“De meeste mensen hadden een haatliefdeverhouding met hem”

ZUIDLAREN – De stemmen kwamen veelal in het weekend binnen, maar allemaal precies op tijd om meegeteld te worden bij het formeren van het DREAM TEAM van FC Zuidlaren. Een jonge vereniging dat in 2017 is opgericht en inmiddels na een promotie uitkomt in de Zaterdag derde klasse C. Voorheen kende het dorp natuurlijk de ploegen ZFC en DSZ ’16. Uiteindelijk is een mooie mix ontstaan van Zuidlaarder toppers, waaronder verdediger Allard van Weringh. We bellen hem op zijn vakantieadres nadat clubman Hendrik de Jonge een interview vanwege gehoorproblemen moest afzeggen. Beterschap, Hendrik!

Als we Van Weringh vertellen dat hij het zelf ook gered heeft tot het DREAM TEAM is reageert hij nuchter: “Ah, dat is goed om te horen!” De verdediger is al ruim twintig jaar betrokken bij de club en speelt al jaren in het vlaggenschip op de zaterdag. Inmiddels is hij jeugdleider bij het team van zijn zoontje en maakt hij ook deel uit van de jeugdcommissie. Een echte clubman dus, die het volgende over zijn cluppie zegt: “Eigenlijk hebben we een aantal jaren van ellende gekend. Er was altijd strijd tussen de zaterdag- en de zondagafdeling. Op een gegeven moment ontplofte de boel en nu is het allemaal in de vorm van FC Zuidlaren weer bij elkaar gekomen. Ik denk dat die malaise van de afgelopen jaren nu ook echt achter ons ligt. Sinds de fusie in 2017 is de knop om, zo lijkt. We staan er gewoon positief op en binnen de club is iedereen vol goede moed bezig met de toekomst.”

Als rechtsbenige vleugelverdediger maakt Van Weringh zelf nog steeds furore op het Zuidlaarder voetbalveld met uitzicht op de Hunebed Highway. Voordat we het DREAM TEAM aan de verdediger voorleggen, vragen we hem wie absoluut niet mag ontbreken. Op die vraag komt een gedecideerd antwoord: “Jos Lamain! Hij is all time topscorer van FC Zuidlaren zelfs na een periode bij een andere club. Dat zegt genoeg, maar ik denk ook dat Jos de beste voetballer is die de laatste twintig jaar in Zuidlaren heeft gespeeld. Hij had met gemak hogerop gekund, maar heeft er altijd voor gekozen om met zijn vrienden te blijven voetballen. Dat vonden wij natuurlijk niet erg. Daarnaast zouden namen als Bert Oosterveld en Peter Zuidhof volgens mij niet mogen ontbreken.” Het blijkt dat Van Weringh de Zuidlaarder aanhang goed inschat, want de namen die hij noemt hebben inderdaad een plekje in het felbegeerde DREAM TEAM veroverd.

“Wellicht krijg je wel commentaar van de zondagachterban die van oudsher als fanatiek bekend staat, maar ik denk dat de club de twintig jaar met name op de zaterdag heeft gepiekt en dat we daar ook bekend om staan. Dat zie je dan ook terug in dit team”, legt hij uit. Hij is content met de invulling van het DREAM TEAM van zijn club; “Boersma en Jans hebben niet lang bij ons gespeeld, maar waren wel echt hele goede voetballers. Ik begrijp dus goed waarom zij een plekje hebben verdiend. Poorta was een hele vervelende speler voor zijn tegenstander, maar soms ook voor zijn medespelers”, lacht Van Weringh. “De meeste mensen hadden een haatliefdeverhouding met hem. Dan ergerde je je dood aan hem en schoot hij er vervolgens twee ballen in. Desalniettemin als buitenspeler zeker van toegevoegde waarde in het DREAM TEAM, denk ik.”

Al met al dus een trotse Van Weringh dus, die verwacht dat FC Zuidlaren weer richting het oude niveau van ZFC zal gaan: “Ik denk dat wij op termijn tweede klasse moeten gaan spelen. Misschien niet binnen een jaar of twee, maar over een jaar of vijf zes moeten we wel weer tegen de eerste klasse aan voetballen als je het mij vraagt. Als dat niet zo is, dan hebben we het niet goed gedaan.”