Vriezenaar op de podia van Woodstock 50 in de VS

VRIES – Een bijzonder verhaal van een even zo’n bijzondere man. Muzikant Harry Loco uit Vries vertrekt vandaag naar de VS. Niet dat dat zo heel bijzonder is, maar wat hij daar gaat doen is dat des te meer. Loco staat namelijk op de podia van een van de spraakmakendste festivals van de Verenigde Staten: Woodstock, het festival dat voor het eerst eind jaren zestig gehouden werd. Vijf jaar geleden trad de Drentse muzikant er ook op, ter ere van de 45th anniversary van het festival. Nu, vijf jaar later, doet –ie dat kunstje over op Woodstock 50. De Krant van Tynaarlo in gesprek met de peace singer uit Vries.

Waar het in Nederland nog niet zo eenvoudig is om in contact te komen hoe anders is dat in de VS. Zit je zomaar aan tafel met Emmaretta Marks, de achtergrondzangeres van The Stones Of met muzikant Ricky Hendrix (neef van Jimmy Hendrix) en ZZ Top in de bus van Denver naar Bethel (Road to Woodstock tour) . “Het overkomt me allemaal”, vertelt Harry Loco die na een carrière in het onderwijs in 2001 besloot zijn hart te volgen en te gaan voor muziek. Een solocarrière met Engelstalige Bob Dylan-achtige nummers. Het avontuur begon op straat, in Londen, met een gitaar. Daar ontstond de basis voor ‘Starchild’, het nummer dat hij speciaal schreef voor Woodstock 50 dat vooral geliefd is bij hippies en wereldverbeteraars. “Het  nummer is in drie fases ontstaan ‘een dronken zwerver deed even zijn ogen even open toen  ik in Londen op straat stond te spelen. De lichtjes in zijn ogen gloeiden even op.” De tweede keer dat Harry in aanraking kwam met ‘starlight’ was bij de eerste ontmoeting met Melanie Safka in 2008. Haar stralende ogen ‘knocked me off my feet’.” Het kwartje viel pas bij het aanschouwen van zijn eerste kleinkind, een prachtige uitstraling van puur sterrenlicht.

Volgens Harry is dit de hoop voor de mensheid, steeds meer ‘Starchilds’ komen in wereld om er weer een mooie planeet van te maken. Sinds ‘Starchild’ op Spotify te vinden is, is het nummer zonder enkele promotie meer dan 140.000 keer aangeklikt. Hij speelde eerder op Woodstock, in 2014. Sindsdien krijgt Loco verzoeken van over de hele wereld om te komen optreden.  De bandleider Normal Bean uit Oregon vroeg de Vriezer muzikant met de band te toeren. Loco blijft er nuchter onder. Voor hem het bewijs dat wanneer je doet wat je hart je ingeeft het altijd goed komt. “Wanneer je ergens voor open staat gebeurt het. Als peace singer krijg je uitnodigingen overal vandaan. Het is niet de mainstream, maar er is animo genoeg voor. Je dromen realiseren, hoe mooi kan het zijn?”

Het driedaagse festival wordt gespeeld op drie locaties in Bethel NY: Bethel Woods, Yasgurs Farm en Hector’s Inn. Eerst toert –ie met wat bekende muzikanten per bus in convooi van Denver naar Bethel NY om op de verschillende locaties optredens te verzorgen. Donderdag de 15e staat Harry Loco met zijn gitaar en mondharmonica in Bethel, dé place to be voor Woodstock 50 zegt hij zelf. Hij verwacht dat er maar zo eens een paar honderdduizend man op af kunnen komen. Helemaal omdat een van de Woodstock-oprichters Michael Lang plannen had om de 50e Woodstock te vieren met bekende hedendaagse artiesten als Miley Cyrus het uiteindelijk niet van de grond kreeg en de boel moest cancelen.  Dat gebeurde 50 jaar geleden ook, toen werd Woodstock door de lokale gemeenschap geweerd, waarna ze uiteindelijk in Bethel (Max Yasgurs farm) terecht kwamen.

“De reden van het cancelen van Michael’s Woodstock 50 had te maken met vergunningen en andere tegenwerkingen, vervolgens probeerde Michael Lang en nog op twee andere locaties , maar uiteindelijk (vorige week) restte alleen nog afgelasting. Dat is hetgeen de pers bereikt heeft, er is nauwelijks gepubliceerd dat alles in Bethel gewoon doorgaat, en de kans nu bestaat dat iedereen naar Bethel komt. In dat geval zou het zo maar weer eens zo’n chaos worden als 50 jaar terug. Om je een beeld te geven: Bethel is een plaatsje ter grootte van Zeijen. Stel je eens voor; 200.000 man in Zeijen. Niet voor te stellen hè?” Loco hoopt stiekem op Woodstock een statement te kunnen maken tegen racisme, naar aanleiding van de shootings die deze week plaats vonden in de VS. Woodstock 50 begint donderdag en duurt tot en met zondag. Vries goes VS. A man with a mission. Harry Loco.