“Een festival voor jong en oud onder een fijne, relaxte sfeer”

EELDE – Op zaterdag 29 juni vindt de achtste editie van het Koepeltjesfestival in Eelde plaats. Het Koepeltjesfestival is een groot feest vol muziek en theater, voor en door mensen uit Eelde-Paterswolde. “Het programma is heel divers”, vertelt Mieke Heijkens van de organisatie (Stichting Koepeltjesfestival). “Er zijn zes podia met meer dan dertig diverse bands en acts. Het festival is voor jong en oud en ook zijn er verschillende andere activiteiten voor kinderen”.

Het Koepeltjesfestival vond in 2012 voor het eerst plaats en is sindsdien niet meer weg te denken uit de omgeving van Eelde en Paterswolde. “Het is echt een begrip in de regio geworden”, vertelt Heijkens. “De naam ‘Koepeltjesfestival’ komt van de koepel in het bos, die jaren geleden is afgebrand. Zo is het festival, via stichting Dorp vol verhalen, ook ontstaan.” Stichting Dorp vol verhalen was een verbindend project, waarbij vele historische verhalen naar voren kwamen en daardoor ontstond er een verbinding tussen de verschillende generaties. Eén van de verhalen ging over het Koepeltjesbos en dat daar een oude muziekkoepel heeft gestaan. “In het dorp was dit ook een vrij bekende koepel”, gaat Heijkens verder. “Met het Koepeltjesfestival wilden we de muziekkoepel een nieuw leven inblazen.”

En dat is gelukt. Het Koepeltjesfestival is al jaren een groot succes. “Op het festival heerst een relaxte, fijne sfeer”, vertelt Heijkens. “Het festival is voor alle leeftijden en er worden verschillende soorten muziek gespeeld en acts opgevoerd. De (muziek)acts bestaan onder meer uit diverse bands, koren, DJ’s en dansgroepen. Onder andere Popkoor, Yes!, DJ Freaky en Hollands Verdriet zijn aanwezig bij de achtste editie van het Koepeltjesfestival. Alle bands hebben een band met Eelde. Op deze manier is het Koepeltjesfestival echt voor en door mensen van Eelde.” Naast de verschillende acts, worden er ook een hoop andere activiteiten georganiseerd. “We hebben een stille disco, een springkussen, tekenactiviteiten, stoepkrijten en diverse workshops. Bovendien zijn er verscheidene foodtrucks, waar bezoekers kunnen genieten van veel lekkers. Genoeg te doen dus”, aldus Heijkens.

Het Koepeltjesfestival vindt plaats op de kruising van de Westerhorn tot aan het museum, waar ook nog twee podia zijn. Het festival begint om 13.00 uur en duurt tot ongeveer 1.00 uur. “Dit jaar hebben we iets meer straattheater dan voorgaande jaren”, vertelt Heijkens. “Onder andere de Barbies komen weer en ook wij zelf, onder de naam ‘Ons Dorp’, voeren een act op. Het festival is vrij toegankelijk, mede dankzij de vele sponsoren en vrijwilligers die zich voor ons festival inzetten.” De organisatie is altijd opzoek naar ‘Vrienden van het Koepeltjesfestival’. “Zij kunnen een bepaald bedrag doneren, waarvoor de vele dingen terugkrijgen”, legt Heijkens uit. “Eén van deze dingen is de WC-bril. Deze bril geeft de gehele dag gratis toegang tot het toilet.”

Op www.koepeltjesfestival.nl staat de volledige line-up van het Koepeltjesfestival.