Streekderby levert verrassende winnaar

ZEIJEN – De belangen waren groot afgelopen weekend in Zeijen. SVZ nam het op tegen VAKO, een heuse burenruzie dus. De ploeg uit Vries kende een tumultueuze aanloop naar de immer beladen derby. Op zaterdagochtend maakten zij bekend afscheid te hebben genomen van trainer Arnold van der Kooi (zie elders in deze krant). Het beoogde schokeffect leverde wél resultaat op. Vrij verrassend gingen de Vriezenaren er met de winst vandoor.

Ondanks de barre weersomstandigheden – net als in heel Noord-Drenthe viel de regen gestaag uit de lucht – kon de derby rekenen op veel publiek. Enkelen van hen hadden voor de sfeer en onder het motto ‘no pyro, no party’ wat vuurwerk meegenomen. Ook vanuit Vries waren de nodige supporters aanwezigen en zij zagen hoe VAKO sterk begon in het hol van de leeuw. Twee keer was het met een corner gevaarlijk, maar kon SVZ ternauwernood uitverdedigen.

Even later een vermeende handsbal aan de kant van SVZ. VAKO roept moord en brand, maar scheidsrechter Ten Brink wil er niks van weten.
De 0-1 valt vlak voor rust. Rob Liewes nam een vrije bal vanaf de linkerkant van het veld. De voorzet was uitstekend en aanvoerder Patrick Steenbergen liep eenvoudig tegen de bal aan. Hierdoor ging de uitploeg met een voorsprong richting de thee.

In de tweede helft weet SVZ iets meer grip op de wedstrijd te krijgen. Via Mark Ybema krijgt SVZ dan ook al snel een mogelijkheidje, maar zijn inzet vliegt over. Even later lijkt Avner Leijdelmeyer voor gevaar te zorgen, maar ook dat leidt tot niets. Even later is SVZ ook koppend dichtbij, maar is het VAKO-doelman Cas van de Wijst die goed stand houdt.
In de blessuretijd krijgt VAKO het cadeautje waar ze op zaten te wachten. Terwijl SVZ maar blijft drukken en VAKO zich beperkt tot het wegroeien van ballen, komen zij op 0-2. Een lange bal naar voren wordt door de op onbegrijpelijke wijze uitkomende SVZ-doelman Jasper Dieden volledig verkeerd ingeschat, waarna Jim Imminga vrij baan had richting het Zeijer doel. De 0-2 was een feit en de drie punten waren een feit voor interim-trainer Willem Heeling.

De drie punten komen voor VAKO op een zeer gunstig moment. Concurrent LEO won diezelfde middag namelijk ook. Verder kan VAKO nu stiekem naar boven kijken en jacht maken op ploegen als Muntendam, Bellingwolde, Kwiek en ZNC. Voor SVZ heeft de nederlaag tot gevolg dat ze de kans laten liggen om de derde plek te grijpen in de derde klasse B.