DONDEREN – In het dagelijks leven is hij brandweerman en zijn werk als illustrator is zijn grote passie. Antoño Fernàndez Latorre komt uit Madrid en verbleef de afgelopen zes weken in Donderen. Tot aanstaande maandag, dan keert hij terug naar Madrid. Zijn verblijf in het jubilerende Drentse plaatsje kostte hem al zijn vakantiedagen, maar Fernàndez heeft genoten van zijn tijd.

“Het was een mooie ervaring en heeft weer bijgedragen in mijn ontwikkeling als illustrator”, glimlacht Fernàndez. “Ik ben hier nu bijna zes weken en in die periode heb ik heel veel mensen ontmoet. De inwoners van Donderen hebben veel nieuwsgierigheid naar dit werk en ik voel me hier thuis. Het is een nieuwe cultuur en een nieuwe manier van leven, maar ik voel me er prettig bij. Het is nu gelukkig goed weer, in het begin was het hier wel erg koud. In de beginperiode moest ik vuur maken om het warm te krijgen, dat was ik niet gewend.”

Fernàndez komt dus uit Madrid, de voetbalmaffe hoofdstad van Spanje. Een van de eerste vragen die oprijst is: welke club? Real of Atleti? De illustrator moet lachen. “Real Madrid heeft mijn voorkeur, al geef ik niet zoveel meer om voetbal. Ik heb het wel gespeeld, maar ben gestopt omdat ik er niet zo van hield. Dit leven als illustrator bevalt me een stuk beter. Door mijn werk kan ik namelijk mensen blij maken. Ik heb hier een gehandicapte jongen ontmoet, waarvan ik niet wist dat hij een handicap had. Op een gegeven moment vroeg hij mij of ik de deur voor hem kon openen. Dat deed ik en met deze kleine hulp was hij erg geholpen. Toen besloot ik een schilderij te maken van de plek waar hij woonde, dat was een speciaal moment. Hij was er blij met de aandacht en ik heb hem een goed gevoel kunnen geven.”

Dat gevoel is speciaal voor Fernàndez en zijn talent voor het illustreren werd al vroeg ontdekt. “Toen ik jong was zei iedereen dat ik talent had en mijn docent op school moedigde me aan hiermee door te gaan. Toch stopte ik daarna een tijdje, om het illustreren daarna weer op te pakken. Er zijn verschillende manieren van kunst en ik heb veel mensen in mijn omgeving die mij inspireren. Enrique Flores bijvoorbeeld. Hij is iemand die reisboeken maakt en iedere dag veel tekent, voor hem werd het bijna een obsessie. Ik dacht: dat wil ik ook en toen ben ik gaan kijken waar ik heen wilde reizen om kunst te maken.”

Het werd dus Donderen. Antoño Fernàndez kwam via internet met Pair Group in aanraking en besloot zich bij de kunstorganisatie aan te melden. “Via een Spaanse site kreeg ik informatie toegezonden over Pair Group. Ze kozen in eerste instantie drie kunstenaars die voor dit project van Pair Group in aanmerking kwamen en daarmee kozen ze ook voor mij. Op die manier kwam ik in Donderen terecht. Toen ik deze plaats ontdekte, voelde ik de samenhang met de mensen.”

Fernàndez viel met de neus in de boter. In de periode dat hij in Nederland is volgde hij met interesse de inhuldiging van de nieuwbakken koning Willem-Alexander, terwijl het dorp waar hij verblijft deze week het 600-jarig bestaan viert. “Mooi om te zien hoe dat hier gevierd wordt. De mensen vinden dat belangrijk en ik kan me dat voorstellen. Een jubileum als dit geeft persoonlijkheid aan de plaats. Wat betreft de kunst hoop ik nog inspiratie op te doen. Ik hou namelijk van de contradictie tussen 600 jaar geleden en nu. De 12e mei komen veel inwoners van Donderen mijn plek bekijken en ik stal dan ook mijn tekeningen uit. Of ik nog een biertje met ze ga drinken? Ja natuurlijk, het feestje moet wel even gevierd worden!”

 

roden ot en sien-2