REGIO – In de gemeenten Noordenveld, Tynaarlo en het gebied Westerkwartier is het Alfacollege op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het geven van taallessen aan allochtonen en autochtonen. Deze lessen worden in de diverse gemeenten op verschillende locaties georganiseerd.

1 van de huidige vrijwilligers is Aly Oppelaar. Zij is afkomstig uit Roden en helpt twee dagdelen per week op het Alfacollege in Leek. “Ik heb een onderwijsachtergrond. Ik heb altijd gewerkt bij Cordis in Roden. Toen dat bedrijf sloot heb ik meteen gekeken op een website voor vrijwilligerswerk en daar stond deze functie in. Het is hartstikke leuk om aan gemotiveerde mensen les te geven. Ik beleef daar ontzettend veel plezier aan. Drie jaar ben ik nu aan de slag en geen moment spijt gehad van deze stap.”

Het Alfacollege geeft les op verschillende niveaus. Er wordt les gegeven aan analfabeten, er is een basiscursus voor anderstaligen en er zijn allochtonen die op hoog niveau les krijgen. Voor autochtonen zijn er lessen in laaggeletterdheid. Voor beide doelgroepen is het Alfacollege in alle gemeenten op zoek naar vrijwilligers. In de regel werkt men met groepen van 8 tot 12 personen. Vrijwilligers ondersteunen in de lessen en geven vooral in kleinere groepjes bijlessen. Op die manier streeft het Alfacollege er naar om ook binnen lesgroepen verschillende niveaus goed te bedienen.

Aly Oppelaar is deze dag bezig met het invullen van formulieren. “We zijn bezig met praktische situaties. Zo vullen we een belastingformulier in en openen een rekening bij een bank. Het gaat niet alleen om schriftelijke kennis. We oefenen ook in spreken en bellen soms dan ook een bank op om informatie te vragen over het openen van bijvoorbeeld een rekening. Het gaat vooral om praktijksituaties die iedereen dagelijks tegenkomt. Zo leren de deelnemers het snelst onze taal kennen en doen zij kennis op van onze samenleving. Het inburgeren gaat gemakkelijker na het volgen van taallessen.”

De docenten van het Alfacollege blijven verantwoordelijk voor de inhoud van de lessen. Zij geven aansturing aan de vrijwilligers en zijn altijd aanwezig. In het gehele werkgebied zijn op dit moment 25 vrijwilligers actief. Wie meer wil weten kan terecht op www.alfa-college.nl of bellen met 0800 235 825 368.

Volgens Aly Oppelaar is het belangrijk dat “vrijwilligers iets willen en kunnen overbrengen aan cursisten. Je leert andere culturen kennen en krijgt ook wat mee van de taal van het land van de deelnemers. Je moet spelen met taal leuk vinden. Veel meer mensen kunnen als vrijwilliger een bijdrage leveren aan deze lessen. Neem net als ik gewoon eens contact op met het Alfacollege. Een kennismakingsgesprek brengt altijd verheldering.”