“We hopen dat dit een nieuw hoogtepunt wordt”

EELDE-PATERSWOLDE – Operettevereniging ADO is in voorbereiding op de uitvoering van Gasparone, eind maart. Veertig jaar geleden werd deze operette gespeeld in café Centraal in Paterswolde; ADO speelt de laatste jaren in theater De Kimme in Zuidlaren.

ADO- ‘Alles Door Oefening’- werd als ‘gemengde zangvereniging’ in 1926 opgericht. Aanvankelijk werd er een keer in de vijf jaar een operette opgevoerd. “Het was zo’n succes dat het een jaarlijks gebeuren werd”, vertelt erevoorzitter Sake de Boer, in het bijzijn van Louis Huizeling. “Er was in die tijd nog geen tv en andere concurrentie; het was een feest voor het dorp. Dat is het nog, maar de operette is wel veranderd. Doordat het anders wordt opgevoerd- professioneler vooral- kan het niet meer elk jaar. We geven ook concerten, in bejaardenhuizen bijvoorbeeld. Eelde werd culturele hoofdstad van de gemeente Tynaarlo genoemd, maar we misten een culturele ruimte. En die hebben we gevonden in theater De Kimme. Het aantal koorleden schommelde jaren rond de vijftig; het loopt iets terug, terwijl de leeftijd omhoog geschoten is. Jonge leden zijn dan ook van harte welkom. Maar goed, we redden ons nog steeds hoor. Overigens is het bepaald niet alleen een Eelder aangelegenheid. Koorleden komen overal vandaan: Ten Post, Frieschepalen, Roden, Rolde, Hoogkerk, enz". ADO is de enige operettevereniging (alleen in Emmen bestaat een soortgelijke vereniging) van Drenthe. Groningen telt meerdere operetteverenigingen. Louis Huizeling zingt al twaalf jaar bij ADO. “Ik zing mijn hele leven al. Eerder bij een mannenkoor in Hoogezand. ADO zocht mannelijke leden. Mijn vrouw was er naaister. Heb je ook een man?, vroegen ze haar. En kan hij ook zingen?". "Want dat is wel een vereiste", gaat Sake daarop door. "Je wordt eerst getest door de dirigent. Als je goed kunt zingen, kun je ook al gauw meezingen en operette opvoeren. Operette is toneelspelen met zang (in de beginjaren nog gescheiden). Eerst worden de koorstukken ingestudeerd, dan worden solisten uit het koor gehaald en eventueel gastsolisten. Zij repeteren dan apart. Met het toneelspel erbij komt alles samen. Het orkest volgt. Dat is een groep van vijftien jonge, enthousiaste studenten van het Conservatorium. Vervolgens wordt het decor opgebouwd in De Kimme. Met het geluid en belichting erbij wordt de lijn steeds leuker. We werken naar een hoogtepunt toe en hopelijk het ‘hoogste punt’. Met veel publiek. Ooit hebben we voor drieduizend mensen gespeeld. Die ‘Weisse Rossl’, die we acht keer opgevoerd hebben, is de bekendste operette". ADO heeft een reputatie in operetteland en zelfs in het buitenland is de Eelder formatie beroemd. "We zijn twee keer in het Duitse Wardenburg (partnergemeente Eelde, red.)geweest. Die mensen waren laaiend enthousiast. Door een vrouw uit Oldenburg komt er er zelfs een bus vol Duitsers naar onze optredens". ADO wordt dan ook in hoge kringen gewaardeerd. Tijdens het 60-jarig bestaan kreeg de vereniging een eremedaille in goud van de toenmalige gemeente Eelde. En ter ere van het 75-jarig jubileum ontving de groep de Koninklijke erepenning van burgemeester Tchernoff. Hij had een andere verklaring voor ADO: Altijd Dorstig en Onrustig.

ADO bereidt zich momenteel voor op Gasparone. Deze operette werd gecomponeerd door de Oostenrijker Karl Millöcker. De première vond plaats in 1884. Het verhaal speelt zich af op Sicilië en gaat over smokkelaars in de 19e eeuw. "Maar het verhaal is niet de hoofdzaak. Er is hele mooie muziek bij. In de grote finale onder andere het bekende lied ‘Dunkelrote Rosen’. Het belooft een prachtig luister- en kijkspel. ADO speelt overal. We hebben ook opgetreden bij de personeelsvereniging van Philips in Drachten en meer dan dertig jaar voor Volkvermaken Roden. We houden ons aanbevolen voor andere verenigingen, organisaties of bedrijven. Een operette opvoeren kost veel geld. De vereniging krijgt geen subsidie. Inkomsten komen van de kledingverhuur. En daarin is ADO uniek. Sinds 1969 hebben we dit in eigen beheer, daarvoor huurden we het. ‘ADO’s Centrum’ heet deze afdeling. Gevestigd in de oude Tuinbouwschool. Sinds 1996 is dit onderkomen- ‘de Notenkraker’- ondergebracht in een stichting, waarbij in samenwerking met gemeente, ADO, ICO en Nieuw Leven dit gebouw geëxploiteerd wordt. In de jaren ’70 is de verhuur opgestart. Een van de initiatiefnemers is Alie Horst. De kledingverhuur is de kurk waarop ADO drijft. Daardoor kunnen we de uitvoeringen bedruipen. Twee middagen in de week kunnen verenigingen of organisaties hier terecht om kleding te huren. De kleding vindt zijn weg in een groot deel van Nederland. Herman Finkers is hier al eens geweest en zelfs Joop van den Ende. Het is een gigantische klus. Er is een naaiclub van drie personen en bij de verhuur zitten twintig personen. Allemaal vrijwilligers. De collectie omvat duizenden kostuums. Die kleding is te huur voor een vriendelijke prijs".

ADO ‘anders’? Dat geldt in ieder geval voor de bezetting. Herma Platje-Stroetinga was meer dan dertig jaar de regisseur; zij heeft ADO op de kaart gezet. De regie is nu in handen van Marian Vesseur, terwijl ook de choreografie een nieuw gezicht kent: Marjan Zwiers. Maandagavond is de repetitieavond. Met het oog op de toekomst kan Sake het niet vaak genoeg benadrukken: "jonge mensen zijn welkom". Maar ook in het algemeen geldt: de deur staat altijd open bij ADO. Of je nu kunt zingen of niet.

Uitvoering Gasparone: vrijdag 23 maart (20.00 uur), zaterdag 24 maart (20.00 uur), zondag 25 maart (14.30 uur). De operettes worden gespeeld in Theater De Kimme in Zuidlaren. .