ANNEN - Foto Stichtingbestuur Annen 2015v2Sportlight

Maandag 13 tot en met zondag 19 juli

ANNEN – Het Oostermoerfeest wordt ieder jaar in een andere gemeente en ander dorp gehouden. Het Oostermoergebied ligt in de gemeenten Tynaarlo, Aa en Hunze en Borger-Odoorn en dit jaar is het dorp Annen in de gemeente Aa en Hunze gastheer voor de feestweek. Deze vindt plaats tussen maandag 13 en zondag 19 juli.

De Stichting Tentoonstelling Oostermoer Annen (foto: Jaap Menses Fotografie) is de afgelopen maanden druk doende geweest met de voorbereidingen van het feest. Dat Annen dan ook een levendig dorp is blijkt wel, want het dorp heeft de Samenloop voor Hoop en de jaarlijkse sport-en spelweek. Kortom, voldoende reuring in het dorp dat al eens verkozen werd tot het Leukste Dorp van Drenthe. Voorzitter Klaas Behling, secretaris Mariska Witte en penningmeester Cor Tiessen zijn er met de overige bestuursleden van de stichting klaar voor. Na Borger, Gasselte en Gieten wordt het gebeuren weer gehouden, ruim tien jaar na de vorige Oostermoerfeesten in Annen.

Van maandag 13 tot en met zondag 19 juli is er dan ook voldoende te beleven. De vijfkamp bijvoorbeeld, die voor de 31e keer gehouden wordt en waar de vijfkampcommissie druk mee doende is. Ruim 350 deelnemers uit vijf verschillende regio’s zijn van de partij. De vijfkamp is de rode draad tijdens de week. Naasta de keuring van de tuinen, straten en praalwagens wordt er door de 60-plussers uit de vijf regio’s gekaart, gesjoeld en Jeu de Boules gespeeld. Daarnaast is er tijdens de Vijfkamp ruimte voor een drietal spelelementen, waarbij er ongetwijfeld weer een waterelement komt kijken. Er doen zowel jeugdteams als formaties met volwassenen mee. De zaterdag is Paardendag, een traditie die ook in Annen wordt voortgezet. Een van de laatste vijfkamponderdelen is de Bestgaande Rijpony die verreden wordt en is de inzet het kampioenschap van het Oostermoergebied. De vijfkamp doet op zondag mee aan de trekkertrekwedstrijden, waarmee de vijfkamp wordt afgesloten.

Wat er naast de Vijfkamp nog allemaal te doen is? Nou, het bestuur van de stichting en de daarbij behorende commissies zijn druk doende het programma zo breed mogelijk in te kleuren. De wijken zijn actief om er tijdens de week versierd uit te zien en ook zullen er vele praalwagens door de straten van Annen rijden om het geheel nog meer in te kleuren.

Ook is er het evenement Annen presenteert Annen op de vrijdagavond, waarbij er een festijn van en voor Annen is neergezet. Verenigingen, muzikale formaties en andere betrokken werken belangeloos mee om er een groots festijn van te maken. “Dat wordt een hele leuke avond”, zegt voorzitter Klaas Behling van Stichting Tentoonstelling Oostermoer Annen. “De Oostermoer-feestweek is een regionaal gebeuren, maar we proberen ook het dorpskarakter naar voren te laten komen. Op woensdagavond is er de ondernemersshow waarbij de ondernemers ook belangeloos meewerken. Dat wordt ook een ludieke avond.” Behling geeft aan dat de betrokkenen er zin in hebben. “We zijn er klaar voor, laat het maar komen”, vervolgt hij. “Maandag begint het en we hebben er ongelooflijk veel zin in.”

Programma Vijfkamp Annen 2015

Maandag 13 juli

13.30 uur Keuring straten en tuinen op de Brink

22.00 uur Keuring verlichting, straten en tuinen op de Brink

Woensdag 15 juli

13.00 uur Jeu de Boules op de Brink

13.30 uur Klaverjassen, bridgen en sjoelen in de feesttent

Donderdag 16 juli

16.00 uur Eerste keuring aan de Ronkelskamp

18.00 uur Start van de Optocht

18.15 uur Tweede keuring (rijdend) aan de Ronkelskamp/Vreding

20.00 uur Pauze aan de Annerstreek

Vrijdag 17 juli

14.00 uur Jeugd: Stormbaan, Vliegend Tapijt, Eierrace op de Brink

19.00 uur Volwassenen: Touwtrekken, Stormbaan, Vliegend Tapijt op de Brink

19.00 uur Beachvolleybal op de Brink

Zaterdag 18 juli

14.00 uur Bestgaande Rijpony op de Brink

Zondag 19 juli

Hele dag Boerentrekkertrek op de Brink

13.30 uur trekking Verloting in Café De Grutter

16.00 uur Uitreiking Vijfkampenbokaal op de Brink