“Zeijen heeft sowieso veel goede voetballers voortgebracht”

ZEIJEN – “Een mooie mix van verschillende generaties”, concludeert Albert Noord, clubman in hart en nieren, na het horen van de basiself van het DREAM TEAM van SVZ. Hij speelde in de jeugd bij SVZ, was er drie periodes betrokken bij het eerste elftal en maakte er alles mee. Het moge dan ook geen wonder heten dat juist Albert wordt gevraagd om het DREAM TEAM van commentaar te voorzien. Niet in de laatste plaats omdat hij zelf als coach is gekozen!

Na het horen van de elf namen is Noord meer dan tevreden. “We hebben spelers uit verschillende periodes. In dat opzicht is SVZ best bijzonder. Er zijn namelijk drie periodes aan te wijzen waarin het met het eerste team erg goed ging. Er was de periode van de jaren ’70 en ’80, waar spelers als Luuk Alkema en Willy Sprenger uit afkomstig zijn. Zij kwamen beiden van Achilles, waarna er bij SVZ op een andere manier werd gevoetbald. Daar hadden zij veel invloed op.”

Zelf maakte Noord als trainer het kampioenschap in de zesde klasse mee, in het seizoen 1997-1998. “Daarbij hadden we de gebroeders Slijngaard, Gio en Kenneth. Twee uitstekende voetballers. Ze speelden echter maar twee seizoenen voor SVZ.” Ook uit die periode zijn jongens als Jos Jaarsma, Marcel Thijs en Rolf Geerts. Zij haalden wél het DREAM TEAM. “Marcel Thijs vond ik een bijzondere speler”, zegt Noord. “Hij was een eenmansconstructiebedrijf voorin, echt een sloper. Later ging hij nog naar GOMOS toe.”

Ook van keeper Gerko Hulsebosch is Noord gecharmeerd. “Toen ik trainer was van Achilles A1, kwam de hoofdtrainer naar hem toe. Achilles speelde voor de beker tegen FC Groningen en hij wilde Gerko een kans geven. Die antwoordde doodleuk dat hij niet kon, want hij had die avond afgesproken met zijn vriendin. Dat kenmerkt denk ik ook SVZ. Voor sommige jongens had er meer in gezeten, maar gezelligheid is ook heel belangrijk.”

Aan talent ontbreekt het niet, zegt Noord. “Kijk naar de huidige generatie. Die jongens spelen al zeven jaar met elkaar. Mijn zoon, Jarno, ging jaren geleden op zoek naar een vriendenteam, aangevuld met jongens uit het dorp. Hij is langzaam gaan bouwen aan het team. Met een echt vriendenteam zijn ze opgestoomd naar de derde klasse. Vorig jaar stonden we er goed voor, promotie naar de tweede klasse is geen utopie. De ploeg is ook deze zomer bij elkaar gebleven, waardoor ik het volgend jaar wel wil zien. Dat gaat een interessant jaar worden.”

Misschien dat op termijn nog een ‘verloren zoon’ van de club terug zal keren. Noord doelt hiermee op niemand minder dan Jos Hooiveld, momenteel nog speler van Pelikaan S. “Een terugkeer zou heel mooi zijn”, zegt Noord, die in de jeugd Hooiveld nog training gaf. De oud-verdediger van onder meer Celtic, Southampton en FC Twente wordt ook vaak benaderd door GOMOS. “Maar als hij een stapje terug wil doen, is hij haast verplicht om naar Zeijen te komen”, zegt Noord. Daarna, gekscherend: “Ik heb hem toch opgeleid hè.”

Als coach zijnde mag Noord natuurlijk ook zijn aanvoerder kiezen. Dat wordt Willy Sprenger. “Niet alleen omdat hij mijn schoonvader is, maar ook omdat hij in het veld de rust zelve was. Hij kon het spel goed lezen. Een geschikte aanvoerder dus.”

Denkend aan ‘zijn’ SVZ, concludeert Noord dat de club er goed voor staat. Bovendien is het een gezellige club, wat ook blijkt uit het jaarlijkse optreden van sponsor Mooi Wark. De Drentse boerenrockband is al een aantal jaar sponsor, omdat gitarist Arnold Kuik een Zeijenaar is. “Eén keer per jaar komen ze optreden. Daar geven we niet al teveel ruchtbaarheid aan, anders zou het een gekke bedoening worden bij de club. Maar het is altijd reuze gezellig. Samen met de tegenstander maken we er dan een mooi feestje van.”

Tot slot voegt noord nog toe dat hij blij is met een plekje in het team voor de veel te vroeg overleden Daan van Rhijn.