VRIES – De weg naar de top is lang, maar als je talent in huis hebt ben je meestal al een heel eind op weg. Dat bewees de 14-jarige Anne-Marie N’Yudi uit Vries. De jonge zangeres nam dit jaar deel aan de audities voor het Junior Songfestival, maar kreeg het slot ondanks een zeer goede zangprestatie net niet van de deur.

De audities die op YouTube werden uitgezonden, voordat de show verder gaat op de Nederlandse televisie, zijn razend populair onder jonge kinderen. Dat deerde de jonge zangeres niet om alles uit de kast te gooien met het liedje ‘You Are The Reason’ van de Britse artiest Calum Scott. In Hilversum wist ze zich gesteund door haar moeder, terwijl de rest van de familie thuis op het puntje van de stoel meekeek.

‘Eerst wilde ik helemaal niet meedoen, maar ik schreef me op het allerlaatste moment in en toen was ik wel verrast dat ik mocht deelnemen’, vertelt de zangeres. ‘In het liedje dat ik zong zit veel emotie in en het is een hele goede artiest. Ik was ook best tevreden over de manier waarop ik het zong, maar genoeg was het helaas niet, want de onderlinge verschillen worden steeds kleiner naarmate je verder komt.’ Terugkijkend op haar performance is ze zeer tevreden al bracht het haar niet het succes waarop ze hoopte. ‘Het was een hele leuke ervaring om mee te doen, want je werd van alle kanten goed geholpen tijdens de opnames. Natuurlijk is het jammer dat ik niet door ben naar de volgende ronde, maar de concurrentie kwam ook erg goed voor de dag dit jaar. Ergens stopt het verhaal natuurlijk eens een keer en ik had heel graag het songfestival willen bereiken, maar dan moet je heel erg goed kunnen zingen en ook nog eens een hele goede dag hebben. Ik vind wel dat ik heel goed heb gezongen. Mocht ik volgend jaar weer deelnemen dan weet ik wat je zo ongeveer kunt verwachten.’

Zingen is N’Yudi in ieder geval met de paplepel ingegoten en een toekomst in de muziek ziet ze dan ook zeker zitten. ‘Bij ons thuis zingt iedereen en we zijn met z’n achten. Mijn moeder zingt ook heel veel, dus ik heb het niet van een vreemde. Met mijn broer ben ik ook veel bezig met muziek. We maken samen liedjes en nemen soms ook wel eens wat op, maar om eerlijk te zijn zing ik nog niet eens zo heel erg lang voor mensen. Dat doe ik pas vanaf mijn twaalfde en het gaat steeds beter, maar de auditie voor het Junior Songfestival was best een grote uitdaging. Als ik nu over de toekomst nadenk dan wil ik sowieso iets in de muziek gaan doen en veel meer samen zingen met anderen. Wat het later wordt dat weet ik nog niet precies. Ik wil in ieder geval nog studeren aan de Herman Brood Academie omdat ik nog veel kan leren.’ In de tussentijd blijft de tiener genieten van haar idolen. Namen als Adele, Beyonce en Ariana Grande klinken haar niet vreemd in de oren. Een voorbeeld heeft ze niet, maar ze blijft haar genre wel trouw. ‘Ik hou het meeste van pop en R&B en in deze genres zie ik mijn toekomst.’