EELDE – Afgelopen donderdag zijn de aanlegwerkzaamheden voor het open glasvezelnetwerk van Reggefiber in de gemeente Tynaarlo gestart. De kernen Eelde-Paterswolde, Eelderwolde, Tynaarlo, Vries en Zuidlaren worden allemaal aangesloten op het open glasvezelnetwerk van Reggefiber. Wethouder Hans de Graaf nam hiervoor plaats op een graafmachine en groef de eerste meters aan de Siegerslag in Eelde. Naar verwachting zal het hele project ongeveer een jaar in beslag nemen. In Eelderwolde zijn de meeste woningen tijdens de bouw al voorbereid op het glasvezelnetwerk. Er liggen al lege buizen in de grond en in de woning. Daardoor hoeft er nauwelijks te worden gegraven en kan Reggefiber de woningen eenvoudig aansluiten op het glasvezelnetwerk. In Eelderwolde zijn de eerste woningen in oktober al aangesloten op het open glasvezelnetwerk van Reggefiber.
Aanleg van het glasvezelnetwerk
Reggefiber legt het glasvezelnetwerk aan van straat tot straat. Daarvoor is het nodig de stoep open te graven. Hierbij wordt het uiterste best gedaan om eventuele overlast tot een minimum te beperken. Als de stoep ’s ochtends wordt open gegraven, wordt geprobeerd deze voor het einde van de middag weer dicht te maken.
De aanleg van glasvezel is voor alle huishoudens binnen het aansluitgebied van Reggefiber kosteloos. Het enige wat Reggefiber vraagt, is toestemming om een glasvezelaansluiting in de woning aan te mogen leggen. Wanneer de bewoner een abonnement afsluit bij een serviceprovider die internet, tv en telefonie via glasvezel aanbiedt, kan er gebruik worden gemaakt van de diensten op het netwerk. Daarbij is er een vrije keuze uit meerdere aanbieders, namelijk Concepts, Fype, KPN, Lijbrandt, Scarlet, Solcon, Vodafone en XS4ALL.

Aanleg glasvezel