“Verliezen, daar heb ik echt de smoor in”

YDEDEPUNT – Voor Yde de Punt is de winterstop vanaf 27 januari ten einde. De ploeg van trainer Willem Dontje staat op een tiende plek – 11 gespeeld, 9 punten – in de zondag 5e klasse C. We spraken met Yde de Punt-doelman ‘Willy the Wall’ Wilko Schreuder (34) over het verloop van het seizoen en kijken vooruit op de tweede seizoenshelft. Over de huidige plek in de staart van de middenmoot is hij ontevreden: “Ik had wat meer verwacht van dit seizoen”.

“Vorig seizoen zetten we aan het slot van de competitie een hele goede reeks neer en eindigden we als vierde. Ik had de stille hoop dat we die goede serie van vorig seizoen zouden kunnen doorzetten en we dit seizoen wellicht nog iets hoger zouden kunnen eindigen. Ik had echt totaal niet verwacht dat we nu op een tiende plek zouden staan. Ik had wat meer verwacht van dit seizoen. We moesten na de zomer een aantal jeugdige spelers inpassen en zij moeten zich nog wat opwerken. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Veel wedstrijden hebben we verloren door persoonlijke fouten achterin. Daar komt bij dat voorin kans op kans onbenut werd gelaten. We missen veen afmaker. Op twee of drie wedstrijden na waren we beter dan de tegenstander. Of ik mezelf ook wat verwijt? Ja, absoluut. Mensen zeggen vaak over mij dat ik te kritisch ben op mezelf. Als je de wedstrijd tegen Tynaarlo bekijkt: we zijn veel beter dan hun en krijgen een penalty en een vrije trap tegen die er beide in gaan. Die vrije trap had ik moeten hebben, dan was het 1-1 geworden. Nu verloren we die pot. Dat reken ik mezelf aan. Dat het ook nog eens een derby betrof was extra pijnlijk. Het hele team pepte zich op die week en wist wat er moest gebeuren. Dat zag je ook op het veld terug en dan geef je het zo lullig weg. Dat overkwam ons in meerdere wedstrijden. Verliezen, daar heb ik echt de smoor in. Na de winterstop zullen we op dezelfde voet verder moeten gaan en net zolang doorgaan tot het wel een keer onze kant op valt. Kansen krijgen we ‘plenty’. Via standaardsituaties krijgen we veel goals tegen, daar zullen we ons beter tegen moeten wapenen. We hebben niet zoveel lengte in ons team en dan is ook nog eens onze laatste man Roy Eijt langdurig geblesseerd geraakt in de wedstrijd tegen Zandhuizen. Hij komt dit seizoen niet meer in actie. Onze selectie is breed genoeg om dat verlies op te vangen, maar het is toch zonde dat hij voorlopig niet kan voetballen. We moeten er in de tweede seizoenshelft voor zorgen dat we weer een hecht team vormen. Je merkt dat als je veel wedstrijden verliest, dit ook ten koste gaat van de sfeer binnen de groep. Maar juist dan is het zaak dat je de koppen bij elkaar steekt. De eerste wedstrijd na de winterstop is tegen Stânfries. Thuis wonnen we daar met 4-2 van. Uit moeten we eigenlijk ook winnen. Of ik na dit seizoen nog onder de lat sta bij het eerste elftal weet ik niet. Dat ligt ook aan de trainer en aan de sfeer binnen het team. Ik merk aan mezelf dat ik dit seizoen wat minder gedreven ben dan anders. Dat kan ook zo weer omslaan. Ik ga door zolang ik me goed en gezond voel”.