“Als iedereen een leuke dag heeft, kan ik best wachten met het drinken van bier”

VRIES – De knallen zijn van heinde en verre te horen. De carbidploeg van Vries is op oudejaarsdag al vroeg uit de veren. “We waren hier om half acht vanmorgen. Alles moest natuurlijk klaargezet worden”, vertelt Dennis Wollerich. En daar komt een hoop bij kijken. De melkbussen, de partytent en een oneindig lijkende voorraad bier en voedsel staan inmiddels op het land in Vries. Afgaande op de voorraad bier, verwacht de organisatie drukte. Daarnaast moet de geluidsinstallatie werken, worden er tonnen voor gezellige vuurtjes neergezet en wordt er rondom het grote vuur een aantal bankstellen geplaatst: “Daar zitten we dan vaak nog even gezellig na als het donker wordt”, geeft Wollerich aan.

Ieder jaar lopen er vele bezoekers door Vries om vervolgens de carbidknallers even te bezoeken.  Even gezellig een biertje drinken, zelf knallen of bijpraten met mensen die je anders niet zo vaak ziet. Het zijn allemaal redenen die worden genoemd om een bezoekje te brengen aan het oudejaarsevenement van Vries. Dit jaar organiseert de vriendengroep van Wollerich het carbid schieten voor de veertiende keer: “Het blijft gewoon heel leuk om te organiseren. Het enige nadeel is dat ik nog geen bier kan drinken, maar dat haal ik vanavond wel in! Als je iedereen hier een leuke dag ziet beleven, dan is het me dat wachten op een biertje zeker waard.”

Maar liefst vierentwintig carbidbussen en één groot kanon staan klaar om geknald te worden. Gert Feunekes is de ‘carbidman’. Hij wandelt in zijn feloranje overall tussen de melkbussen door en schiet de bussen stuk voor stuk af. Het is gezellig op oudejaarsochtend in Vries. De pannen worden verwarmd om de rookworsten en ander eterij in klaar te maken. Het bier staat op een tandemasser en het is koud genoeg. Een koelkast is dus overbodig. Een enkeling waagt zich op de vroege ochtend al aan een flesje gerstenat, waar een ander het nog bij een frisje houdt. “Het lijkt ieder jaar alsof het hele dorp uitloopt. We nodigen ook graag iedereen die zin heeft om langs te komen uit, want op zo’n dag is het toch fijn zoveel mogelijk mensen een leuke dag te beiden”, vertelt Wollerich.