REGIO – Weer hadden de reiscommissies van Donderen, Bunne, Oudemolen en Zuidlaarderveen de koppen bij elkaar gestoken om een mooie reis samen te stellen. En dat is achteraf gezien gelukt. Om 8:00uur vertrokken we vanaf Donderen. 16 dames waren al op de parkeerplaats ingestapt bij Rapide. In Donderen voegden de 27 reislustigen zich bij de rest in de bus.

Ons eerste doel was het Tapijtmuseum. We waren ruim op tijd in Genemuiden en werden hartelijk ontvangen met koffie en koek.

Via een korte film werd ons uitgelegd waar en hoe de biezen groeiden en geoogst werden. Mannen in hoge waterdichte broeken stonden in het water om de biezen 10 cm boven de grond af te snijden. Dagenlang. Men pachtte de gebieden om vervolgens de biezen te kunnen snijden, bundelen en te verhandelen. Met de inpoldering verdwenen ook de biezen. De bedrijven die matten en dergelijke vervaardigden moesten omzien naar ander grondstoffen voor het maken van tapijten. Kokosvezels vervingen de biezen. Vervolgens werd wol gebruikt met al of niet synthetische draden en nieuwe technieken werden toegepast. Op dit moment wordt het meest kunstgras geproduceerd. Menig voetbalstadion over de hele wereld heeft een grastapijt uit Genemuiden.

We kregen meerdere demonstraties die door vrijwilligers werden gegeven. De vrijwilligers waren oud medewerkers of liefhebbers van het ambacht. Ogen kwam je tekort. Je zag voorbereidend vlechtwerk, mooie deurmatten en lopers die werden geweven, authentieke machines van heel oud tot wat moderner. Alle oude machines werkten nog om zo de techniek en het resultaat te kunnen tonen. Voordat je het wist waren de 2 uren om in het museum. Ons bezoek werd afgesloten met een lunch in het Tapijtmuseum.

De middag hadden we ingepland voor een bezoek aan de Orchideeën Hoeve te Luttelgeest. We maakten een wandeling in een van de grootste tropische tuinen van Europa met ongelofelijk veel soorten orchideeën. In de vijvers zwommen schildpadden en koikarpers. Ook de Lorituin was beslist de moeite waard. De papagaaitjes gaan op hoofd of armen zitten om maar van de nectar, die je kon kopen, te kunnen snoepen. Spectaculaire foto’s hebben we gemaakt. Dit geldt ook voor de grote vlinders in de Vlindertuin. De Vlindertuin in de dierentuin in Emmen stelt hierbij maar weinig voor. De sfeer en de temperatuur waren erg prettig. Rondkijkend naar de bezoekers had iedereen het erg naar de zin. Nadat er door de chauffeur al matten in de bagageruimte waren opgestapeld moest hij deze keer in de weer met orchideeën. Ook hiervan werden mooie meegenomen voor thuis.

Na nog een ijsje of kopje thee op het terras vertrokken we om half vijf naar Spier, naar restaurant Schortinghuis voor een afsluitend driegangen diner.

De leden van de reiscommissie hebben meerdere keren gehoord dat het zo’n leuke dag was. De reiscommissie van Zuidlaarderveen was het deze keer die aan de beurt was geweest om de puntjes op de i te zetten. Volgend jaar gaat de commissie van Oudemolen extra haar best doen om weer een geslaagde dag te organiseren.

Gretha Jut en Jannie van den Bos

Vrouwen van Nu Oudemolen