“Ik heb alle functies bij de club bekleed en zal er tot in lengte van jaren actief blijven”

EELDE-PATERSWOLDE – De stemmen zijn geteld! Uit wederom tientallen inzendingen is deze week het DREAM TEAM van VV Actief samengesteld. De beste voetballers van VV Actief staan hier links afgebeeld. Het team staat onder de bezielende leiding DREAM COACH Peter Slijfer. De oproep die hij heeft gedaan in het filmpje van de Krant van Tynaarlo heeft zijn vruchten blijkbaar afgeworpen, want Slijfer is met afstand gekozen tot dé Actief-coach aller tijden. We bespreken het DREAM TEAM van VV Actief telefonisch met een echte Actieveling: Jack Wijker. Vanuit een huisje op Ameland laat hij zijn licht schijnen op het DREAM TEAM van VV Actief: “Er staan wat mij betreft te weinig spelers uit de gloriejaren van Actief in.”

Hij staat nog steeds iedere week op het veld, Jack Wijker (74): “Ik geef training aan de JO10-1, dat wordt straks JO-11 1. Mijn kleinzoon speelt in dat team.” Het spreekt voor de verbondenheid die de familie Wijker met de voetbalclub uit Eelde-Paterswolde heeft. Jack speelde destijds in het eerste, zoon Gert Pieter ook en de jongste telg uit het Wijkersnest is onderweg om vader en opa op te volgen.

Als we het DREAM TEAM  van VV Actief voorleggen trekt hij een snelle conclusie: “Ik ga verder terug in de tijd. De zeventiger jaren speelde VV Actief op het tweede niveau van het amateurvoetbal in Nederland. Dat kun je niet vergelijken met het hedendaagse niveau waarop VV Actief acteert.” Desalniettemin kan hij zich vinden in het plekje voor Mark Wielenga, die de meeste stemmen heeft gekregen: “Ja, dat snap ik. Die heeft ook in de top van het amateurvoetbal gespeeld en speelde in de zaal bij de Leekster Eagles. Hij speelt nog steeds in het derde. Die jongens worden ook ouder.”

Hij blikt met weemoed terug op de glorietijden van de Eelder voetbalclub: “De beste keeper ooit is mijns inziens Bloemendaal. Hij woonde aan de Hayo Hindriksweg. Ik weet nog steeds waar hij destijds woonde. Dat was de allerbeste.” Bovendien mist hij Ronnie Krohne in het DREAM TEAM: “Die speelde toentertijd in het Nederlands amateurelftal en kwam bij ons als jong broekie.” Wijker is wel blij te zien dat Jan Blaauw een plekje in de spits heeft veroverd: “Jan was klein en gezet. Hetzelfde postuur als Gerd Müller, zeg maar. Hij scoorde ook aan de lopende band. Minimaal dertig tot veertig goals per seizoen, maar Jan was een beetje een luie voetballer. Hij rookte, dronk en leefde er niet echt voor anders had hij het ver kunnen schoppen. Die man had een kogel in zijn voeten. Dat was ongelooflijk.”

Over coach Slijfer is Wijker kort: “Peter is zonder twijfel de meest enthousiaste trainer die Actief ooit heeft gehad. Hij legt zijn ziel en zaligheid erin, maar kwalitatief denk ik dat er wel betere trainers zijn geweest.” Dat kan natuurlijk. De meeste stemmen gelden echter en daaruit hebben de spelers in het DREAM TEAM en de coach een welverdiende plaats verworven.

Tot slot prijst hij de club in Eelde de hemel in: “Het is een fijne vereniging met een geweldig grote jeugdafdeling en een topaccommodatie. Alles is dik voor elkaar bij ons. Dat is zeker. Ik mag graag op het voetbalveld in Eelde zijn. Het is een stuk van mijn leven geworden en ik zal er nog in lengte van jaren te vinden zijn.”