"De mascotte van de kazerne was een hengstveulen"
ZUIDLAREN – De Historische Vereniging Zuidlaren organiseert in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Zuidlaren periodiek een tentoonstelling over een Zuidlaarder onderwerp. Momenteel- tot februari- staat een expositie opgesteld in de bibliotheek aan de Middenstraat die gaat over de geschiedenis van de Adolf van Nassaukazerne.
In de vitrines in de bibliotheek worden enkele voorwerpen (van blikopeners, parkeervergunning tot sokken) en foto’s tentoongesteld die herinneren aan de aanwezigheid van de kazerne in Zuidlaren. Ook liggen er boekjes ter inzage en is er de mogelijkheid oude filmbeelden te bekijken. De kazerne, waar in hoogtijdagen zo’n achthonderd militairen gelegerd waren, heeft gedurende de jaren 1938 – 1991 deel uitgemaakt van de geschiedenis van Zuidlaren. "De mascotte van de kazerne was een hengstveulen", vertelt secretaris Femmo Haisma, van de vereniging. "De commandant van de kazerne kocht ieder jaar een nieuw paard op de Zuidlaardermarkt, die verzorgd werd op de kazerne en betrokken werd bij parades". Het is een van de vele verhalen over de bekende kazerne, die afgebroken zou worden, maar waarvan enkele gebouwen bespaard zijn gebleven, waaronder het hoofdgebouw. De kazerne vormt een van de vele exposities in de bibliotheek over een onderwerp dat een relatie heeft met het dorp. Die ruimte in de bibliotheek wordt ‘erfgoedpunt’ genoemd, terwijl boven de leeszaal het ‘erfgoedcentrum’ huist, het kantoor van de Historische Vereniging, waar het publiek ook welkom is. De vereniging uit Zuidlaren bestaat twintig jaar. Onlangs werd het 500e lid verwelkomd. Elke maand worden er bijeenkomsten georganiseerd, die druk bezocht worden. "Het gaat bij ons niet over de prehistorie, maar de jongere geschiedenis, herkenbaar in de regio. We zijn als vereniging begonnen in het Veerhuys, maar de belangstelling was zo groot dat bijeenkomsten nu in Ludinge worden gehouden. Er zijn tal van boekwerken geschreven over onderwerpen die met Zuidlaren te maken hebben, zoals ‘400 jaar onderwijs in Zuidlaren’ of ‘Zuidlaren in oorlogstijd’, In het erfgoedcentrum staat ook een maquette van een markant gebouw: de Landbouwbeurs, de voorloper van de Prins Bernardhoeve. Dit was een tijdelijk gebouw, voor een beurs met landbouwwerktuigen. Er stonden ook een aantal boerderijen. Later werd het een hal, en nu zijn er zeven, allen horend bij de inmiddels befaamde Prins Bernardhoeve. Vindicat vormt een apart verhaal. Studenten uit Groningen-de toenmalige burgemeester was namelijk gouverneur-generaal van de studentenclub- ondergingen in het dennebos een ontgroening. Dit ritueel bestond uit wc-deksels verzamelen, van die houten exemplaren, die ze bij het vroegere Zuidlaarder gemeentehuis moesten leggen. Dit zijn onderwerpen, die horen bij de historie van Zuidlaren. Momenteel staat de vereniging in het teken van de kazerne. Bezoekers van de expo stuiten eerst op de kapitein in gala-uniform die op de kazerne heeft gewerkt. Het is slechts een pop. "Vroeger moest je bij de ingang van de kazerne een briefje inleveren voor je naar binnen mocht", vertelt Haisma. Zo roept de pop meteen herinneringen op.
De tentoonstelling over de Adolf Nassau-kazerne is voor iedereen gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de bibliotheek.