YDE-DE PUNT – Het tiende lustrum van de autocross in Yde-De Punt is gevierd onder prachtige omstandigheden. Mooi weer, veel publiek en spectaculaire races zorgden voor een prachtige dag. Minpuntje was het uitvallen van Erwin Vijfschaft, die werd afgevoerd en een nachtje in het ziekenhuis moest blijven.

“Het was erg mooi”, lacht Jeroen Snijders. “Het was niet te heet en niet te koud en we hebben zelf als organisatie ook erg genoten, al word je zo’n dag wel geleefd. Het is aan ons voorbijgevlogen, maar de reacties vanuit het publiek waren erg positief.” De organisatie had gezorgd voor een bomvol programma, zo stond de Ydiotenrace op de agenda en waren er deelnemers aan de standaardklasse, de verstevigde standaardklasse, de spectaculaire duorace en de dames vochten in hun eigen klasse voor de eer. Naast de autocross was er ook de combinerace, waarbij er ook een drietal klassen waren waarin de deelnemers hun kunsten konden laten zien.

De autocross zorgde in de verschillende categorieën in ieder geval voor lokaal succes, want zowel in de standaardklasse, de verstevigde standaardklasse als in de duoklasse waren het Ydenaren die er met de winst vandoor gingen. In de standaardklasse pakte Paul Woldendorp de zege, voor Peter Westerdijk. De verstevigde standaardklasse was een prooi voor Ronald Wekema, die Sjef Huyben aftroefde. In de duoklasse bonden Woldendorp en Westerdijk de auto’s aan elkaar en ze gingen er met de winst vandoor. Deborah Kolthof en Erwin Mensies werden knap tweede, want de laatste honderd meter moest de BMW de defecte Jaguar aanduwen en werd de finish alsnog bereikt.

Stichting Activiteiten Yde-De Punt sprak sowieso van een ‘topweekend’, want het liet de jubileumeditie niet ongemerkt voorbijgaan. “Afgelopen zaterdag hadden we een reünie, een feest van herkenning”, vervolgt Snijders. “Er waren enkele mannen die al sinds het eerste uur bij de autocross in Yde-De Punt betrokken zijn. Lammert Wekema bijvoorbeeld, die al 92 jaar was en langskwam, net als de 69-jarige Henk Wright. Ook Willem Vijfschaft is zo’n man van het eerste uur. hij crosste al in 1965 en is er nu nog altijd bij met zijn shovel om te helpen. Geweldig. De Zjonnies uit Zeijen traden nog op, het was een groot feest. Er werden oude racefilms laten zien, oude foto’s werden tentoongespreid. We kunnen terugblikken op een fantastisch weekend.”

 

Autocross Yde (2)