te vertellen. “Als ze een vraag goed hebben beantwoord, komt hier een letter uit. Deze letters vormen uiteindelijk een woord.” Verderop op het hockeyveld is een groep aan het softballen. Dinet Oosting, van het Nederlands damessoftbalteam, is erbij om de kinderen te begeleiden. Ze schreeuwt de longen uit haar lijf als één van de kinderen een homerun slaat: “Goede slag, twee punten!”

Een activiteit waar wat minder geschreeuwd wordt, is het improvisatietheater. De workshop, die onder leiding staat van Heidi Stegman van Ultiem Workshopbegeleiders, is een soort toneel les. “De kinderen moeten een moord oplossen”, vertelt Stegman. “Er worden drie leerlingen op de gang gestuurd en dan mag de rest van de groep bepalen wat het beroep is van de moordenaar, wat de locatie is en wat het moordwapen is geweest. Als de leerlingen weer terugkomen, moet één scholier het beroep, de moordlocatie en het moordwapen uitbeelden. De bedoeling is dan dat de drie leerlingen, die van de gang kwamen, het kunnen raden.” Met het improvisatietheater wordt aangetoond dat de Koningsspelen niet alleen sporten bevatten, maar ook andere typen workshops.

De gemeente Tynaarlo kijkt terug op succesvolle Koningsspelen. Met keus uit veel verschillende soorten activiteiten hebben de kinderen een geweldige dag gehad.