EELDE – Ze is alweer 45 jaar actief in de wereld van de dans en heeft er ondertussen haar professie van gemaakt. Dansdocente Annie Kroon uit Eelde heeft een passie voor de traditionele dans, een term die volgens haar niet te vermengen valt met het woord ‘oubollig’. Volgens haar is de oorspronkelijke dansvorm veel meer dan dat. De slappe aftreksels van deze tijd zijn haar een doorn in het oog.

Met deze jarenlange danservaring op zak kan Kroon over vele verschillende dansvormen wat vertellen. De Russische dans bijvoorbeeld, een dans die ze als dansdocente aanbeveelt bij geïnteresseerden. “Het is een krachtige dans die vooral in de tijd van de oude communisten erg gebruikelijk was”, aldus Kroon. “Het is in het theater verheven tot een balletshow en deze dans dansen ze daar nog veel bij feesten en partijen. Zoals bij ons de polonaise in trek is, is de oorspronkelijke Russische volksdans een veelgeziene bezigheid. Op het toneel komt deze dans ook schitterend naar voren vanwege haar prachtige choreografie. Een typische Oost Europese dans.”

Kroon biedt dan ook verschillende vormen van Russische dans aan, een dans die ze erg weet te waarderen. Haar kennis van de dans houdt hier echter niet mee op, want ze interesseert zich enorm in de internationale dans. Verschillende dansen vol traditie, passie en beleving worden volgens haar teveel onderbelicht. “Het is een beetje op z’n retour omdat er ook zo ontzettend veel te doen is. Dat is doodzonde, het is een prachtige vorm van beweging waarbij het woord ‘gezondheid’ niet om de hoek komt kijken. Tegenwoordig kun je in verschillende sportscholen en fitnessgelegenheden bepaalde afgeleiden van de verschillende oorspronkelijke dansen gebruikt. Denk aan activiteiten als Bewegen op Muziek en dergelijke aspecten. Ik denk dan altijd: ‘schoenmaker, blijf bij je leest’. Het gaat namelijk ten koste van de traditionele dans.”

De inwoonster van Eelde is dan ook een warm pleitbezorger van de traditionele dans. “Eigenlijk is dat woord traditioneel verkeerd, want dat geeft de lezer een verkeerd beeld. De dames en heren die aan bijvoorbeeld stijldansen doen hebben een conditie van heb ik jou daar. Die hebben helemaal geen sport nodig. Het dansen is een prachtige vorm van bewegen. Je bent intens bezig met het uitvoeren van passen en bewegingen. Ik kan het iedereen aanraden. Er zijn ook zoveel verschillende vormen van dans. Als je kijkt naar de countryline dance, alleen die dans al heeft zoveel afgeleides. Amerika is natuurlijk een smeltkroes van culturen, dus daarom kent het land ook zoveel verschillende vormen.”

 

Annie Kroon Dansen2