Jeugdpanel #JongTynaarlo mag weer naar school

VRIES – De jongeren van de jongerenraad #JongTynaarlo komen samen in Dorpshuis de Pan in Vries Er werd gepraat over het feit dat zij weer naar school mogen voor de eerste keer in 2021. Al geldt dat nog steeds niet voor iedereen.   

Aan een grote tafel zitten Marleen, Alexander, Thijs, Anniek en Germa van ‘Jong Tynaarlo’ samen met de jongerenwerkers Judith Bekink en Robin Geertsma van Trias. Er wordt thee gedronken en er worden over en weer grapjes gemaakt. Ondanks dat er gepraat wordt over serieuze zaken en politiek, is de maandelijkse bijeenkomst (van anderhalf uur) een soort van uitje geworden in coronatijd.

Meedoen aan ‘Jong Tynaarlo’ startte voor iedereen uit een soort van nieuwsgierigheid om te kijken of politiek misschien iets voor ze is. Maar ook omdat ze allen een stem willen geven aan de jeugd van gemeente Tynaarlo wanneer er besluiten genomen worden. “Vroeger dan besloten volwassen wat leuk of goed was voor de jongeren, nu mogen we zelf meebeslissen. Dat is een fijne verandering”, vertelt Anniek. Op de vraag wie van hen kans maakt om de volgende president van Nederland te worden, wordt er naar Alexander gewezen. “Ik weet niet of ik dat wel kan hoor, ” lacht Alexander.

Tijd voor de stelling ‘Het is een goede beslissing dat iedereen weer naar school mag’.

Marleen (17),
uit Tynaarlo zit in de vijfde klas van het VWO op het Sint-Maartenscollege, geeft aan dat zij wel naar school mag nu, al is het heel anders dan gewoon naar school gaan. Bijvoorbeeld niet naar de normale locatie in Haren. Voor de middelbare-scholieren uit Drenthe is kerk ‘De Voorhof’ in Assen de nieuwe locatie geworden. “Op deze locatie heb ik eerder toetsen gemaakt, het is er koud” , vertelt Marleen. Maar zelfs daar mag ze maar één keer per week naartoe. ”Toch heb ik er wel zin in, want ik heb mijn klas sinds half december vorig jaar niet meer gezien. Het liefst zou ik elke dag gewoon weer naar school willen, maar het is in ieder geval iets dat we nu één dag in de week naar school mogen”, vertelt Marleen.

Alexander (14) uit Vries zit in de tweede klas op school in Assen Dr. Nassau college Quintes. Het blijkt dat Alexander als enige weer elke dag naar school mag met een complete klas. De reden is dat zijn school meedoet aan een onderzoek van de GGD. Wat voor proef het is en hoe het precies werkt, daar weet hij helaas nog niets over te vertellen, want hij start pas later in de week. “Maar als ik eerlijk mag zijn dan zou ik liever anderhalf dag per week naar school gaan, zodat ik er weer even in kan komen. En thuis kan ik makkelijker leren, thuis is het namelijk rustiger”, zegt Alexander. 

Anniek (16) uit Donderen doet de interieuradviseur opleiding op de Noorderpoort in Groningen. ‘Ik heb de maatregelen vaag meegekregen, deels mogen de scholen weer open. Heb helemaal geen zin meer om te kijken. Het is steeds meer hetzelfde, we krijgen het wel mee op insta ofzo en dan hoef je niet naar die saaie persco te kijken. En wat school betreft, ik ben nog geen dag naar school geweest. Al vanaf het begin van het schooljaar vorig jaar niet en ook nu met de versoepelingen mag ik nog steeds niet naar school. Alles gaat online. Het is saai. We mogen niets doen en wat wel mag is thuis. Mijn vriendinnen zie ik haast niet meer. Alle maatregelen mogen nu wel stoppen, ik wil gewoon weer naar school toe. Deze pandemie duurt zo lang”, zegt Anniek.

Thijs (13) uit Tynaarlo n de tweede klas van het AOC Terra in Assen. Thijs mag vanaf deze week één of twee dagen per week naar school, dat ligt er even aan. “Online lessen vind ik eigenlijk wel fijner dan naar school gaan. Ik heb namelijk ADHD en op school ben ik veel sneller afgeleid. Thuis kan ik me beter concentreren, dus ik heb niet heel veel zin om weer naar school te gaan als ik eerlijk ben,” zegt Thijs.  

Germa (12) zit in de brugklas in Groningen CSG Selion. Germa mag één dag in de week naar school. “Ik vind het wel prettig dat ik weer naar school mag. Dan kan ik mijn vrienden weer zien en ik kan weer naar buiten.” Zij behoort tot de groep kinderen die haar nieuwe klas nog maar drie maanden heeft gezien in het echt, aangezien zij net op haar nieuwe school was begonnen als brugger.

Wat goed is om te beseffen is dat de meeste kinderen en jongeren die weer naar school mogen, vaak in de pauze naar buiten moeten. Ongeacht de weersomstandigheden. Dus ook het naar school gaan is niet zoals het voor corona was. Toch zijn de meeste jongeren ontzettend blij wanneer ze wel weer naar school mogen.

Tot slot wil jongerenwerker Geertsma nog een oproep doen aan de jongeren binnen gemeente Tynaarlo: “We zijn nog steeds opzoek naar nieuwe leden voor #JongTynaarlo! Dus wanneer je denkt als jongere, ja ik wil graag mee besluiten binnen de gemeente voor de jongeren? Of je denkt als ouder ‘Dat is iets voor mijn kind?’ of je kent gewoon iemand die je geschikt acht? Mail ons voor meer informatie op jongerenwerk@tynaarlo.nl .